De mooiste plekken van Zakynthos, ook wel bekend als het Griekse schildpaddeneiland, vind je hier! Ontdek wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de azuurblauwe baai van Navagio met het legendarische Shipwreck Beach en spot de majestueuze Caretta-Caretta zeeschildpadden in Laganas, Kalamaki of Gerakas. Om het eiland ten volle te ervaren, geef ik daarnaast ook nog essentiële tips voor het huren van een auto (en ander vervoer) én vertel ik je waar je het best kunt verblijven op Zakynthos. Benieuwd geworden? Lees gauw verder!

mooiste plekken zakynthos

Zakynthos of Zante?

Zakynthos, dat één van de zeven Ionische Eilanden is, wordt ook wel Zante genoemd. Op het eiland zie je allebei de benamingen voorbij komen. Vraag je je net zoals ik af waar de naam Zante dan vandaan komt? Het antwoord is niet zo heel spannend.

Zante is de Italiaanse benaming voor Zakynthos. De Venetianen noemden Zakynthos Fiore di Levante, oftewel de Bloem van het Oosten. Met zijn adellijke uitstraling en vruchtbaarheid was het een ware parel binnen hun rijk. Deze vruchtbaarheid is ook gelijk de reden waarom Zakynthos zo groen is. Door hevige en frequente regenval in de winter en de lente blijft het eiland zo weelderig groen.

Inhoud van deze blog:

Mooiste plekken Zakynthos

Navagio Beach, ook wel Shipwreck Beach genoemd, is één van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland en is alleen per boot of per auto/scooter/quad (of drone ;)) te bezichtigen. Je kunt hem maar vanaf twee plaatsen echt goed bewonderen, en dat is niet vanaf het platform bij de parkeerplaats, waar je bijna een trappetje nodig hebt om hem (half) te kunnen zien.

Een heel hoge klif met wat begroeiing en een lange rij met mensen dat staat te wachten om vanaf de krijtrots naar de overblijfselen van het schip te kijken en er een foto van te maken.
Het uitkijkplateau bij de parkeerplaatsen van Navagio

Hoe kom je bij Navagio Beach?

Belangrijk om te weten, daarom begin ik ermee: sinds maart 2023 is het verboden om op het strand van Shipwreck Beach te komen. Na een routinecontrole, uitgevoerd door de Anti-Seismische Planning en Bescherming Organisatie (OASP) die verantwoordelijk is voor het beschermen van mensen tegen de gevolgen van aardbevingen, is geconstateerd dat er een verhoogd risico is op aardverschuivingen als gevolg van erosie van de omliggende kliffen. Op basis van deze aanbeveling hebben de lokale autoriteiten besloten om de baai te sluiten. Excursieboten mogen nog wel tot aan het schip komen, maar je mag het strand niet meer op.

In 2018 raakten zeven mensen gewond bij een aardverschuiving op hetzelfde strand. Twee keer per jaar wordt de veiligheid van het strand opnieuw beoordeeld en helaas hebben de Griekse autoriteiten besloten om het strand, in ieder geval dit jaar, weer te sluiten voor toeristen.

Navagio Beach Viewpoint

Het mooiste uitzicht op de hele baai en het scheepwrak van Zakynthos heb je op de kalkstenen kliffen vanaf uitkijkpunt Navagio Beach Viewpoint, dat zich op 200 meter boven het scheepswrak en zo’n 400 meter lopen vanaf de parkeerplaats bevindt. Je hoeft er niet heel erg voor te klimmen, maar ik zou wel goede schoenen aan doen. Hoewel het sommige Chinezen in glitterjurken ook lukt om op hakken naar het uitkijkpunt te lopen, zou ik dit voor het gemak toch niet aanraden.

Een paar mensen die van het uitzicht genieten op het scheepswrak in de azuurblauwe baai van Navagio op een zonnige dag. Dit is de meest toeristische bezienswaardigheid van het eiland.
Shipwreck Beach vanaf het Navagio uitkijkpunt

Je hoeft dus zéker niet bij het strand zelf te zijn om de magie van Navagio Beach te ervaren. Zie onderstaande kaart om de plek te zien waar je moet zijn voor het beste uitzicht op Shipwreck Beach.

