Topdown shot genomen met een drone van het labyrinth op het terrein van C-Mine, ontworpen door Gijs van Vaerenbergh.

Toe aan ontspanning? Waar kan dat beter dan in de natuur? Voor mij is dat de beste remedie. Mocht je op zoek zijn naar een mooi natuurgebied om te wandelen of te fietsen, dan is Belgisch Limburg een verrassende uitstap. Niet alleen in Bovendien heeft het tal van mogelijkheden binnen handbereik wanneer je natuur met cultuur wilt combineren. Het ligt vlak over de grens en toch bevind je je gelijk in andere sferen, vooral in de herfst. In deze blog neem ik je mee naar Hechtel-Eksel, Lommel, Borgloon en Genk. Enne, je bent hier natuurlijk ook van harte welkom in de lente, zomer of winter. 😉

Wat te doen in Belgisch Limburg?

We zijn dus niet het enige volk dat een Limburg heeft. Onze zuiderburen hebben ook een provincie die Limburg heet. Om het makkelijk te maken. Anyway, over de geschiedenis van Belgisch Limburg gaan we het verder niet hebben.

Vlak over de Nederlandse grens vind je Bosland. Bosland, oftewel het grootste avonturenbos van Vlaanderen, bestaat uit maar liefst zestien natuurgebieden. Ondanks dat de naam misschien doet vermoeden, bestaat het overigens niet alleen maar uit bos. Je vindt hier ook heidelandschappen, vennen, meren, zandvlaktes en landduinen. Elk landschap biedt je volgens boswachter Eddy Ulenaers weer een totaal andere belevenis en daar ben ik het volkomen mee eens!

Bosland is een heus wandel- en fietsparadijs. Er zijn diverse wandel- en fietsnetwerken.

Fietsen door de Bomen

Als architectuurliefhebber wilde ik al een tijdje een bezoek brengen aan dit fascinerende project. Een uniek stukje fietspad van 700 meter lang in de vorm van een cirkel met een diameter van 100 meter wijst je de weg door de bomen en brengt je ook weer naar beneden. De palen waar het fietspad op leunt symboliseren de rechte stammen van de dennenbomen van het bos waarin het ligt. Hierdoor past het object mooi in de omgeving. Als een groot klein kind heb ik een stuk of tien rondjes gemaakt. Ik kan je vertellen, het blijft leuk! Het is een heuse beleving. En trouwens, hoewel het ‘Fietsen door de Bomen’ heet, mag je er ook gewoon als voetganger overheen.

Praktische info
Je kunt je auto gratis parkeren op Parking Bosland Pijnven (Kiefhoekstraat 20, 3941 Hechtel-Eksel, België). Vanaf hier is het zowel te voet als per fiets bereikbaar. Er staat ook aangegeven welke kant je op moet als voetganger of fietser. Als fietser moet je eerst terug naar de hoofdweg en vervolgens links afslaan. Na 600 meter zie je aan je linkerhand het kunstwerk ‘De Boom In’ van Land Art-kunstenaar Will Beckers. Vanaf hier rijd je nog een kilometer rechtdoor en je bent er.

Het Land Art-kunstwerk van Will Beckers. Je ziet hier een vrouw in gele jas in een soort vogelnestje zitten, vandaar de naam De Boom In. De foto is gemaakt in de herfst want je ziet allemaal herfskleuren.
Het Land Art-kunstwerk ‘De Boom In’ van Will Beckers.
Het kunstproject Fietsen door de Bomen in Belgisch Limburg vanuit de lucht gezien, in de herfst genomen met een drone. Hierdoor zie je goed de cirkel die je met de fiets kunt maken door het bos.
Fietsen door de Bomen

De Reus van Bosland

Aangezien ik dol ben op uitkijktorens en uitzichten kon de Reus van Bosland in Belgisch Limburg niet ontbreken tijdens mijn bezoek aan Limburg. Deze toren is 30 meter hoog en ligt in de Lommelse Sahara. Onderweg ernaartoe kom je hem al een paar keer tegen. Hij heet niet voor niets De Reus. Onderweg naar boven verwonderde ik me over al die touwen. Hoewel deze touwen die rond de toren zijn gedrapeerd het lijnenspel van de duinen zouden moeten weerspiegelen, voelde het voor mij meer alsof ik me in een spinnenweb waande. Ik heb me altijd al eens een spin willen voelen. Funfact: de touwen hebben bij elkaar een lengte van wel 3,5 kilometer!

