Ga je binnenkort naar Antwerpen en twijfel je over het beste vervoer om te reizen naar Antwerpen? Deze blog helpt je op weg. Ik vergelijk de bus, trein en auto, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en je reis naar deze boeiende stad soepel verloopt. Ontdek hier jouw ideale vervoersoptie!

Met de auto naar Antwerpen

Kom je met de auto naar Antwerpen en wil je op straat parkeren? Hoe dichter je bij het centrum komt, hoe hoger de tarieven en hoe korter je mag parkeren. In het historische centrum is parkeren alleen toegestaan voor bewoners met een parkeervergunning en bepaalde vergunninghouders.

Reizen naar Antwerpen: parkeerzone voor vergunninghouders
De parkeerzone voor vergunninghouders

Gratis parkeren Antwerpen

Gratis parkeren in Antwerpen? Dat kan alleen op zon- en feestdagen. Het is dus niet onmogelijk, maar ook hier geldt dat je in dan nog steeds niet in het historisch centrum mag parkeren.

Goedkoop parkeren Antwerpen

Er zijn meerdere opties om goedkoop te parkeren. Zo kun je je auto op straat parkeren, op een P+R terrein of in een parkeergarage. Het is alleen wel een beetje puzzelen, maar laat ik dat gepuzzel nou net vast voor je gedaan hebben!

Straatparkeren Antwerpen

Gratis parkeren in Antwerpen is dus een zeldzame vondst, maar de wijk Linkeroever biedt uitkomst. De wijk Linkeroever valt in de roze parkeerzone, met een klein gedeelte in de gele zone. Hier kun je je auto voor een laag tarief kwijt en via de Sint-Annatunnel ben je zo in het stadscentrum. Ideaal voor een stressvrije dag in de stad zonder hoge parkeerkosten!

In de roze parkeerzone betaal je tussen 9.00 en 19.00 uur €0,80 per uur waarvan de eerste twee uur gratis. Een parkeerkaartje voor een dag (langparkeren) kost €4 en voor een week €20.

In de gele parkeerzone betaal je tussen 9.00 en 19.00 uur ook €0,80 per uur. In deze zone betaal je ook voor de eerste twee uur en kun je, in tegenstelling tot in de roze zone, geen parkeerkaartje voor langparkeren/week/4 weken kopen.

Goedkoop parkeren Antwerpen: overzichtskaart met parkeerzones
Aan de linkerkant van het water vind je de wijk Linkeroever met de roze en gele zone

Bekijk de hele kaart met parkeerzones en parkeertarieven in Antwerpen (inclusief de uitzonderingen) of klik op de afbeelding hierboven.

Parkeren P+R Antwerpen

Hoewel parkeren in het centrum uitdagend kan zijn, zijn er rondom de stad diverse P+R locaties met goede OV-verbindingen. Zo kun je gemakkelijk de historische pleinen, musea en gezellige winkelstraten van Antwerpen verkennen zonder je zorgen te maken over parkeerproblemen.

Parkeren op een P+R terrein kost €1 per 24 uur. Daarnaast betaal je nog eventuele OV-kosten. Voor een enkeltje met het openbaar vervoer in Antwerpen ben je €2,50 kwijt. Het maakt dan niet uit hoever je ermee reist, maar kom je met vier personen, dan ben je al gauw €21 kwijt. In dat geval kun je nog beter parkeren in een parkeergarage in het centrum.

Momenteel is er een tijdelijke actie wanneer je je auto bij P+R Merksem, P+R Luchtbal of P+R Linkeroever parkeert. Je kunt dan een combiticket P+R Antwerpen kopen en betaalt €5 voor een retourtje met het openbaar vervoer en maximaal 24 uur parkeren. Je krijgt dus €1 korting, maar moet daar wel de nodige moeite voor doen. Dit kan namelijk alleen via de app van De Lijn, het vervoersbedrijf van Antwerpen. Tenslotte zit je dan ook nog eens vrij ver van het centrum af.

Parkeren parkeergarages Antwerpen

In Antwerpen zijn diverse parkeergarages beschikbaar, verspreid over het stadscentrum en daarbuiten. Deze garages bieden een veilige en gemakkelijke optie om je auto te parkeren, vooral handig gezien de beperkte parkeerruimte op straat. Met verschillende tarieven en vaak nabij openbaar vervoer, zijn ze ideaal voor een bezoek aan de stad.