Kleine sidenote: Er staat een hek met een gat erin waar je doorheen kunt. Of dat in het hoogseizoen nog steeds kan is niet 100% zeker. Het kan zijn dat ze het gaan beveiligen én dat er boetes worden uitgedeeld.

Navagio Beach per boot

Vanaf bijna elke plaats op het eiland kun je wel een bootexcursie naar Navagio Beach boeken. Je wordt ermee doodgegooid en vanaf elke plek is het in principe goed te doen. De prijzen verschillen, evenals de grootte van de boot, het aantal personen per boot en het excursieprogramma.

De meeste bootexcursies combineren Navagio Beach met de Blue Caves en sommige voegen daar nog een paar stranden, grotten of andere zwemstops aan toe. Daardoor lijkt de één soms duurder dan de ander, maar je krijgt dan ook meer waar voor je geld.

Een panoramafoto gemaakt met een drone. Je ziet de kustlijn van de westkust van Zante met onderin shipwreck strand en één boot (katamaran).
Overzichtsfoto Navagio Beach (klik op de foto om te zien waar je officieel niet mag komen)

Hoe komt het schip op het strand van Navagio?

Leuk hoor, dat schip, maar hoe en wanneer is het daar eigenlijk terechtgekomen?

Het verhaal van de Panagiotis, een gezonken smokkelaarsschip dat in 1980 vastliep, blijft mysterieus. Naar verluidt vervoerde het schip smokkelwaar van sigaretten, maar de exacte details zijn onbekend. Bij slecht weer strandde het schip en de bemanning vluchtte. Nu rust het wrak op Navagio Beach, een prachtige plek die voor velen nog intrigerender wordt door de aanwezigheid van het schip.

Een dronefoto van dichtbij waarop je het verlaten, geroeste schip en strand van Navagio ziet met een strook azuurblauwe zee op de voorgrond en de krijtrotsen op de achtergrond.
Een compleet verlaten scheepswrak op het strand van Navagio

Nuchter als ik ben denk ik dan in eerste instantie: “Wat is er nou weer zo bijzonder aan een aangespoeld schipskelet?“, om me vervolgens te realiseren dat het voor mijn foto’s eigenlijk wel goed uitkomt. Op deze manier komt het contrast met het landschap beter uit. Zeg nou zelf, zonder het schip was het toch een extreem saaie foto geweest?

Het boeken van dagexcursies naar Navagio

Heb je zelf geen vervoersmiddel tot je beschikking en wil je een excursie boeken? Via Get Your Guide heb je keus uit 31 verschillende toers, variërend van halve dagtochten tot hele dagtochten.

Cape Skinari

Cape Skinari ligt in de noordelijke punt van Zakynthos en wordt ook wel de Noordkaap genoemd. Er zijn hier meerdere mooie plekken te bezoeken.

Een luchtfoto van Skinari Cape op een zonnige dag, genomen met een drone. Je ziet twee windmolens, de vuurtoren, de duikspot, een paar bootjes en het restaurant Potamitis Windmill.
Cape Skinari

Potamitis Windmill

Als eerst komt de windmolen van Potamitis je tegemoet. Hij ziet er vrij gerestaureerd uit. Ik vond hem fotogeniek en maakte er onderstaande foto.

Een vrouw poseert bij de windmolen van Potamitis. Deze molen bevindt zich op de Noordkaap, ook wel Cape Skinari genoemd.
De Potamitis Windmill

Skinari Viewpoint

Het Skinari Viewpoint is absoluut een aanrader. Ik keek mijn ogen uit en genoot van de azuurblauwe zee en vermaakte me onder andere met het kijken van bootjes en duikende mensen.

Mooiste plekken Zakynthos: Skinari Viewpoint met zicht op het kristalheldere water.
Genieten vanaf het Skinari Viewpoint

Skinari Lighthouse

De vuurtoren is niet toegankelijk en stelt niet heel veel voor, maar als je er toch bent rijd je er hoogstwaarschijnlijk toch even langs voor een foto. Of niet. 😉

Een vrouw in rode jurk loopt over een weg die naar de vuurtoren van Skinari Cape loopt. Je ziet ook de vuurtoren en groene struiken en bomen.
De weg naar de vuurtoren

Potamitis Dive Spot

De trap (300 meter) aan de linkerkant van restaurant Potamitis Windmill leidt je naar de zee. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten en komt de azuurblauwe zee je tegemoet. Er zijn diverse plateaus met ligbedden en schaduwdoek. Helemaal beneden staan er voor de daredevils twee duikplanken klaar voor een verfrissende duik.

