Op zoek naar de beste tips voor Antwerpen? Zoek niet verder en check deze lekker lange lijst! Ik neem je niet alleen mee naar de meest bekende bezienswaardigheden, maar ook naar de minder bekende plekken van de stad. Van de gezellige Grote Markt tot de hippe buurt ’t Eilandje laat ik je zien waarom een bezoek aan Antwerpen de moeite waard is.

Tips Antwerpen: De Grote Markt in Antwerpen tijdens een zomeravond.
De Grote Markt

Hieronder volgen 31 bezienswaardigheden op alfabetische volgorde. Maak het jezelf vooral makkelijk en klik in de inhoudsopgave op de desbetreffende hotspot die je interesse wekt en je zoeft ernaartoe.

Check mijn Google Maps lijst met alle pins in Antwerpen, zodat je in één oogopslag ziet welke hotspots er bij elkaar in de buurt liggen. Het zijn er overigens iets meer dan in deze blog staan beschreven, maar ik vond ze niet allemaal noemenswaardig.

31x tips Antwerpen:

Chinese pagodepoort

De Pagodepoort, gelegen nabij Station Antwerpen-Centraal, is een iconisch symbool van de Chinese gemeenschap in de stad. Deze prachtige poort verwelkomt bezoekers met zijn traditionele Chinese architectuur, versierd met kleurrijke details die de rijke cultuur van China weerspiegelen.

Adres: Chinese Poort, Van Wesenbekestraat 6, Antwerpen

Een Chinese pagodepoort in Antwerpen.
De Chinese pagodepoort
Een Chinese poort met sierlijke ornamenten en kleurrijke details. Onder de poort wacht een fietser tot hij kan oversteken.
De pagodepoort met op de achtergrond Station Antwerpen-Centraal

Cogels-Osylei

De Cogels-Osylei in Antwerpen is een prachtige straat vol historische herenhuizen, gebouwd in een mix van stijlen zoals neorenaissance, neogotiek en art nouveau. Je vindt deze sjieke straat in de wijk Zurenborg.

Adres: Cogels Osylei, Antwerpen

Een sjiek wit herenhuis aan de Cogels-Osylei.
Cogels-Osylei
Een sjiek herenhuis aan de Cogels-Osylei in Antwerpen.
Cogels-Osylei

Cruiseponton Antwerpen

Deze cruiseponton aan de Jordaenskaai is als een drijvende catwalk voor voetgangers die met stijl het cruiseschip op kunnen lopen. Een pareltje voor de moderne architectuurliefhebber. Denk je: wat moét ik hiermee? Skippen!

De loopbrug is ontworpen door architectenbureau Ney&Partners en is gemaakt van geschilderd staal.

Adres: Cruiseponton Antwerpen, Jordaenskaai 27, Antwerpen

De cruiseponton, een gele loopbrug, in Antwerpen by night. Er springt een man midden op de brug.
De ingang van de cruisponton
Een man die over de geelgekleurde cruiseponton wandelt om naar een cruiseschip te lopen.
In de cruiseponton

De Ruien

De Ruien, een netwerk van waterwegen die Antwerpen sinds de Middeleeuwen doorkruisten, voorzagen de stad van water en een binnenhaven. Nu zijn ze een verborgen ondergronds erfgoed met oude gewelven en kanaaltjes. Ontdek deze fascinerende geschiedenis met een gids of tablet tijdens een wandeling door het ondergrondse Antwerpen.

Toegangsprijs: 10-16 jaar €12 | 16 jaar €19
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:30 uur
Adres: De Ruien, Suikerrui 21, Antwerpen
Ticket boeken: ticket/wandeling De Ruien boeken
Website: www.ruien.be

Den Bell

De wenteltrap in het kantorencomplex Den Bell in Antwerpen is een architecturaal hoogstandje dat moderne en historische elementen combineert. Deze indrukwekkende trap is een eyecatcher in het gebouw en biedt een unieke toegang tot de verschillende verdiepingen.

Wanneer je bij de receptie vraagt of je de trap mag fotograferen is het meestal geen probleem.

