Lefkas: 20 bezienswaardigheden op een rij (inclusief autoroutes)

Zo haal je het beste uit jouw roadtrip op Lefkas

Al dat reizen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het vergt soms wel de nodige voorbereiding. Wat valt er allemaal te zien en te doen? Hoe kom je bij die bezienswaardigheden? Zijn de wegen goed begaanbaar? Om jou tijd te besparen zal ik mijn reistips en de autoroutes van mijn vakantie op het Griekse eiland Lefkas met je delen.

Voor een volledige Lefkasbeleving kun je tijdens het lezen van deze blog de afspeellijst hiernaast beluisteren die ik bij elkaar heb geshazamt tijdens deze reis. 😉

Op vakantie met Ross Holidays naar kleinschalig Griekenland

Twee dagen voor vertrek kreeg ik te horen dat ik acht dagen naar het Griekse Lefkas mocht voor Ross Holidays. Tijd om voor te bereiden had ik dus niet. Gelukkig kwam, eenmaal aangekomen op het vliegveld in Preveza, reisleider Meike in beeld. Ik ontving van haar een enveloppe met een uitgebreide routebeschrijving naar de Marmara studio’s in Lygiá. Ik had namelijk een auto ter beschikking, dus hoefde niet mee met de transfer.

Na een nacht zonder slaap kwam ik aan in de kamer. Gelukkig heerste er een oase van rust. In de kamer werd ik verwelkomd met een persoonlijk geschreven kaartje en een goody bag met lokale producten. Verder lagen er twee grote informatiemappen. Eén map over Lefkas en één map met de overige bestemmingen die Ross Holidays aanbiedt. Wat ik gewend ben van de grote reisorganisaties, is dat er per reisorganisatie een informatiemap ergens bij de receptie ligt. Bij Ross Holidays heeft dus elke kamer een eigen, zeer uitgebreide, map.

Bezienswaardigheden en autoroutes op Lefkas die de moeite waard zijn

Nadat Meike de dag erna was langsgekomen voor informatie over het eiland, hebben we een paar autoroutes uitgestippeld die ik graag met jullie deel. Dat scheelt jullie weer puzzelen. Wel raad ik aan om een auto of een scooter te huren. De vrijheid die je daarmee hebt, is voor mij onmisbaar op een vakantie in een land als Griekenland. Ik ben geen type dat dag in, dag uit aan het strand ligt te bakken. Nieuwsgierig als ik ben, ga ik er graag op uit om een bestemming te ontdekken. Na een vakantie heb ik eigenlijk ook altijd nóg een vakantie nodig om bij te komen, maar dat bijkomen doe ik thuis weer. Om deze reden boek ik meestal een vakantie van minimaal tien dagen, liefst veertien dagen. Dan kan ik op z’n tijd wat rust inplannen om te kunnen blijven genieten.

Op de twee reisdagen plan ik niets. Meestal ga ik wel even op pad in de omgeving, maar dat beslis ik op het moment zelf. Van de acht dagen hield ik in dit geval nog zes volle dagen over. Die heb ik als volgt ingevuld:

Dag 1: klooster en hoofdstad
Dag 2: een bezoek aan verschillende bergdorpjes
Dag 3: de oostkust van Lefkas
Dag 4: de westkust van Lefkas
Dag 5: het eiland Meganisi
Dag 6: Agios Nikitas, relaxen op het strand en uitzicht baai van Nidri

Dag 1: klooster en hoofdstad

Faneromeni-kloosterLefkas-stad

Klik hier voor bovenstaande autoroute in Google.

Het Faneromeni-klooster op Lefkas

Van Lygia naar het klooster is het ongeveer tien minuten rijden. Normale mensen hebben denk ik aan een half uurtje genoeg voor het bezoek aan het klooster. Ik heb me er maar liefst twee uur vermaakt, knap hè? Ik zat nog in mijn opstartmodus. Bovendien heb ik over het algemeen meer tijd nodig dan de gemiddelde toerist, omdat ik graag de tijd neem om foto’s en video’s te maken.

Het klooster is gelegen op een berg, waardoor je mooie uitzichten hebt op Lefkas-stad en haar baai. Ook ligt het midden in de natuur, waardoor je er kunt genieten van de stilte en helemaal tot rust komt. Voor de liefhebber ligt er nog wat zoetigheid te wachten. Wanneer je het pad volgt nadat je bij de hoofdpoort bent binnengekomen, vind je deze ruimte na het tweede poortje aan je rechterhand.