Praktische info
Er zijn diverse wandelroutes in dit gebied. Elk van de routes passeert de uitkijktoren. Mocht je net zoals ik recht op je doel af willen gaan, kijk dan hier om de snelste route te bekijken vanaf parkeerplaats Jaagpad, 3920 Lommel, België. Je kunt je auto hier gratis parkeren. Vanaf deze parkeerplaats is het zo’n 12 minuten (1 km) lopen. De toren is vrij toegankelijk.

Uitkijktoren De Reus van Bosland in Belgisch Limburg, genomen met een drone op een herfstdag in november met een laag zonnetje erop.
De Reus van Bosland

GlazenHuis Lommel

Mocht je geïnteresseerd zijn in glaskunst dan is het GlazenHuis in Lommel in Belgisch Limburg een leuk uitje. Hier worden elk jaar twee unieke tentoonstellingen georganiseerd. Ook zijn er een glasatelier en een glasshop te vinden. In het glasatelier is bijna dagelijks een glasblazer in actie te zien. Vanuit de tentoonstellingsruimten kun je kijken hoe dit ambachtelijk beroep wordt uitgeoefend. Zelf bezocht ik deze locatie vooral vanwege de 30 meter hoge torenspits, welke je door middel van de spiraalvormige trap kunt beklimmen. Verwacht geen adembenemend uitzicht, maar geniet vooral van de trap en het gezichtsbedrog dat je onderweg tegenkomt. Kijk goed, want je loopt er zo voorbij!

Praktische info
Het GlazenHuis is geopend op dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Een kaartje kost €5 voor volwassenen en €3 voor bezoekers onder de 26 jaar/boven de 65 jaar. Kom je met de auto, dan kun je gratis parkeren op de parkeerplaats van CC De Adelberg. Vanaf daar is het maar twee minuten lopen.

Gezichtsbedrog in het GlazenHuis. De trap naar boven heeft verschillende spiegels die daarvoor zorgen. Zo zie je de buitenkant van het GlazenHuis en tegelijkertijd het uitzicht vanuit de toren.
Reflectie GlazenHuis
Een look-up van een spiral staircase in het museum GlazenHuis in Lommel in de provincie Limburg, waarbij er een duidelijk lijnenspel zichtbaar is.
Spiral staircase GlazenHuis

C-Mine Genk

Deze voormalige steenkoolmijn van Winterslag, welke in 1988 haar deuren sloot, is omgetoverd tot een cultureel en recreatief centrum. Een aantal van de gebouwen zoals de kolenwasserij, de steenbakkerij, de werkhuizen en de koeltorens zijn destijds afgebroken. De lampen- en douchezalen, de directiegebouwen, het machinegebouw met elektriciteitscentrale en de ophaalmachines, de magazijnen, de paardenstallen en de schachtbokken zijn bewaard gebleven. In deze voormalige mijngebouwen zijn nu onder andere een bioscoop, hogeschool, ateliers, bedrijven in de cultuursector en een binnenspeeltuin te vinden.

Sinds 2012 is de C-Mine-expeditie aan bovenstaand rijtje toegevoegd. Hierbij ga je op ontdekkingstocht onder de grond. In de tunnels (van wel anderhalve kilometer lang!) zijn allerlei interactieve installaties te zien die je een beeld geven van hoe het er vroeger aantoe ging in de mijn. Helaas was deze tijdens mijn bezoek gesloten. Vooral het beklimmen van de hoogste schachttoren van België had mij tof geleken aangezien ik van uitzichten houd, maar ik vermoed dat ik er nog wel eens naartoe zal gaan. 😉

Het object dat mij naar C-Mine lokte is namelijk het stalen labyrint. Het duo Gijs van Vaerenbergh heeft dit knap staaltje werk in 2015 ontworpen ter ere van het tienjarig bestaan van C-Mine. Deze stond al een tijdje op mijn to-visitlijstje. Dat lijnenspel wilde ik wel eens met eigen ogen aanschouwen en vastleggen. Even voelde ik me weer een meisje van 10 jaar oud, wat een machtig doolhof! Zelfs met mijn drone in de lucht was het moeilijk om te zien welke kant ik op moest.