Een vrouw die naar beneden loopt op de spiral staircase in het kantorencomplex Den Bell in Antwerpen met blauwe en bruine tinten.
De wenteltrap van boven naar beneden
De spiral staircase van kantorencomplex Den Bell van onder naar boven gezien (look-up).
De wenteltrap van onder naar boven

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur
Adres: Den Bell, Francis Wellispleen 1, Antwerpen

Den Botaniek

Den Botaniek, ook wel bekend als de Plantentuin, is één van de groene oases die je midden in de stad kunt vinden. Het herbergt een diverse verzameling planten en bloemen en biedt een rustige plek voor bijvoorbeeld een picknick.

Tussen het groen staat ook het kunstwerk Greening II, gemaakt door Monique Donckers. Deze bijzondere creatie, bestaande uit vier mannelijke beelden, bevindt zich in de Kruidtuin en is bijna niet te missen.

De Plantentuin in Antwerpen, ook wel Den Botaniek genoemd, waar een klein meisje kijkt naar de beelden Greening II, gemaakt door Monique Donckers.
Den Botaniek

Toegangsprijs: gratis
Openingstijden: maandag t/m zondag van 8:00 tot 20:00 uur
Adres: Den Botaniek, Leopoldstraat 24, Antwerpen

Felixpakhuis

Het Felixpakhuis, oorspronkelijk bekend als Stapelhuis Sint-Felix, is een monumentaal pakhuis uit 1858. Het is ontworpen door architect Felix Pauwels voor de Compagnie Générale de Matériels de Chemin de Fer en dient sinds 2006 als kantoor van het Antwerpse stadsarchief FelixArchief.

Als je van plan bent richting de wijk ’t Eilandje te gaan, kun je hier gelijk even doorheen lopen om een blik te werpen en een foto te nemen!

Adres: Felixpakhuis, Godefriduskaai 30, Antwerpen

Een man in witte blouse die door het Felixpakhuis in de wijk 't Eilandje in Antwerpen loopt.
Het Felixpakhuis

Grote Markt

De Grote Markt, ooit een eenvoudig plein, is nu het kloppende hart van de historische stadskern van Antwerpen. Hier ontvouwt zich een levendige geschiedenis van handel en cultuur. Het imposante stadhuis, gebouwd in de 16e eeuw, pronkt als het symbool van Antwerpse politieke macht. Rondom staan de gildehuizen, elk met hun eigen verhaal en architectonische pracht. De Brabofontein, centraal gelegen, brengt de legende van Antwerpen tot leven. Geniet van deze historische pracht terwijl je ontspant op een van de gezellige terrasjes, omgeven door de dynamiek van de stad.

Adres: Grote Markt, Antwerpen

Een vrouw geniet van de zon op een zomeravond op de Grote Markt in Antwerpen.
De Grote Markt

Havenhuis

Het Havenhuis, ontworpen door Zaha Hadid, is een architectonisch meesterwerk dat de maritieme geschiedenis en de moderne tijd verenigt. Het opvallende gebouw, met zijn unieke glasstructuur, biedt een panoramisch uitzicht over de haven en de stad. Tegenwoordig fungeert het als hoofdkantoor van het Antwerpse Havenbedrijf.

Wist je dat je binnen kunt koekeloeren? Helaas heb ik dit zelf nog niet kunnen doen, maar op de site van Experience Antwerp boek je voor €10 een ticket voor een rondleiding in het Havenhuis. Een rondleiding duurt 90 minuten en is enkel in het Nederlands.

Het Havenhuis, ook wel Port of Antwerp-Bruges in de wijk EIlandje in Antwerpen.
Het Havenhuis

Toegangsprijs (rondleiding): €10
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
Adres: Port of Antwerp-Bruges, Zaha Hadidplein 1, Antwerpen
Ticket boeken: ticket rondleiding Havenhuis boeken
Website: www.portofantwerpbruges.com

Het Begijnhof

Het Begijnhof is een historische oase van rust midden in de drukte van de stad. Dit charmante hofje biedt een unieke blik op het leven van de begijnen. Vandaag de dag wonen er nog steeds mensen, maar geen begijnen meer. Neem je lunch mee en geniet van de serene omgeving!