Dolen door de straatjes van Lefkas-stad

Van het klooster naar Lefkas-stad is het weer zo’n tien minuten rijden. Je kunt je auto parkeren op een groot parkeerterrein vlakbij het archeologisch museum. Toen ik er was (in mei), kostte het geen geld. Hoe dit in het hoogseizoen is, durf ik niet te zeggen.

In Lefkas-stad is er een centraal plein, waar een aantal restaurantjes zitten. Het plein heet Pl. Eth. Antistaseos. Hier komt ook de lokale bevolking graag naartoe. Als je van levendigheid houdt, is dit the place to be. Maar, laat je vooral verrassen door het doolhof aan straatjes achter de hoofdstraat en je komt op de leukste en wat rustigere plekken.

Zelf heb ik bij Thermaikos taverne gezeten. Toen ik mijn favoriete gerecht (feta verpakt in filodeeg met honing en sesamzaad) op de menukaart zag staan ben ik direct gaan zitten en heb ik niet meer verder gekeken. De rest van het eten was overigens ook goed.

Gekleurde vlaggetjes bij café Red Dot in Lefkas-stad.
Café Red Dot, Lefkas-stad
Lefkas-Stad

Dag 2: een bezoek aan verschillende bergdorpjes

Karya – Platistoma – Englouvi – Profitis Ilias – Exantheia

Klik hier voor bovenstaande autoroute in Google.

Karya

Tijd om onze knalgroene auto op de proef te stellen in de bergen. Van Lygia naar Karya is het zo’n half uurtje rijden (19 km).

Vanwege het laagseizoen was het nog leeg. Veel restaurantjes en winkels waren zich nog aan het klaarmaken voor het seizoen. Bijna geen toerist te bekennen. Voor mezelf vind ik dat heerlijk. Qua foto’s is wat meer levendigheid altijd wel leuk. Het is het één of het ander, hè? Hoe minder toeristen, hoe blijer ik over het algemeen word. Daarnaast kan ik ook niet zo goed tegen de warmte in het hoogseizoen. Lang leve het laagseizoen!

Het bergdorpje Karya vanaf de weg.
Karya

Via Platistoma en Englouvi naar Profitis Ilias

Via Platistoma en Englouvi zijn we naar het hoogstgelegen kerkje van Lefkas gereden: Profitis Ilias. Na Karya vallen deze twee dorpjes een beetje in het niet. Hierdoor zijn ze nog wel authentiek. Toen ik in Platistoma uitstapte vroeg ik me af: ‘wat was er ook alweer te doen hier?’. Je zou dit dorpje eventueel kunnen overslaan. Aan de andere kant is het maar een paar km rijden en vond ik het landschap onderweg wel weer erg mooi. Heerlijk om met je raam open door de groene bergen te rijden, te moeten wachten tot een kudde schapen van de weg is en de Griekse geur op te snuiven.

Onderweg hadden we al zicht op het kerkje. Volgens Google heet het ‘Ekklisia Profiti Ilias – Church of the Prophet Elias’. Let erop dat je de juiste hebt. Er zijn in heel Griekenland namelijk meerdere kerkjes die zo heten. Op de één of andere manier kon ik het ter plaatse niet goed vinden online, maar vanaf Englouvi is het best makkelijk te vinden. Zodra je ter hoogte van de kale vlakte bent en het kerkje aan je rechterhand hebt, sla je rechtsaf. Hier staat geen bordje.

Wanneer je het laatste stukje weg met hobbels en gaten hebt overwonnen, word je getrakteerd op een prachtig panoramisch uitzicht en kun je genieten van je meegebrachte bammetje, mocht je nog niet geluncht hebben in Englouvi. Er is geen horeca aanwezig op de berg. Je kunt tot bovenaan rijden en je auto parkeren. Of er in de zomer genoeg plek is, kan ik helaas niet voorspellen. Op het moment dat ik er was, waren er maar een paar mensen. Heer-lijk.