Cape Skinari op de Noordkaap gezien vanuit de lucht, foto gemaakt met een drone. Je ziet een lange trap met een aantal plateaus met ligbedden en schaduwdoek.
De trap met plateaus en onderaan de duikplanken

Cameo Island

Cameo Island is één van de populairste plekken van Zakynthos. Het ligt in Agios Sostis, vlakbij Laganas. Je komt er via het bekende houten bruggetje vanuit de haven van Agios Sostis.

Een luchtfoto van het kleine bruilofteiland in Agios Sostis, dat vlakbij Lagas ligt op het Ionische Eiland Zakynthos. Het is een zonnige dag en de doeken wapperen in de wind.
Cameo Island vanuit de lucht
Een topdown shot gemaakt met een drone van Cameo Island en de houten loopbrug ernaartoe.
Cameo Island van bovenaf

Goed om te weten: het is niet vrij toegankelijk. Je betaalt namelijk €3 entree per persoon. Het gaat om 9.00 uur open en om 19.00 uur weer dicht (in mei). Wellicht dat het in het hoogseizoen langer open is. Tussen openings- en sluitingstijd kun je wel (gratis) over de brug lopen en foto’s maken. Je ziet van buitenaf verder niet wat zich op het eiland afspeelt, daarvoor moet je echt de trap op en door de poort.

Er is een terras waar je kunt eten en drinken. Ook aan het strandje zijn diverse zitjes en wat ligbedden, maar niet heel veel, want zo groot is het niet.

Via Get Your Guide kun je een dagexcursie boeken naar Marathonisi Island, Cameo Island en de Keri-grotten.

Cape Keri Viewpoint (Myzithres)

In het uiterste zuidwesten van het eiland bevinden zich twee kegelvormige eilandjes, genaamd Mizithres (ook wel bekend als Myzithres). Ze hebben hun naam te danken aan de opvallende gelijkenis met de traditionele Griekse kaas Mizithra. Deze rotsformaties staan bekend als Kleine Mizithra en Grote Mizithra, en gezamenlijk worden ze Mizithres genoemd.

Cape Keri is overigens een klifkust, dus er zijn geen stranden. Bij Keri Beach kun je wel het strand op, maar dat ligt 20 minuten rijden verderop in het noorden van de kaap. Het enige dat je hier kunt doen is tot de rand van de klif komen (als je durft) en genieten van het uitzicht! Je hoeft trouwens niet verder omhoog te lopen vanaf onderstaand uitkijkpunt, want daar zie je verder geen mooie uitzichten meer. Laat het me weten als je je nieuwsgierigheid niet kon bedwingen. 😉 Zo’n persoon ben ik namelijk zelf, maar deze keer vertrouwde ik op een paar mensen die me voor waren.

Een dronefoto van uitkijkpunt Keri met zicht op de Myzithres rotsen in het azuurblauwe water. Er staan twee mensen op de klif die een foto maken.
Het Keri Viewpoint met uitzicht op de grote en daarachter kleine Mizithra

De meest romantische plek om de karakteristieke rotsen die uit het water steken te bekijken is bij taverna Keri Lighthouse. Dit restaurant ligt aan de weg die naar de vuurtoren leidt (ongeveer 500 meter voor de vuurtoren). Dit knusse restaurant heeft het meest fotogenieke uitzicht.

Omdat het een drukbezochte Instagrammable hotspot is, dien je bij een reservering minimaal €25 per persoon te besteden aan eten en drinken. Let op, hieronder vallen niet alleen drankjes. Een andere voorwaarde is dat als je meer dan 15 minuten te laat bent je reservering vervalt. Het eten in de taverne schijnt echter heel goed te zijn. Helaas heb ik dit zelf niet kunnen ervaren aangezien het nog niet open was toen ik er (in mei) was. Of je op de bonnefooi wel alleen een drankje kunt doen durf ik niet te zeggen.