De tarieven per 24 uur lopen zeer uiteen. Zo betaal je bij Parking Rijnkaai maar €6 voor maximaal 24 uur parkeren. Of er altijd plaats is, durf ik niet te zeggen. Ze hebben in ieder geval plaats voor 315 auto’s.

Bij Q-Park Shopping Meir betaal je dan weer €28 wanneer je van 9.00 tot 19.00 uur zou willen parkeren.

Bekijk de interactieve kaart met parkeergarages in Antwerpen.

Met de trein naar Antwerpen

Met de trein naar Antwerpen reizen is gemakkelijk en comfortabel. Het station Antwerpen-Centraal, tevens een architectonisch juweel, verwelkomt je in het hart van de stad. Van daaruit ben je binnen enkele minuten lopen of met het openbaar vervoer bij de belangrijkste bezienswaardigheden, winkels en restaurants van deze bruisende Belgische stad.

Wil je per trein reizen naar Antwerpen, dan kom je al gauw uit bij NS International.

Afhankelijk van waar je woont kan het een nadeel zijn om met de trein naar Antwerpen te reizen, omdat je soms meerdere keren moet overstappen. Zo moet ik vanuit Utrecht ook overstappen. Het voordeel van de trein is dat je onderweg gewoon kunt ontspannen en/of kunt werken. Daarnaast is het een duurzame optie.

Met de Flixbus naar Antwerpen

Een goed alternatief voor de trein is de bus. Reizen per bus is óók milieuvriendelijk. Het vermindert verkeer en uitstoot vergeleken met autorijden. FlixBus streeft naar groene busreizen met hoge milieunormen, alternatieve brandstoffen en CO2-compensatieopties voor passagiers.

Daarnaast is de FlixBus voor reizen naar Antwerpen een uiterst betaalbare en comfortabele optie. Zo is de bus, net als de trein, voorzien van wifi en stopcontacten, waardoor je tijdens de reis gewoon verbonden blijft. Meestal is er ook nog een toilet aan boord.

Indien je de FlixBus pakt kun je kiezen uit twee eindhaltes/opstapplaatsen:

Halte Antwerpen-Berchem

Station Antwerpen-Berchem ligt ten zuidoosten van Antwerpen. Afhankelijk van je doel en verblijf in Antwerpen kun je voor deze halte kiezen.

Halte Antwerpen Rooseveltplaats

De halte Rooseveltplaats ligt in het stadscentrum, vlakbij Station Antwerpen-Centraal en is het beste uitgangspunt wanneer je in het centrum wilt zijn of verblijft.

Overtuigd om per bus te reizen naar Antwerpen? Boek via onderstaande link je reis:

Wil je meteen de handige en eenvoudige app installeren? Dat kan hier:

Wat is de goedkoopste manier om te reizen naar Antwerpen?

Afgelopen januari besloot ik voor een dagje naar Antwerpen te gaan en pakte ik de auto. Die heb ik op de Gloriantlaan geparkeerd in de wijk Linkeroever. Vanaf daar was het via de Sint-Annatunnel een kwartiertje lopen naar het stadscentrum.

Voor mijn mijn 5-daagse verblijf in april wilde ik in eerste instantie met de trein naar Antwerpen. Geen files en lekker duurzaam, toch?! Helaas kwam ik er al gauw achter dat ik (vanuit Utrecht) meerdere keren zou moeten overstappen, terwijl de FlixBus wél rechtstreeks ging. De prijs voor de bus was ook nog eens lager dan met de trein en als klap op de vuurpijl stapte ik pal voor de deur van mijn hotel Holiday Inn Express Antwerp – City Centre.

Bovendien is mijn ervaring met het boeken van een rit met FlixBus veel beter (en sneller!!!) dan het boeken van een internationaal treinkaartje.

Ben je op doorreis en heb je geen andere keus dan met de auto te komen, is parkeren dus prima te doen. Daarnaast biedt met de auto reizen naar Antwerpen natuurlijk de meeste flexibiliteit om de stad en de omgeving te verkennen.

Heb je je vervoer bepaald en ben je er klaar voor? Lees dan mijn blog 31x beste tips Antwerpen!