Torentje in Het Begijnhof in Antwerpen.
Het Begijnhof
Een man wandelt in een oase van rust in de tuin van Het Begijnhof in Antwerpen.
De binnentuin van Het Begijnhof

Toegangsprijs: gratis
Openingstijden: maandag t/m zondag van 8:00 tot 18:00 uur
Adres: Het Begijnhof, Rodestraat 39, Antwerpen

Het Bootje

Het huis op de hoek van de Schildersstraat en de Plaatsnijderstraat, ontworpen door de vooraanstaande art-nouveauarchitect Frans Smet-Verhas, staat bekend als ‘Het Bootje’. De opvallende scheepsboeg boven de straat is destijds gemaakt in opdracht van een reder en bewaard gebleven. Tegenwoordig fungeert het als ereconsulaat van Chili. Smet-Verhas ontwierp ook meerdere gebouwen aan de beroemde Cogels-Osylei in Antwerpen.

Adres: Het Bootje, Schildersstraat, Antwerpen

Een huis in art-nouveaustijl in de kleuren geel en turquiose met een bootje dat uitsteekt op de hoek.
Het huis met het bootje
Hotspot Antwerpen: Het Bootje ontworpen door architect Frans Smet-Verhas.
Het bootje van dichtbij

Het Steen

Het Steen in Antwerpen is een historisch kasteel dat nu dienst doet als bezoekerscentrum waar je tevens lokale souvenirs kunt kopen. Het panoramadakterras biedt uitzicht over de stad en de Schelde, terwijl je binnen een deel van de oude burchtmuur kunt ontdekken, een indrukwekkend kamervullend wandtapijt bewondert en een fascinerende beeldentafel verkent. Een aantal van deze ruimtes zijn gratis toegankelijk, waardoor je een uniek inzicht krijgt in de rijke geschiedenis van Antwerpen.

Hotspot Antwerpen: Een doorkijk naar Het Steen.
Het Steen
Een foto van onderaf van beeldhouwwerk Lange Wapper gemaakt door Albert Poels met op de achtergrond Het Steen.
Beeld Lange Wapper, gemaakt door Albert Poels

Wil je je nóg meer onderdompelen in de geschiedenis van Antwerpen? Bezoek The Antwerp Story en ontdek waarom Antwerpen zo bijzonder is. Verken verborgen parels, architecturale hoogstandjes en essentiële wijken. Ontdek vernieuwende chocolatiers, diamantslijpers en andere creatieve beroepen. Bezoek het holografisch modeatelier en zie ontwerper Sander Bos live aan het werk.

Openingstijden bezoekerscentrum: maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur
Openingstijden dakterras: maandag t/m zondag van 10:00 tot 22:00 uur
Adres: Het Steen, Steenplein 1, Antwerpen
Ticket boeken: ticket The Antwerp Story boeken (6-18 jaar €5 / >18 jaar €7)
Website: Het Steen

Justitiepaleis

Het gerechtsgebouw van Antwerpen, ontworpen door architect Richard Rogers, omvat zes grote glazen vleugels met elk vier verdiepingen. Een opvallend kenmerk zijn de zes ‘punthoeden’ boven de grote zittingzalen, naast nog eens 26 kleinere schaaldaken boven de kleinere zalen. Lokale bijnamen zijn ‘frietzakskes’ en ‘vlinderpaleis’. Laatstgenoemde vanwege het bovenaanzicht dat aan een vlinder doet denken, maar dan wel een a-symmetrische.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 16:00 uur
Adres: Justitiepaleis Antwerpen, Bolivarplaats 20, Antwerpen

Kerkschip St. Jozef

Het Kerkschip St. Jozef fungeert sinds 1950 als een toevluchtsoord voor de varende gemeenschap, vergelijkbaar met soortgelijke initiatieven in Eisden (Maasmechelen) en Marchienne-au-Pont (nabij Charleroi). Het dient als parochiekerk voor de binnenscheepvaart in Antwerpen, waar naast zondagsdiensten ook doopvieringen, huwelijkszegeningen, jubileumvieringen en begrafenissen plaatsvinden.