Je kunt overigens ook gewoon gratis van een vergelijkbaar uitzicht op de Myzithres genieten. Tussen Taverne Keri Lighthouse en het officiële viewpoint kun je tot aan de rand van de klif komen en foto’s zoals onderstaande maken.

Het gratis uitzicht op de grote en kleine Myzithres bij Cape Keri vanaf de klif, tussen taverne Keri Lighthouse en het viewpoint in.
Het gratis uitzichtpunt voor als je geen tijd of zin hebt om bij Keri Lighthouse te gaan zitten

Als je de weg richting de vuurtoren nog wat verder afrijdt is er een gratis parkeerplaats met nog een koffiebar: het Ionioan Sunset café. Deze bar claimt ook weer de mooiste sunset te hebben en lokt je met geweldige uitzichten. Dit was het moment dat ik mijn drone erbij pakte en het uitzicht vanuit de auto heb bekeken. Je wordt namelijk ook hier verplicht om per persoon een consumptie te af te nemen en de mensen die daar voor gingen kwamen allemaal snel weer terug, dus ehh de groeten met je uitzicht! De vuurtoren zelf is trouwens niet toegankelijk.

De Kleine Myzithra en de Grote Myzithra, ook wel Akra Keri genoemd. Verder zie je nog geparkeerde auto's, de vuurtoren en beboste berg.
Links kun je de auto parkeren. Volg de weg en je komt bij het viewpoint.

Mocht je je net zoals ik afvragen wat die hele grote paal op het terrein van Keri Lighthouse moet voorstellen: hier hangt normaal gesproken de allergrootste vlag van Griekenland van maar liefst 700 m2 aan te wapperen. Ik zei het voor de grap, maar volgens Google bleek het echt zo te zijn. Tijdens mijn bezoek hing de vlag er namelijk (nog) niet aan. Jammer voor de foto!

Het boeken van excursies naar Mizithres

Via Get Your Guide zijn er alleen een paar bootexcursies te boeken naar Mizithres.

Uitzichtpunt Cliffs of Kambi

Per toeval kwam ik bij dit uitkijkpunt in Kambi terecht, maar werd blij verrast door het uitzicht en de gezellige taverne op de klif, genaamd Sunset Michali’s Taverna. Wat mij betreft is dit dus wel een (tussen)stop waard! Over het eten en de service kan ik niets zeggen, want ik heb er niet gezeten.

Als je met de auto de weg nog iets verder vervolgt kom je uit bij het grote kruis dat je al vanuit de verte ziet. Hier zit nog een andere gezellig taverne met een vergelijkbaar uitzicht: Cross Taverna. Hier kun je alleen van het uitzicht genieten vanuit de taverne zelf. Heb je geen behoefte om uitgebreid te lunchen of te dineren, dan zou ik alleen kiezen voor de stop bij Viewpoint of Cliffs of Kambi.

Zakynthos Stad

Zakynthos Stad is de hoofdstad van Zakynthos en ligt in het zuidoosten van het eiland. Het is niet zo groot, dus het heeft ook maar een paar bezienswaardigheden, voor zover je ze zo kunt noemen, haha. Je kunt er onder andere een bezoek brengen aan het Venetiaans Kasteel, slenteren door de winkelstraatjes of paraderen over de boulevard én gewoon van het uitzicht genieten.

Het mooiste uitzicht over Zakynthos Stad

In Zakynthos Stad is er een uitkijkpunt die ik zelf wel de moeite waard vond. Je kunt hier op twee manieren komen: lopend of met de auto. Met de auto is wel iets om, want je moet om de berg heen.

Panoramic View of Bohali met uitzicht over de haven en de stad van Zakynthos Town. Op de achtergrond zie je schiereiland Vassilikos nog liggen.
Het uitzicht vanaf het uitkijkpunt vlakbij het Venetiaans Kasteel
Lopend vanuit Zakynthos Stad

Google Maps geeft de juiste route niet weer wanneer je zegt dat je lopend naar het uitkijkpunt wilt. Zie onderstaande kaart voor de kortste route.

Volg één van de weggetjes waar de kruisjes staan en je komt vanzelf bij het uitkijkpunt
Met de auto

Aan de kant van Zakynthos Stad kun je nog een stuk onder het Venetiaans kasteel door lopen. Je kunt dan net iets verder kijken richting het westen, waardoor je én iets dichterbij de stad bent én bij helder weer het vliegveld en Marathonisi (het turtle island) nog ziet liggen.

