Zoals de titel al doet vermoeden deel ik in deze blog onder andere uitzichtpunten die uitkijken over Parga. Daarnaast deel ik een aantal dagtrips die je vanuit Parga met de auto kunt doen. Deze brengen je niet alleen langs stranden en dorpjes, maar ook naar letterlijke hoogtepunten. Benieuwd welke dat zijn? Lees gauw verder.

Voor een volledige Pargabeleving kun je tijdens het lezen van deze blog de afspeellijst hiernaast beluisteren die ik bij elkaar heb geshazamt tijdens deze reis. 😉

Genieten van de najaarszon in Parga

Als Griekenlandlover vind ik het heerlijk om in het voor- of najaar een bezoek te brengen aan dit veelzijdige land. Het liefst verblijf ik tijdens dit soort vakanties op één plek en trek ik er met een huurauto op uit om ook nog wat van de omgeving te kunnen zien. Je zult mij niet gauw een hele week aan het strand zien liggen. Af en toe even onder een parasolletje bijkomen, prima, maar liever trek ik eropuit om wat cultuur op te snuiven en een mooie wandeling te maken in de natuur.

Net zoals bij mijn reis naar Lefkas vertrok ik ook deze keer met Ross Holidays. Ross Holidays is specialist in Griekenlandreizen met kleinschalige accommodaties en een persoonlijke touch. Ik verbleef in Huize Tsovilis, een accommodatie met vier appartementen in het bovendeel van Parga. Welke plekken ik tijdens deze vakantie heb bezocht lees je hieronder.

Uitzicht vanaf het appartement

Venetiaans kasteel van Parga (Fort van Parga)

Aangezien de vluchttijden richting Griekenland altijd megavroeg zijn, doe ik het de eerste dag altijd rustig aan. Gelukkig is Parga lekker overzichtelijk en lag het fort op één minuut lopen van Huize Tsovilis. Dat lukte me nog wel. Aan de ene kant van het fort kijk je uit op het haventje en de boulevard van Parga. Ook zie je vanaf hier het kleine eilandje Pagania liggen met het gelijknamige kapelletje. Aan de andere kant van het fort kijk je uit over de baai van Valtos Beach, een langgerekt zandstrand.

Uitzicht op de boulevard en het haventje van Parga
Zicht op het bovengedeelte van Parga met linksonder Valtos Beach

Praktische info voor een bezoek aan het kasteel van Parga

Toegang: Je kunt het fort gratis bezoeken.
Openingstijden: Het fort is alleen in het zomerseizoen geopend. Vanaf september gaat de sluitingstijd langzaamaan van 20.00 uur naar 18.00 uur. Vanaf 1 november is het gesloten. Klik hier voor actuele openingstijden.
Services: Er is een café met terras (en toilet).

Holy Church of Agia Eleni

Een ander uitkijkpunt met fantastisch zicht op Parga is kerkje Agia Eleni. De wandelroute wordt niet heel duidelijk aangegeven, zeker het startpunt niet. Ook had ik zelf wat moeite om uit te vinden waar ik de auto nou het beste kon parkeren. Om jou uitzoekwerk en tijd te besparen heb ik hieronder de route voor je uitgestippeld. Hoewel de afstand naar het kerkje maar 1,3km is, deed ik er toch 20-30 minuten over. In die 1300 meter klim je namelijk bijna 190 meter omhoog, dat is een hellingsgraad van bijna 15%.

Het uitzicht vanaf de Holy Church of Agia Eleni

Praktische info voor een wandeling naar Holy Church of Agia Eleni

Afstand van Parga: 1,3 km – 3 minuten (met de auto)
Toegang: Gratis
Openingstijden: Openbaar
Parkeren: Google Maps coördinaten 39.285104091022745, 20.41332572139996 (gratis)
Wandelroute: zie onderstaande kaart.

Dagje sightseeing: van Parga naar Igoumenitsa via de kust

Anthousa – Sarakiniko – Sivota

Anthousa

De eerste stop van deze route was Anthousa. Het dorpje zelf is niet heel bijzonder, maar het is wel het aanknopingspunt voor één van mijn favoriete bezienswaardigheden die je vanuit Parga kunt bezoeken. Vanuit het dorp kun je namelijk een wandeling maken naar het hoger gelegen kasteel van Ali Pasha. Het is vrij goed bewaard gebleven, dus het geraamte geeft je een mooi beeld van hoe het kasteel is gebouwd in 1813. Vanaf hier heb je 360 graden mooi uitzicht.

Omdat er deze dag nog meer op de planning stond heb ik de wandeling zelf niet gedaan. Ik ben er met de auto naartoe gereden. Dat kan ook gewoon. Mocht je de wandeling gaan doen heb je natuurlijk wel meerdere uitzichten die ik nu heb gemist!

Op TripAdvisor las ik dat er vanuit Parga ook een toeristisch treintje zou gaan voor €8 per persoon. Deze toer duurt twee uur. Mocht je geen auto ter beschikking hebben, zou je in het hoogseizoen dus alsnog een bezoek kunnen brengen aan dit uitkijkpunt.