Het uitzicht vanaf het hoogstgelegen kerkje van Lefkas: Profitis Ilias.
Profitis Ilias

Het uitzicht vanaf het hoogstgelegen kerkje van Lefkas, genaamd Profitis Ilias.
Profitis Ilias

Van Profitis Ilias door de bergen naar Exantheia

We vervolgden onze weg naar Exantheia (ongeveer 20 minuten rijden vanaf Profitis Ilias). Als tip kreeg ik een bezoekje te brengen aan restaurant Rachi. Dat was me toch een goeie tip! Superhip en, tegen mijn verwachting in, helemaal niet duur. Voor een hapje kun je boven terecht. Zowel binnen als buiten op het terras kun je genieten van het uitzicht en de zonsondergang. Beneden hebben ze nog een aparte bar met loungegedeelte en uitzicht. Ook kunnen gevorderde paragliders hier paragliden.

Van Exantheia naar Ligia is het nog zo’n 40 minuten (25 km) rijden. Volgens Google kun je daar op drie manieren komen. Wanneer je een bordje met Kampaki ziet staan: HO, ga hier niet verder zoals wij deden. Het eerste gedeelte van de weg is gloednieuw, waardoor je denkt dat je goedzit. Maar op een gegeven moment lag er een berg met stenen en hield de weg op. Stoïcijns en moe als we waren, bleven we naar Google luisteren en volgden we een grindweg naar links. Inmiddels was het al pikkedonker. Op een gegeven moment begon het onkruid uit de weg te steken en hobbelden we nog net onze Skoda Citigo niet uit. Gelukkig kwam er een plek om te keren en konden we nog heel even genieten van ons Griekse avontuur. Echt weer iets voor mij.

De entree van restaurant Rachi in Exantheia op Lefkas.
De entree van restaurant Rachi
Het uitzicht vanaf restaurant Rachi in Exantheia.
Het uitzicht vanaf restaurant Rachi

Een routekaart van Google met de wegafsluiting tussen Exantheia en Lefkas-stad.
Deze weg moet je dus niet nemen!

Dag 3: de oostkust van Lefkas

Nidri – Dimossari watervallen bij Nidri – Geni – Vasiliki

Klik hier voor bovenstaande autoroute in Google.

Zelf heb ik Nidri naar het einde van de dag geschoven, omdat ik nog niet wist hoeveel tijd ik er nodig zou hebben. Ook ligt Nidri vlak bij Ligia, zodat ik het eventueel nog op een andere dag kon doen.

De watervallen bij Nidri

Om naar de watervallen te gaan volg je vanaf Nidri de gele bordjes met ‘watervallen’ erop. Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 650 meter lopen naar de waterval. Het is een leuk pad langs het water. Trek wel goede schoenen aan. Het pad is op zich prima te doen, maar op sommige stukken liggen er veel stenen. Ook kan het erg glad zijn, vooral bij de waterval. Badslippers zou ik afraden, dan kun je de grotere stenen nog beter op blote voeten beklimmen. Nadat ik mijn foto’s had genomen zag ik een man zo van de rots afroetsjen.

De Dimossari waterval bij Nidri.
Dimossari watervallen bij Nidri

Geni

Na de watervallen zijn we richting Geni gereden. Ik was nieuwsgierig hoe Nidri er vanaf de andere kant uit zou zien. Vanuit mijn fotografisch oogpunt vond ik het zonder drone niet bijster interessant. Wel is het een leuk stukje als je gewoon wat wilt toeren en sightseeën. Aan het eind bevindt zich een kerkje. Het pad naar dat kerkje loopt langs het water met zicht op de vele boten die er liggen.

Het uitzicht op aangemeerde bootjes bij Geni.
Geni

Het vissersdorpje Vasiliki

Vanaf Geni zijn we in 25 minuten (19 km) naar Vasiliki gereden. Vasiliki is een gemoedelijk vissersdorpje. Een heerlijk plaatsje om doorheen te slenteren, een bezoekje te brengen aan de diverse boetiekjes, op een terras aan het water in de haven neer te ploffen en te genieten van een Griekse lunch of om wat verkoeling op te zoeken in het water en bij te komen op het strand.

Vanaf Vasiliki lijkt het nog maar een klein stukje naar het meest zuidelijke puntje van Lefkas, maar schijn bedriegt. Doordat je eerst weer een stuk richting noorden moet, namelijk via Komilio, doe je er toch nog zo’n uur over (35 km). Om deze reden heb ik hem bij de westkust gedaan, maar het is een optie om hem nog aan deze dag toe te voegen.