Het uitzicht op Zante Town vanaf het Venetiaans Kasteel tijdens de ondergaande zon.
Zakynthos Stad
Viewpoint vanaf Bohali Castle met zicht op een gedeelte van Zante Town, het vliegveld en Marathonisi Island, oftewel Turtle Island.
Het uitzicht om de hoek van het Venetiaans kasteel

Winkelen in Zakynthos Stad

Lekker een dagje winkelen in Zakynthos Stad? Verheug je er niet al teveel op, want het zijn voornamelijk souvenirwinkeltjes. Moderne kledingketens zoals we die in Nederland kennen, hebben ze hier niet. Er is trouwens wél een Mc Donald’s op Zakynthos, maar die bevindt zich in Laganas.

Praktische informatie voor een bezoek aan Zakynthos Stad

Parkeren: je kunt je auto gratis parkeren aan de boulevard. Er zijn ook twee kleine betaalde parkeerplaatsen met schaduwdoeken. Hier betaal je €4 voor het eerste uur en €2 voor elk opvolgend uur.

Cave Damianos

Ok, de Damianos-grot zelf is in mijn ogen geen speciaal bezoek waard. Het zijn gewoon twee gaten in de rots, waar je er vrij veel van hebt op Zakynthos. Er zit wel een verhaal achter dat iets met een draak te maken heeft, maar daar ben ik te nuchter voor. Haak je al af? Toch hoeft dat niet!

Veel leuker vond ik de omgeving en het restaurant en het café dat erboven zitten. Vooral veel fotogenieker. Dus, mocht je toch nieuwsgierig zijn en de grot willen bezoeken, doe dit dan in combinatie met een hapje en een drankje bij Sunset Agalas of Cave Damianos Restaurant.

De Damianos-grot vlakbij het plaatsje Agalasmet een restaurant erboven, gelegen op de groene rotsen.
Grot Cave Damianos met erboven met het gelijknamige restaurant en links Sunset Agalas

Cave Daminos Restaurant

Dit is de sjiekere versie van de twee. Enigszins underdressed in een zomerjurkje kwam ik op de eerste dag dat ze open waren langs om een kijkje te nemen. Een paar dagen eerder was ik er ook al en heb ik een tijdje met ze staan praten toen ze nog volop aan het opbouwen waren. Nu waren ze ineens allemaal sjiek gekleed en liepen ze met oortjes in.

Een gedekte lege tafel van het overdekte terras van restaurant Cave Damianos met op tafel een vaas van een Griekse Godin met gedroogde planten erin. Er zit ook nog een vrouw in het restaurant.
Het overdekte terras van Cave Damianos Restaurant

Zonder reservering kom je hier in de zomer waarschijnlijk niet binnen. En, wanneer je op het terras (Sunset Deck) wilt zitten moet je minimaal €40 per persoon besteden. Wil je dit niet, dan kun je voor een tafel onder de overkapping kiezen. Qua menu vond ik het wat tegenvallen. Ze hadden in mijn ogen niet echt veel keus. Ik besloot dan ook om naar de overkant te gaan en daar wat te eten.

Sunset Agalas

Sunset Agalas viel gelukkig wel binnen mijn comfortzone. Het eten was prima en de eigenaren vriendelijk! Vlak voor zonsondergang werd het ineens druk vanwege de zonsondergang. Kennelijk was dit een stop van allerlei eilandtours. Zodra de zon onder was gingen deze groepen ook gelijk weer weg.

Een vrouw dat in een decoratief frame zit in de vorm van een hart met op de achtergrond de zee en de kliffen van het eiland Zakynthos.
Het Instagrammable hart op het terras van Sunset Agalas
De terrassen van Sunset Agalas tijdens een zonsondergang met paars en oranje kleur, gemaakt met een drone.
Sunset Agalas tijdens zonsondergang

Het boeken van excursies naar Cave Damianos

Na mijn reis vond ik op Get Your Guide ook twee halve dagexcursies waarbij je naar Cave Damianos kunt gaan. Beiden brengen je naar Sunset Agalas.