Uitzicht op Parga
Het kasteel van Ali Pasha van bovenaf met Anthousa op de achtergrond
Praktische informatie voor een bezoek aan het kasteel van Ali Pasha

Afstand van Parga: 6 km – 11 minuten rijden
Toegang: Gratis
Openingstijden: Openbaar
Parkeren: Je kunt aan de voet van het kasteel parkeren. In het laagseizoen was er geen kip. In het hoogseizoen zal het misschien wat lastiger zijn.
Wandelroute: zie onderstaande kaart voor de wandelroute van Anthousa naar het kasteel van Ali Pasha.

Sarakiniko (strand)

Na Anthousa wilde ik een kijkje nemen bij het strand van Sarakiniko. Ik was al halverwege, tot er opeens een bordje en een graafmachine midden op de weg stonden: weg afgesloten. Konden ze dat niet even aan het begin van de weg aangeven? :’) Typisch Grieks. Gelukkig was ik op vakantie en was de nood om Sarakiniko te zien niet heel hoog. Een gevalletje van “It’s not about the destination, it’s about the journey”. Ik kan je dus niet vertellen hoe het strand er van dichtbij uitziet. Waarschijnlijk net als vele andere Griekse zandstrandjes. 😉

‘Keer om.”

Sivota

De verrassing van de dag was voor mij Sivota. Hier heb ik dan ook de meeste tijd doorgebracht. Sivota vond ik nou echt zo’n typisch pittoresk, Grieks kustplaatsje. Het heeft een knus haventje en een gezellige boulevard met een aantal restaurants. Daarnaast zitten er nog wat winkeltjes en ijssalon Melenio met heerlijk ijs. Als dit nog niet voldoende overtuigend voor je was: op loopafstand van het haventje vind je ook nog eens twee strandjes; Bella Vraka Beach en Gallikos Molos Beach. Bella Vraka is idyllisch, maar klein. Gallikos Molos ligt vlak achter het haventje en is wat groter.

Doorkijkje in Sivota
De boulevard van Sivota

Igoumenitsa

Mijn eindbestemming was Igoumenitsa, omdat ik op bezoek ging bij Sotiris – een vriend die daar woont. Igoumenitsa zelf is een havenstad en niet bijster bijzonder. Wel kun je vanaf hier de boot naar Corfu of naar Paxos pakken. In ruim drie uur vaar je van Igoumenitsa naar Corfu. Wil je van Igoumenitsa naar Paxos, dan ben je zo’n anderhalf uur onderweg. Helaas voeren er wegens covid geen boten toen ik er was, anders had ik zeker een dag naar Paxos gegaan. I love boottochtjes. Check www.ferris.gr voor boottijden en -prijzen.

Igoumenitsa met Corfu op de achtergrond

Dagje sightseeing: Acheron Springs – Souli watermill – Pasha Castle

Acheron Springs

Nadat ik de auto geparkeerd had op het grote parkeerterrein, liep ik bepakt, bezakt en vol goede moed naar het pad dat langs de rivier liep. Ik volgde de rivier, tot ik er na 650 meter achterkwam dat het pad daar eindigde en je alleen nog via het water verder kon. Hahaaa. Tot zover de Acheron Springs voor mij.

Dus, tip voor jou: ga hier alleen heen wanneer je bereid bent om via het water door de kloof te lopen. De ene plek is dieper dan de andere en er staat hier en daar ook stroming, dus je kunt deze tocht niet echt met je hele hebben en houwen (in mijn geval fototas met dure apparatuur) doen.

Acheron rivier
Hang on langs de Acheron rivier

Souli Watermill

‘Laten we dan doorrijden naar de Souli Watermill!’ zei ik enthousiast. Eenmaal aangekomen bij de watermolen leek het wel of ik in niemandsland was beland. ‘Is dit het wel?’, begon ik te twijfelen. Ohja, iets verderop tussen de bomen hoor ik het gekletter van water. Niet veel later kwam de volgende semi-teleurstelling. Okeeeee. Dit.is.het. Uitgestorven. Zoals je op onderstaande foto ziet, stroomde er ook nog maar weinig water. Ik voelde me de laatste, verdwaalde toerist van het seizoen. In de zomer zal het hier ongetwijfeld een stuk gezelliger en drukker zijn, maar om nou te zeggen hier moet je per sé naartoe? Mwah. Heb ik me vermaakt? Zeker. Ik vermaak me (ok, bijna) overal. Alleen het toeren door het Griekse landschap was al fantastisch.

Iets dat op een waterval moet lijken
Lunchtime!
Dé schommel bij de Souli Watermolens

Het kasteel van Ali Pasha

Ik bracht nog een tweede bezoekje aan het kasteel om tijdens zonsondergang te fotograferen. Zoveel mooier als je het mij vraagt.