Praktische info
Het terrein beschikt over meer dan 1000 gratis parkeerplaatsen, verdeeld over vier parkeerterreinen. Adres voor navigatie: Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk, België. Het doolhof is gratis te bezoeken.

Voor meer informatie check de website van de C-Mine in Genk.

Dronefoto van een vrouw in gele jas in het labyrinth van de C-Mine in Genk, België (provincie Limburg).
Het doolhof bij de C-Mine in Genk, ontworpen door Gijs van Vaerenbergh.
Dronefoto van een vrouw in gele jas in het labyrinth van de C-Mine in Genk, België (provincie Limburg).

Doorkijkkerkje Borgloon

Niet alleen het doolhof in Genk is door het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh bedacht, ook dit Loonse doorkijkkerkje ‘Reading between the Lines’ staat op hun naam. Het kunstwerk is 10 meter hoog en is gemaakt van staalplaat. De 200 op elkaar gestapelde lagen moeten de vorm van een Loons kerkje voorstellen.

Praktische info
Je kunt je auto gratis parkeren langs de Sint-Truidersteenweg. Vanaf hier is het zo’n tien minuten lopen (700 meter). Het kunstwerk staat gewoon in de natuur en is vrij toegankelijk.

Accomodaties in de buurt

Voor dit uitstapje in Belgisch Limburg heb ik me deze keer alleen op vakantieparken gericht. Ik vind het altijd prettig als ik zelf mijn eten klaar kan maken en dat er meedere slaapkamers zijn voor een ongestoorde nachtrust. Zelf koos ik puur vanwege de ligging voor de accommodatie van Roompot Park Eksel in Hechtel-Eksel.

Mocht je met kinderen op pad gaan dan zou ik eerder voor één van de twee Center Parcs locaties kiezen. Deze accommodaties zijn veel meer gericht op kinderen en hebben bovendien een tropisch zwemparadijs. Center Parcs Erperheide heeft daarnaast nog een indoor speelparadijs, welke bij de prijs zit inbegrepen. In onderstaand overzicht heb ik de drie accommodaties voor je op een rij gezet om je een idee te geven van de verschillen in afstand ten opzichte van de locaties die ik in deze blog heb beschreven, ervan uitgaande dat je met de auto gaat.

Roompot Park Eksel

Roompot Park Eksel ligt in Hechtel-Eksel.

Reistijden naar de verschillende locaties:
Richting noorden
12 min. – Fietsen door de Bomen (9 km)
15 min. – GlazenHuis in Lommel (14 km)
25 min. – De Reus van Bosland (19 km)

Richting zuiden
25 min. – C-Mine in Genk (30 km)
46 min. – Doorkijkkerkje in Borgloon (60 km)

Center Parcs Erperheide

Center Parcs Erperheide ligt in Peer.
Reistijden naar de verschillende locaties:
Richting noorden
25 min. – Fietsen door de Bomen (19 km)
29 min. – GlazenHuis in Lommel (23 km)
38 min. – De Reus van Bosland (27 km)

Richting zuiden
22 min. – C-Mine in Genk (20 km)
51 min. – Doorkijkkerkje in Borgloon (44 km)



Center Parcs De Vossemeren

Center Parcs De Vossemeren ligt in Lommel.

Reistijden naar de verschillende locaties:

Richting zuiden
11 min. – De Reus van Bosland (4 km)
12 min. – GlazenHuis in Lommel (6 km)
25 min. – Fietsen door de Bomen (16 km)
40 min. – C-Mine in Genk (46 km)
62 min. – Doorkijkkerkje in Borgloon (62 km)

Heb je Belgisch Limburg uitgespeeld en ben je toe aan een Belgische stedentrip? Lees dan mijn blog 31x beste tips Antwerpen