Het spotten van de Caretta-Caretta zeeschildpad

Er is één ding dat ik heb gemist tijdens mijn bezoek aan Zakynthos: het spotten van de Caretta-Caretta zeeschildpad in het wild. Vorig jaar op Kefalonia heb ik ze ook al niet gespot. Dat ligt niet overigens aan deze fascinerende dieren, maar aan mijn andere plannen en het weer. Hierdoor heb ik geen o.a. boottochtje kunnen doen.

Sea Turtle Rescue Center (Zante Turtle Center)

Niet getreurd als je ze, net zoals ik, in het wild niet spot. Je kunt altijd nog een bezoek brengen aan het Zante Turtle Center! Hier vangen ze zowel zeeschildpadden als landschildpadden op.

De vrij toegankelijke entree van het rescue centrum waar vrijwilligers zeeschildpadden en landschildpadden opvangen. Er ligt een kunstobject in de vorm van een reuzeschildpad en er loopt een bezoeker rond.
De ingang van het schildpaddenopvangcentrum

De entree is gratis en ze hebben openbare toiletten en zelfs sand saver showers. Schrik niet wanneer je €4,20 (!) voor je Magnum moet betalen, ware het niet dat het geld dat hier wordt verdiend voor een groot deel naar de schildpaddenopvang gaat. Dat is dan wel weer fijn om te weten, toch?

Een reflectiefoto van een caretta caretta zeeschildpad dat in een zeeaquarium zwemt in het Sea Turtle Rescue Center op schiereiland Vassilikos.
Eén van de zeeschildpadden in een aquarium in het opvangcentrum

Het boeken van schildpaddenexcursies

Op de site van Get Your Guide zijn er 14 verschillende bootexcursies te boeken die je naar de schildpadden brengen.

Gerakas Beach

Je kunt een bezoek aan het Sea Turtle Rescue Center heel goed combineren met de rest van schiereiland Vassilikos. Zo ligt Gerakas Beach vlak achter de schildpaddenopvang. Naast een trap naar het strand hebben ze een mooi aangelegde loopbrug waar je makkelijk met een kinderwagen naar beneden loopt.

Dankzij het fijne zand, het heldere zeewater en de geleidelijk aflopende zeebodem is dit strand zeer geschikt voor kinderen. Bovendien bieden de rotsen in het zuidelijke deel van de baai bescherming tegen de wind.

De loopbrug naar het strand van Gerakas met op de achtergrond éen van de bezienswaardigheden van Zakynthos: een hap uit de rotsen, ook wel Jason's Bite genoemd. Het is een zonnige dag waardoor de zee mooi azuurblauw kleurt.
De baai en het strand van Gerakas op Schiereiland Vassilikos

White Sandstone Mountains

Als je dan toch in de buurt van Gerakas bent, kun je net zo goed meteen een blik op de White Sandstone Mountains werpen. Je vindt ze op loopafstand van de (gratis) parkeerplaats bij het Turtle Center. Er zijn twee plekken waar je ze kunt bewonderen.

Van bovenaf

Wanneer je de route naar het strand volgt, bevindt het pad naar de witte zandstenen bergen zich na het informatiehuisje aan je rechterkant. Het is zo’n 500 meter lopen en je ziet ze vanzelf. Er zijn een paar plekken waar je tussen de bomen door op ze neerkijkt.

De White Sandstone Mountains vanaf het wandelpad

Vanaf het strand

Vanaf het strand van Gerakas zijn de White Sandstone Mountains ook te bereiken. Eenmaal beneden aan de trap komen ze je na een meter of 400 tegen. Vanaf hier kun je er niet alleen naar kijken, maar ook doorheen lopen.

De White Sandstone Mountains bereikbaar vanaf zowel het strand als het wandelpad bovenlangs

Het vervoer op Zakynthos

Er zijn diverse mogelijkheden om je te verplaatsen op het eiland. Vergeleken met bv. Kefalonia en Lefkas rijden hier gigantisch veel quads. Toch huren de meeste mensen gewoon een auto en enkele zelfs een (elektrische) fiets.

Daarnaast kent Zakynthos wel openbaar vervoer, namelijk de bus, maar die rijdt vooral tussen de grotere (bad)plaatsen en niet naar alle bezienswaardigheden. Daarvoor moet je echt een vervoersmiddel tot je beschikking hebben, met een georganiseerde excursie meegaan of een privégids huren.