Kerkschip St. Jozef in de haven van Antwerpen.
Kerkschip St. Jozef

Het Kerkschip heeft twee kapellen aan boord en is tevens een ontmoetingsplaats voor havenwerkers en andere betrokkenen, met een taverne en een grote zaal voor sociale bijeenkomsten. Iedereen is welkom, ook toeristen. Helaas was het schip wegens de Dag van de Arbeid gesloten toen ik er was, dus heb ik niet binnen kunnen kijken.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 21:00 uur en zondag van 9:00 t/m 21.00 uur. Kerkdiensten vinden plaats op zon- en feestdagen om 10:30 uur.
Adres: Kerkschip St. Jozef, Houtdok-Noordkaai 25, Antwerpen
Website: www.kerkschip-antwerpen.be

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA)

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten herbergt een schat aan meesterwerken uit de Vlaamse Primitieven tot hedendaagse kunst. Van Rubens tot Van Dyck, dit museum biedt een ongeëvenaarde artistieke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

Toegangsprijs: tot 18 jaar gratis / 18-26 jaar €10 / volwassenen €20
Openingstijden: ma, di, wo, vr van 10:00 tot 17:00 uur / donderdag van 10:00 tot 22:00 uur (juli en augustus tot 17:00 uur) / zaterdag, zondag en feestdagen van 10:00 tot 18:00 uur
Adres: KMSKA, Leopold De Waelplaats 1, Antwerpen
Ticket boeken: ticket of rondleiding KMSKA boeken
Website: www.kmska.be

Linkeroever

Wanneer je de 572 meter lange Sint-Annatunnel vanuit het stadscentrum trotseert kom je uit bij de Linkeroever. Vanaf hier kijk je uit over de skyline van Antwerpen. Er staan bankjes langs het water en je kunt er een stuk langs het water wandelen.

Voor de watterratten onder ons is er op de Linkeroever ook nog een zandstrand te vinden: het Sint-Annastrand. Deze vind je op een half uur lopen ten noorden van de Sint-Annatunnel.

Tip: in deze wijk kun je je auto goedkoop parkeren om vervolgens via de tunnel naar de stad lopen (of fietsen).

Adres: Frederik van Eedenplein, Antwerpen

De skyline van de stad Antwerpen gezien vanaf de Linkeroever.
De skyline van Antwerpen vanaf de Linkeroever

Middelheimmuseum

Vergeet stoffige vitrines en muffe zalen, in het Middelheimmuseum ervaar je kunst in al haar glorie mét een flinke dosis frisse buitenlucht! Dwaal door 30 hectare park en bewonder sculpturen van beroemde namen zoals Rodin, Moore en Wouters. Laat je verrassen door moderne meesters en hedendaagse kunstenaars. Mijn favoriet is de blauwwitte boot van Erwin Wurm.

Tip: combineer je bezoek met een picknick of geniet van een hapje en drankje in het Middelheimcafé.

Toegangsprijs: gratis
Openingstijden april en september: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 19:00 uur en paasmaandag
Openingstijden mei t/m augustus: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 20:00 uur en pinkstermaandag
Openingstijden oktober t/m maart: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
Adres: Museum Middelheim, Middelheimlaan 61, Antwerpen
Website: Museum Middelheim

Museum aan de Stroom (MAS)

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen biedt een fascinerende blik op de maritieme geschiedenis van de stad. Er zijn diverse tentoonstellingen te bewonderen over de haven en haar rol door de eeuwen heen. Gevestigd aan de oevers van de Schelde, is het een must-see voor geschiedenisliefhebbers.

Museum aan de Schelde aan de Hanzestedenplaats op een zonnige dag te zien in de reflectie van het water.
Museum aan de Stroom

Tip: op de 10e verdieping kun je gratis op het dakterras genieten van een panoramisch uitzicht over de stad, de Schelde en de haven. Helaas is het dakterras voor mensen met een beperking iets lastiger of zelfs helemaal niet te bereiken, je kunt er namelijk alleen per trap komen (in eerste instantie was het dakterras niet toegankelijk voor publiek). De roltrap of lift brengen je tot de 8e verdieping, waarna je nog twee trappen zelf moet lopen.