Dance of Zalongo

De dans van Zalongo kent een triest verhaal. Het gaat over de massale zelfmoord van vrouwen uit Souli die in de val waren gelokt door Ottomaanse troepen die zich schuil hielden in het kasteel van Ali Pasha. De vrouwen begaven zich, samen met hun kinderen, naar de steile klif. Op 16 december 1803 begon deze zogenaamde dans. Terwijl de vijand hen aanviel, gooiden de vrouwen hun kinderen één voor één van de klif voordat ze er zelf achteraan sprongen. Ze verkozen de dood boven slavernij. In het kader van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog herdenken de Grieken deze tragische gebeurtenis nog altijd.

Goed, tijd om de klim naar boven te maken! Vanaf de parkeerplaats van Holy Monastery of Agios Dimitrios loopt er links van het klooster een stenen pad richting de berg. Je ziet dan een hek. Het lijkt misschien of je er niet in mag, maar je begeeft je op het juiste pad. Mocht het hek dichtzijn, deze is gewoon te openen. Eenmaal boven kun je uitpuffen en genieten van het uitzicht!

Dance of Zalongo – De trap die je moet beklimmen
Dance of Zalongo – Op de top van de berg

Praktische informatie voor een bezoek aan de Dance of Zalongo

Afstand van Parga: 58 km – 60 minuten rijden
Toegang: gratis.
Parkeren: Je kunt je auto gratis parkeren bij het klooster van Agios Dimitrios. Google Maps coördinaten 39.147999, 20.682132.
Wandelen: Het zijn vooral traptreden die je naar boven brengen. Ik telde er zo’n 400. Je kunt het monument van meerdere kanten bewandelen.

Toeren langs de kust: van Alonaki tot Lygia

Alonaki

Sotiris achter het stuur, Griekse muziek aan, autoramen open om de geur van zee en pijnbomen tot me te nemen en gaan met die banaan. Wat kan ik toch genieten van het toeren met de auto. Meestal maak ik een globale route en zie ik wel waar ik strand. Vandaag had ik Sotiris als gids. Hij komt uit deze omgeving en kent de leuke plekken. Zo belandden we als eerst in Alonaki Fanariou. Een mooi baaitje omringd met groen.

De baai van Alonaki Fanariou

Lygia

We lieten Alonaki achter ons en toerden verder. Onderweg passeerden we Loutsa en Vrachos beach. Vanwege het naderende einde van het seizoen ontbrak de levendigheid een beetje, maar je vindt er een boulevard met winkeltjes en restaurants. Iets dat ontbreekt bij de baai van Alonaki.

We besloten door te rijden naar Lygia en daar de dag af te sluiten. Er waren wat kinderen aan het spelen op de golfbrekers in het haventje. De silhouetten van deze kinderen in de ondergaande zon brachten me op een idee. Sotiris en ik moesten aan de bak. Als twee grote kinderen hebben we onze ninjaskills naar een hoger level getild. Na het speelkwartier begaven we ons naar visrestaurant Skaloma om daar te proosten op een fantastische week in Parga en omgeving.

Kerkje Saint Thomas in Lygia
Soritis en ik op de golfbrekers
Lygia van bovenaf

Wanneer kun je Parga het best bezoeken?

Wanneer je net zoals ik niet zo van drukke plekken houdt, dan kan ik je aanraden om Parga aan het begin of aan het eind van het zomerseizoen te bezoeken. Zelf verbleef ik er vanaf half oktober. Sommige winkeltjes en restaurants waren wel al gesloten, maar er waren er nog genoeg wél open. Ik bezocht Griekenland al een keer eerder in de herfst, namelijk de regio Trikala (Meteora). Heeeeerlijk, dat najaarszonnetje als het in Nederland al wat kouder is! Lees hier de blog met tips die ik schreef over Trikala.

Mijn ervaring met het verblijf in Huize Tsovilis in Parga

Mijn verblijf in Huize Tsovilis was zeer aangenaam. Kleinschalig, rustig gelegen en nog met mooi uitzicht over Parga ook. Onze huurauto konden we op de openbare parkeerplaats naast restaurant Med kwijt op slechts een paar minuten lopen van de accommodatie. Wellicht dat je in het hoogseizoen moet zoeken naar een parkeerplaats, maar in oktober had ik hier geen last van. De eigenaren Giorgios en Margarita zijn behulpzaam en ontzettend gastvrij. Zo stonden er op een avond bij terugkomst twee borden met eten en twee glaasjes wijn klaar met een briefje erbij. Ook kwam Margarita op een ochend een Griekse lekkernij brengen. Hoe lief!

Mijn top 5 bezienswaardigheden

Mijn top 5 in willekeurige volgorde om keuzestress te vermijden:

  1. Holy Church of Agia Eleni
  2. Dance of Zalogo
  3. Sivota
  4. Ali Pasha kasteel
  5. Venetiaans kasteel Parga

Excursies naar Paxos en Antipaxos vanuit Parga

Heb je nog tijd over? Vanuit Parga kun je relaxte bootexcursies maken naar de Paxi-eilanden.