De taxi is natuurlijk ook een optie, maar ik schrok me rot toen ik de prijzen hiervan hoorde. De reisleider van Corendon vertelde dat een ritje van Agios Sostis naar Zakynthos-Stad zo’n €20 kostte. Dat is een ritje van 20 minuten. Voor Griekse begrippen vind ik dat vrij prijzig, zeker wanneer je het vergelijkt met de kosten van het huren van een auto.

Een auto huren

Mijn ervaring is dat je het beste voor vertrek een auto kunt boeken, dat is namelijk het goedkoopst. Zelf boek ik altijd voor de gehele periode een auto via Sunnycars.nl, want ik ga er graag op uit met de auto. De bewegingsvrijheid die ik daarmee heb, is voor mij essentieel. Ik was 13 dagen op vakantie en betaalde €355 voor de gehele periode.

Deze keer boekte ik mijn pakketreis via Corendon en tijdens de informatiebijeenkomst waren er allemaal mensen die van tevoren geen auto hadden geboekt. Enkele van hen wilden ter plaatse een auto huren, maar dat was veel duurder. Ten eerste betaal je (bij Corendon in ieder geval) voor de transfer naar je hotel/appartement al €36 per persoon voor een retourtje en ten tweede kwam er dan nog €62 aan aflever- en ophaalkosten bij. Wanneer je met twee personen reist kost je dat dus al €134 extra.

Daarnaast is Sunnycars een Nederlands bedrijf dat samenwerkt met buitenlandse partners. Je boekt hier altijd all-in, waardoor er nooit extra kosten bij komen. Iets dat in het buitenland wel vaak gebeurt, want dan proberen ze je nog van alles aan te smeren. Op zo’n moment word je erdoor overvallen, waardoor je waarschijnlijk zegt: ‘doe er voor de zekerheid maar bij’. Niet nodig bij Sunnycars! Lees meer over de all-in autohuurformule.

Een boot huren

Over het hele eiland verspreid staan er 1001 tentjes met proppers die je een boottocht willen aansmeren. Zelf vind ik dat zó vervelend, maar goed, ze leven daar van het toerisme, dus het hoort er een beetje bij.

Wil je niet met een excursie mee, maar wel het water op? Je kunt ervoor kiezen om zelf een bootje te huren. In de meeste gevallen hoef je hier geen vaarbewijs voor te hebben. Voor twee uur ben je zo’n €80 kwijt. Hoe langer je hem huurt, hoe goedkoper het over het algemeen wordt.

Een quad huren

Quad rijden staat op het lijstje van veel mensen. Ik geef toe, het ziet er stoer uit. Toch heb ik van verschillende mensen begrepen dat het niet erg comfortabel stuurt. Een quad heeft geen stuurbekrachtiging, dus je kunt je workouts gewoon blijven voortzetten tijdens je vakantie! #omdenken

Een man en vrouw met helm die rijden op een quad op Zakynthos met een windmolen en een restaurant op de achtergrond.
Deze twee helden durfden het aan om op een quad te rijden

Een georganiseerde toer met een Polaris-buggy

Liever met een buggy over het eiland sjesen? Boek via Get Your Guide een georganiseerde eilandtoer.

Een (elektrische) fiets huren

Jaja, ze bestaan, mensen die met 40 graden op een fiets gaan zitten in Griekenland! Mij niet bellen hoor. Hoewel ik op Kos ook wel eens heb gefietst, maar dat was in het najaar. Er zijn verspreid over het eiland genoeg plekken waar je eventueel een fiets kunt huren.

Zakynthos verkennen met een privégids

Aangezien ik zelf de beschikking had over een huurauto had ik geen privégids nodig. Durf je zelf niet te rijden of heb je geen rijbewijs, maar wil je toch graag het eiland verkennen? Er zijn veel Grieken die een privé-eilandtoer aanbieden. Eén daarvan heb ik ontmoet tijdens het wachten op de zon bij Navagio Beach: Andreas van Abba Tours Zante. ABBA Tours Zante biedt zowel tours als cruises aan. Zelfs eentje naar Kefalonia, ik zeg DOEN! De prijzen zijn te doen en het is de moeite waard.