Het uitzicht vanaf het dakterras van Museum aan de Stroom (MAS) met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
Het uitzicht vanaf het dakterras van Museum aan de Stroom

Toegangsprijs: tot 18 jaar gratis / vaste collectie €10 (18-25 jaar €6) / vaste collectie + tijdelijke tentoonstelling €12 (18-25 jaar €8)
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
Adres: Museum aan de Stroom, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen
Ticket boeken: ticket Museum aan de Stroom boeken
Website: www.mas.be

Museum Plantin-Moretus

Het Plantin en Moretusmuseum in Antwerpen, België, is een eerbetoon aan de rijke drukkersgeschiedenis van de stad. Het museum toont de originele drukpersen en boeken van de 16e-eeuwse drukker Christoffel Plantijn. Als bezoeker kun je de prachtig bewaarde drukkerij en bibliotheek verkennen en ga je op een fascinerende reis door de geschiedenis van het gedrukte woord.

Tip: de tuin van het museum is gratis te bezoeken. Vind je het museum niet interessant genoeg of heb je niet genoeg tijd, is een flitsbezoek aan de tuin zeker de moeite waard. Hiervoor ga je langs de informatiebalie, waarna je toestemming krijgt om de tuin te bezoeken.

Het gebouw van museum Plantin-Moretus vanuit de tuin gezien met groen en bloemen op de voorgrond.
De tuin van museum Plantin-Moretus
De tuin van museum Plantin-Moretus gezien vanuit het poortje.
De andere zijde van het museum

Toegangsprijs: tot 18 jaar gratis / 18-25 jaar €8 / volwassenen €12
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
Adres: Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, Antwerpen
Ticket boeken: ticket Museum Plantin-Moretus boeken
Website: Museum Plantin-Moretus

Museum Vleeshuis (Klank van de stad)

Museum Vleeshuis biedt een inkijk in de rijke muzikale geschiedenis van de stad. Gevestigd in een prachtig historisch gebouw, belicht het museum eeuwenoude muziekinstrumenten, geluidsfragmenten en verhalen die de muzikale ziel van Antwerpen tot leven brengen. De permanente collectie heet Klank van de stad.

Museum Vleeshuis

Toegangsprijs: tot 18 jaar gratis / 18-25 jaar €5 / volwassenen €8
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur en op paas- en pinkstermaandag
Adres: Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38/40, Antwerpen
Ticket boeken: ticket Museum Vleeshuis boeken
Website: www.museumvleeshuis.be

Nello en Patrasche

Nello & Patrasche, een iconisch duo, symboliseren onverbrekelijke vriendschap. Deze arme weesjongen (Nello) en achtergelaten trekhond (Patrasche) zijn de hoofdpersonages in de Engelse roman “A Dog of Flanders” uit 1872 waar ze dolen door de straten van Hoboken en Antwerpen. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de meesterwerken van Rubens vormen de achtergrond van hun hartverscheurende avonturen. Het verhaal is vooral bekend in Japan.

Adres: Nello & Patrasche, Handschoenmarkt, Antwerpen

Het kunstwerk van Nello & Patrasche, gemaakt door Batist Vermeulen, liggend te slapen op de Handschoenmarkt in Antwerpen.
Het beeld van Nello & Patrasche gemaakt door Batist Vermeulen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is niet te missen. Met haar torenspits van 123 meter hoog is ze de trots van de stad. Zelfs de duiven worden er stil van! Mis de adembenemende kunstwerken en de prachtige glas-in-loodramen niet.

Klim naar de top van de toren voor een adembenemend uitzicht over de stad of geniet in de maanden juli en augustus van een sfeervol beiaardconcert dat vanuit de kathedraaltoren galmt.

Hotspot Antwerpen: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal tijdens het gouden uurtje.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Toegangsprijs: tot 18 jaar gratis / vanaf 18 jaar €12 / studenten en 60+ €10
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10:00 tot 17:00 uur / zaterdag 10:00 tot 15:00 uur / zondag 13:00 tot 17:00 uur
Adres: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Handschoenmarkt, Antwerpen
Ticket boeken: ticket Onze-Lieve-Vrouwekathedraal boeken
Website: www.dekathedraal.be

Parkbrug

De Parkbrug in Antwerpen, ontworpen door Ney&Partners, is niet zomaar een brug, het is een kunstwerk op zich. Deze moderne beauty, met haar unieke design vol gaten, verbindt het hippe Eilandje met Park Spoor Noord. Wandel of fiets over de brug en geniet van een spectaculair spel van licht en schaduw!