Dronefoto van het haventje van Vasiliki.
Het haventje van Vasiliki
Een ouder echtpaar aan het lunchen bij een restaurantje in het haventje van Vasiliki.
Vasiliki

Toeristenbadplaats Nidri

Het meest toeristische plaatsje van Lefkas als je het mij vraagt. Nidri bestaat uit één lange straat vol met souvenirwinkeltjes, toeristenbureau’s en eettentjes. Parallel aan deze hoofdstraat heb je het haventje en wat strandjes. Vanuit het haventje vertrekken er dagelijks een aantal excursieboten. Ook de ferry’s naar onder andere Meganisi vertrekken hiervandaan. Als je hier verblijft, moet je wel van levendigheid houden.

Als je Nidri vanuit het zuiden binnen komt rijden, heb je aan je rechterkant een groot parkeerterrein. In het laagseizoen kun je hier je auto of camper gratis parkeren. In het hoogseizoen moet je waarschijnlijk wel betalen.

De baai van Nidri vanuit de lucht.
De baai van Nidri

Dag 4: de westkust van Lefkas

Kathisma – Kalamitsi – Porto Katsiki – Cape Lefkatas

Klik hier voor bovenstaande autoroute in Google.

Kathisma beach

Vandaag was de westkust aan de beurt. In zo’n 26 minuten reden we van Ligia naar het strand van Kathisma. Wauw, moooooi! Toch besloten we om alleen even van bovenaf te kijken hoe het eruitzag en om te vliegen met m’n drone. Dan konden we daarna besluiten bij welk strand we later op de dag wilden zitten.

Kalamitsi

We vervolgden onze weg naar Kalamitsi (20 minuten). Na veel geslinger kwamen we bij het strandje Kevalikefta. Hier zijn twee parkeerplaatsen. Bij de rechterparkeerplaats betaal je €3 voor vier uur parkeren en €5 voor heel de dag. Bij de linkerparkeerplaats betaal je geen parkeerkosten, maar wordt er wel van je verwacht dat je strandbedjes huurt of een consumptie nuttigt. Bovendien mag je hier gebruikmaken van het toilet. Ook hier zijn we doorgereden na het even te hebben bekeken.

Cape Lefkatas

Na deze korte stop reden we door naar het uiterste punt van Lefkas: Cape Lefkatas. Onderweg rijd je langs Taverne Oasis. Vanaf hier heb je nog een mooi uitzichtpuntje. Hier is tevens de splitsing van de weg naar Cape Lefkatas en Porto Katsiki. Vanaf hier is het zo’n twintig minuten rijden naar de vuurtoren. In tegenstelling wat de wegenkaart aangeeft, is de weg naar de vuurtoren wél geasfalteerd en dus goed te doen. Een mooie route die ik niet had willen missen.

Een groene auto op weg naar het zuidelijkste puntje van Lefkas: Cape Lefkatas.
Ons mooie groene huurauto op weg naar Cape Lefkatas

De vuurtoren van Cape Lefkatas op het Griekse eiland Lefkas.
Cape Lefkatas

Porto Katsiki

In een half uur rijd je van de vuurtoren naar Porto Katsiki. Porto Katsiki heeft het grootste parkeerterrein. Buiten het hoogseizoen kan dit gratis. In het hoogseizoen betaal je €5 per dag. Mocht je met de camper komen: je kunt hier overnachten. Er zijn zelfs een douche en wc, maar verwacht geen luxe.

Er zijn hier een paar tentjes waar je eten, drinken, zwemspullen en souvenirs kunt kopen. Je moet goed ter been zijn om het strand te bereiken, want je kunt alleen maar op het strand komen door middel van een heel hoge, steile trap. In het voorjaar heb je kans dat je het strand bijna voor jezelf hebt, zoals wij. We installeerden onszelf, op het enige plekje met wat schaduw, onder de krijtrotsen. Vanaf hier konden we genieten van de rust, de blauwe zee en het geluid de omslaande golven en de rollende kiezels.

Overzichtsfoto van het mooiste strand van Lefkas: Porto Katsiki.
Porto Katsiki in het laagseizoen
De toegang tot het strand van Porto Katsiki, alleen per hoge trap te bereiken.
De toegang tot het strand van Porto Katsiki

Wat is het mooiste strand van Lefkas?