Helaas heb ik geen enkele boottocht gedaan vanwege het wisselende weer. Op de dagen dat het wél goed weer was wilde ik nog andere dingen doen, waardoor ik te weinig ruimte voor een boottocht overhield. Ik heb zijn website pas na mijn vakantie bekeken en werd nog eens extra met m’n neus op de feiten gedrukt. Nu zie ik wat ik nog graag had willen doen: een boottocht!

Via Get Your Guide kun je diverse privétours boeken.

Waar te verblijven op Zakynthos?

Wil je een vakantie Zakynthos boeken?

Ben je na het lezen van deze blog en het verlekkeren aan de foto’s enthousiast geworden en wil je zo snel mogelijk een vakantie boeken naar Zakynthos? De volgende touroperators bieden pakketreizen aan:

Naar Zakynthos met Corendon

Corendon heeft wat mij betreft een goed en betaalbaar aanbod. Zelf verbleef ik in Agios Sostis in een appartement van George & Dawn.

Wanneer je een auto tot je beschikking hebt, heeft deze accommodatie een prima ligging om het hele eiland te verkennen. Heb je geen voertuig tot je beschikking, dan is het in mijn ogen niet de meest ideale plek om te verblijven.

Bekijk de accommodaties die Corendon op Zakynthos aanbiedt.

Naar Zakynthos met Eliza Was Here

Heb je een fijne ervaring met Eliza Was Here? Het voordeel van het boeken van een vakantie bij Eliza Was Here is dat je huurauto al bij de prijs is inbegrepen.

Bekijk de accommodaties die Eliza Was Here op Zakyntos aanbiedt.

Naar Zakynthos met Ross Holidays

Ook Ross Holidays heeft accommodaties in de aanbieding op Zakynthos. Zij bieden alleen accommodaties aan in Vasilikos, wat niet erg centraal ligt als je het hele eiland wilt zien. Daarentegen ligt het wel in een rustig en groen gebied met diverse fijne zandstranden. Net wat je zoekt. Vasilikos ligt op de meest zuidoostelijke punt van het eiland.

Bekijk de accommodaties in Vassilikos die Ross Holidays op Zakynthos aanbiedt.

Naar Zakynthos met Sunweb

Sunweb heeft in mijn ogen vaak betaalbare vakanties in combinatie met een prima service.

Bekijk de accommodaties die Sunweb op Zakynthos aanbiedt.

Naar Zakynthos met Tui

Mijn conclusie

Zakynthos is een fijne vakantiebestemming. Het is een lekker klein en overzichtelijk eiland. Zo kun je in een uur met de auto van noord naar zuid, want het is maar 40 kilometer lang en 20 kilometer breed.

Verder ligt het er natuurlijk aan waar je van houdt. Wanneer je gewoon lekker wilt luieren op het strand en aan het zwembad is het hier meer dan prima vertoeven. Ook wanneer je er graag op uitgaat kun je je hier goed vermaken. Toch heb ik qua fotografie fotogeniekere Ionische eilanden bezocht, zoals Lefkas en Kefalonia. Wat de laatst genoemde eilanden wel hadden en Zakynthos niet: kleurrijke dorpjes!

Minpunten Zakynthos

Het zijn er niet veel en ze zijn natuurlijk subjectief, maar ik wil ze toch even benoemen:

  • Duurder dan andere Ionische eilanden (zoals Kefalonia en Lefkas). Voor bijvoorbeeld een Magnum betaalden we tussen de €3,10 en de €4,20. Uit eten gaan blijft voor Nederlandse begrippen wel goedkoop, maar ik merkte ook hierbij een verschil.
  • Geen dorpjes met kleurrijke huizen. Als je je net zoals ik verheugt op fotogenieke en kleurrijke dorpjes, zoals Assos op Kefalonia, vergeet het maar!

Hoogtepunt Instagram Stories

Wil je je verlekkeren bij bewegend beeld? Bekijk dan mijn story hightlight van Zakynthos op Instagram.

Andere mooie Ionische eilanden

Twijfel je nog of je voor Zakynthos gaat of voor één van de andere Ionische eilanden? In onderstaande blogs lees je wat je kunt verwachten van Kefalonia en Lefkas:

Of wat dacht je van Parga? Ook hier schreef ik een blog over: Het Griekse Parga: top 9 bezienswaardigheden, uitzichtpunten en uitstapjes