De brug is geopend in 2016 en kreeg er in 2021 nog een fietshelling bij. Hierdoor hoeven fietsers hun fiets niet langer te tillen of de lift te gebruiken, maar kunnen ze in één ruk fietsend naar boven.

Adres: Parkbrug Spoor Noord – Eilandje

Een schaduwspel op de Parkbrug in Antwerpen met twee wandelende vrouwen in de verte.
De Parkbrug
Fietsershelling De Witte Spiraal in Antwerpen, die de wijken Eilandje en Spoor Noord met elkaar verbindt.
Fietsershelling De Witte Spiraal

Provinciehuis Antwerpen

Het Antwerpse provinciehuis trekt direct de aandacht. Xaveer De Geyter Architects (XDGA) creëerde een opvallend ontwerp met driehoekige ramen en een kenmerkende ‘zwenk’, waardoor het gebouw een uniek en herkenbaar uiterlijk heeft.

Het gebouw dient als het administratieve centrum van de provincie en biedt ruimte voor provinciale diensten en evenementen. Als bezoeker kun je genieten van de publieke ruimtes en tentoonstellingen.

De moderne architectuur van het Provinciehuis in Antwerpen met zijn driehoekige ramen en zwenk.
Provinciehuis Antwerpen

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
Adres: Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, Antwerpen

Red Star Line Museum

Het Red Star Line museum vertelt het aangrijpende verhaal van miljoenen Europeanen die hun thuis achterlieten om in Amerika een nieuw leven te beginnen. Ontdek de indrukwekkende collectie foto’s, persoonlijke verhalen en historische documenten die getuigen van deze migratiegolf tijdens een bezoek aan dit museum.

Tip: de museumshop en de toren zijn gratis te bezoeken!

Luchtfoto van het oranje gebouw van het Red Star Line museum met de toren en citybikes op de voorgrond.
Het Red Star Line museum

Toegangsprijs: tot 18 jaar gratis / 18-25 jaar €6 / volwassenen €10
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
Adres: Red Star Line museum, Montevideostraat 3, Antwerpen
Ticket boeken: ticket Red Star Line museum boeken
Website: www.redstarline.be

Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel)

De Sint-Annatunnel, oftewel dé Voetgangerstunnel, is een 572 meter lange tunnel, gelegen op 31,57 meter diepte en verbindt sinds 1933 het stadscentrum met de Linkeroever. Deze historische tunnel biedt een unieke ondergrondse doorgang voor voetgangers en fietsers, met prachtige authentieke houten roltrappen. Ook de lift is een beleving op zich. De toegangsgebouwen zijn ontworpen door Emiel Van Averbeke.

De roltrappen worden regelmatig stilgelegd voor onderhoud. Op de website van Wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer vind je actuele informatie over de toegankelijkheid van zowel de roltrappen als de lift. Ook hebben ze sinds 2020 een app die je kunt downloaden (via dezelfde link).

Openingstijden: 24/7
Adres: Sint-Annatunnel, Antwerpen

Sint-Carolus Borromeuskerk

De Sint-Carolus Borromeuskerk, de belangrijkste barokkerk in de Lage Landen, lijkt rechtstreeks uit Italië te zijn geplukt met haar triomfantelijke aanwezigheid op het plein. Gebouwd door Antwerpse jezuïeten in 1615-1621, straalt ze nog steeds de hemelse grandeur uit met haar dynamische voorgevel, verfijnde interieur en sublieme Mariakapel.

Sinds 1 februari 2024 betaal je voor toegang tot de kerk.