Voor het fijnste strand zou ik persoonlijk het strand van Kathisma kiezen. Dit is een zandstrand met genoeg ruimte. Kalamitsi en Porto Katsiki zijn kiezelstranden. Bovendien is Porto Katsiki het meest toeristische strand waardoor er in de zomer ook nog veel boten met toeristen aankomen. In het laagseizoen is het hier een stuk rustiger en staan er ook geen ligbedden. De zee is op alle plekken aan de westkust even blauw, dus daarvoor maakt het niet uit.

Dronefoto van het strand van Kathisma, gelegen op het Griekse eiland Lefkas.
Kathisma beach

Dag 5: Meganisi

Met de boot van Nidri naar Meganisi

Vanaf Nidri namen we de boot naar Meganisi. De boottocht duurt 30 minuten en kost maar €1,90 enkele reis. Kijk van tevoren even op de site www.ferryboatmeganisi.gr voor de tijden. Ze varen namelijk gemiddeld maar vier keer per dag, afhankelijk van de maand en de nationale feestdagen. Kaartjes betaal je aan boord, er komt iemand langs tijdens het varen. Je kunt de auto ook meenemen voor €12,90 enkele reis.

Zelf hadden we de boot van 14.00 uur heen en 17.30 uur terug. Net lang genoeg om een stukje te lopen en te vliegen met m’n drone. Eigenlijk net wat aan de korte kant om echt wat van het eiland te zien. Zo had ik bijvoorbeeld Vathi of Spartochori nog wel willen bezoeken.

Een strandje op het eiland van Meganisi.
Meganisi
Dronefoto van het Griekse eiland Meganisi bij Lefkas.
Meganisi vanuit de lucht

Dag 6: Agios Nikitas, relaxen op het strand en uitzicht baai van Nidri

Agios Nikitas – Kalamitsi – uitzichtpunt Nidri

Klik hier voor bovenstaande autoroute in Google.

Een typisch Grieks dorpje: Agios Nikitas

Nu we het meeste gezien hadden, was het eindelijk tijd voor een relaxdagje en konden we de laatste dingen doen die we nog wilden doen. Aangezien het nog bewolkt was, besloten we een tussenstop te maken in Agios Nikitas (20 minuten vanaf Ligia). Het stond niet op de planning, maar het was onverwachts leuk. Op en top Grieks! Ik vond het zelfs het leukste dorpje dat ik heb gezien op Lefkas, zooo idyllisch.

Agios Nikitas

Relaxen op Kevalikefta beach (Kalamitsi)

De zon kwam door en we verplaatsten onszelf richting Kalamitsi. De reden waarom ik nog een keer naar Kalamitsi wilde en niet naar Kathisma, was omdat ik hier met m’n ananasluchtbed nog een droneshot wilde maken. Achteraf gezien zou ik toch naar Kathisma zijn gegaan. Doe er je voordeel mee. 😉

Na een middagje relaxen, besloten we om weer terug naar Ligia te rijden. Deze keer namen we de bergroute via Karya. Op twintig minuten rijden voordat je Nikiana bereikt, word je nog getrakteerd op een mooi uitzicht over de baai van Nidri. Vanaf Profitis Ilias heb je min of meer hetzelfde uitzicht, maar dan van veraf. Zeker met het gouden uurtje schijnt het licht prachtig op Nidri en de eilanden voor de kust.

Panoramafoto van het strand bij Kalamitsi, Kevalikefta.
Kevalikefta beach, Kalamitsi

Lefkas in een notendop

Lefkas is een groen en overzichtelijk eiland met genoeg mogelijkheden. In principe kun je in een week tijd heel het eiland verkennen. Persoonlijk zou ik er een volgende keer voor kiezen om toch iets langer te blijven, dan kan ik net wat meer relaxen en genieten. Waar ik helaas geen tijd meer voor heb gehad, maar wat ik wel altijd heerlijk vindt, is een bootexcursie.

Ross Holidays gaf mij het gevoel dat ik geen nummer ben. Door de kleinschalige accommodatie en hun persoonlijke benadering heb ik een erg prettige reis gehad! Voor de duidelijkheid: Ross Holidays is gespecialiseerd in pakketreizen naar Griekenland en biedt dan ook alleen vakanties aan naar Griekenland.

Wil je meer foto’s van Lefkas zien? Check dan deze link.

Blijf op de hoogte en volg me op Instagram. Vind ik leuk!  ✌🏻