Het potserige interieur in barokstijl van de Sint-Carolus Borromeuskerk, versierd met gouden details.
De Sint-Carolus Borromeuskerk

Toegangsprijs: tot 12 jaar gratis / volwassenen €5 / studenten en 60+ €3
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 17:00 uur / Op zon- en feestdagen is de kerk uitsluitend geopend voor de eucharistie
Adres: Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein, Antwerpen
Website: www.mkantwerpen.be/kerken/sint-carolus-borromeuskerk/

Station Antwerpen-Centraal

Station Antwerpen-Centraal, ook wel bekend als de spoorwegkathedraal, imponeert met zijn imposante koepel, marmeren trappen en gedetailleerde decoraties. Dit historische en functionele knooppunt van openbaar vervoer verwelkomt reizigers met een mix van prachtige esthetiek en moderne efficiëntie.

Het is gebouwd in eclectische stijl en is geopend op 11 augustus 1905. Het bijzondere aan het station is dat het over veertien perronsporen beschikt, verdeeld over drie niveaus.

Tip: vergeet niet omhoog te kijken in de ontvangsthal!

Adres: Station Antwerpen-Centraal, Koningin Astridplein 27, Antwerpen

Reizigers die door de ontvangsthal van station Antwerpen Centraal lopen om een trein of metro te pakken of naar huis te gaan.
De ontvangsthal van Antwerpen Centraal
Drie verdiepingen met een trein, tram en metro op station Antwerpen Centraal.
De drie verdiepingen van de sporen
Een foto naar boven genomen van de koepel van de ontvangsthal van station Antwerpen Centraal met oranje, beige en witte kleuren.
Look-up van de ontvangsthal

Umicore Hoboken

In 2009 kreeg het gebouw van Umicore Hoboken een facelift. Het nieuwe gebouw is ontworpen door Conix Architects en is een toonbeeld van geavanceerde industriële architectuur. Met zijn strakke lijnen en duurzame ontwerp weerspiegelt het de innovatieve benadering van de industrie. Als een centrum van technologische vooruitgang en milieubewustzijn, staat het symbool voor de toekomst van duurzame productie.

Het ligt wel wat verder weg van het stadscentrum.

Adres: Umicore Hoboken, Adolf Greinerstraat 14, Antwerpen

Een modern gebouw met sierlijke, ronde vormen, gemaakt van zink.
Umicore Hoboken

Vlaeykensgang (Vlaaikensgang)

De Vlaeykensgang (Vlaaikensgang) in Antwerpen is een verborgen middeleeuws steegje dat de charme van vervlogen tijden uitstraalt. Deze sfeervolle doorgang, met zijn pittoreske huizen en geplaveide straatjes, bied je een serene ontsnapping aan de drukte van de stad.

De Vlaeykensgang by night
De Vlaeykensgang vanaf de Oude Koornmarkt

Goed opletten, want je loopt er zo voorbij. Althans, ik wel. Er zijn twee ingangen, eentje aan de Oude Koornmarkt 16 en eentje aan de Pelgrimstraat naast restaurant Chakana. Je kunt van de ene naar de andere kant lopen. Hiervoor moet je wel tussen de tafeltjes door van het restaurant, maar dat mag (staat op een bordje aangegeven).

De Vlaeykensgang met rechts de doorgang
Het gedeelte waar je doorheen mag lopen

Openingstijden: 24/7 toegankelijk (openbare ruimte)
Adres: Vlaeykensgang, Oude Koornmarkt 16, Antwerpen

Woonzorgcentrum Hollebeek (De Medemens)

Deze hotspot is vooral voor moderne architectuurliefhebbers. Woonzorgcentrum Hollebeek, geopend in 2017 in de wijk Kiel, is ontworpen door Xaveer de Geyter Architects (in samenwerking met Boydens en BEC). Het centrum omvat een zorgcentrum voor 120 ouderen, een dagverzorgingscentrum met 15 plaatsen en 45 serviceflats.

Adres: De Medemens – Hollebeek, Turnersstraat, Antwerpen

Een modern gebouw, ontworpen door Xaveer de Geyter Architects, in Hollebeek in de wijk Kiel in Antwerpen.
Woonzorgcentrum Hollebeek

Lees ook mijn blog Reizen naar Antwerpen: met de auto, bus of trein? over de vervoersopties naar Antwerpen.

Geeft een stedentrip in Antwerpen je net wat teveel prikkels en bezoek je liever de natuur in België? Lees dan mijn blog 5 tips voor een ontspannen natuur- en cultuurvakantie in Belgisch Limburg