Een vrouw die tijdens een zonsondergang geniet van het uitzicht dat je hebt wanneer je bij de accommodaties van Torre Nova Resort verblijft.
Eén van de uitzichten vanaf Torre Nova Resort

Bij het horen van ‘Catalonië’ denk je waarschijnlijk als eerst aan Barcelona. Barcelona is natuurlijk ook gewoon een fijne stad, maar Catalonië heeft nog zoveel méér te bieden. In deze blog neem ik je mee naar de bodega van Can Feixes, bergmassief Montserrat en kustplaatsje Sitges. Daarnaast vertel ik je over twee typisch Catalaanse tradities waarbij ik aanwezig mocht zijn. Tip van de sluier: deze tradities hebben te maken met castellers en calçots.

Torre Nova Resort

Eind maart verbleef ik samen met een aantal andere bloggers een paar dagen in Spanje. We verbleven in het plaatsje La Torre de Claramunt bij Torre Nova Resort & Spa, een oase van rust. De Nederlandse eigenaren Geert en Jacqueline zijn hier twaalf jaar geleden komen wonen en hebben het gebouw van top tot teen verbouwd tot prachtige luxueuze appartementen.

Torre Nova is een uitstekende uitvalsbasis om Catalonië te ontdekken. Je verblijft er in een heerlijk rustige omgeving midden in het heuvelachtige landschap en toch zit je overal dichtbij.

Vanuit La Torre de Claramunt bereik je:
– Barcelona in 45 minuten
– Bodega van Can Feixes in 15 minuten
– Montserrat in 30 minuten
– Sitges in 30 minuten

Bezienswaardigheden Catalonië

Can Feixes

Tijdens deze reis mocht een bezoek aan een wijngaard natuurlijk niet ontbreken. ‘Wijnen, wijnen, wijnen’. De bodega van Can Feixes ligt op zo’n vijftien minuten rijden vanaf Torre Nova. Met een Landrover maakten we een rondje over het terrein, welke in totaal 300 hectare beslaat. Halverwege belandden we in een kudde geiten, te leuk! Ook waren er een aantal lammetjes, ahh. Ondanks dat ik zelf geen fervent wijndrinker ben, vond ik het toch leuk om te zien hoe wijn van begin tot eind geproduceerd wordt. Het wijnseizoen begint hier in april. Vervolgens kleuren in mei en juni de wijngaarden mooi groen. Sommige bomen zijn hier maar liefst 90 jaar oud. Of de wijn dan ook lekkerder is..?

Wat ik hier geleerd heb: hoe kleiner de bubbels van een cava, hoe beter de kwaliteit. Hoe groter de bubbels, des te meer lucht erin zit. Net zoals wanneer je cola uit een blikje drinkt, dan krijg je zo’n vieze bubbelexplosie.

Cheers!

Een foto van een wijngaard met op de achtergrond het gebouw van de bodega van Can Feixes.
De bodega van Can Feixes
Een paar wijnvaten op een rij in de wijnkelder van de bodega van Can Feixes.
De oude wijnkelder van Can Feixes

Montserrat

Na een half uurtje rijden kwamen we aan bij de parkeerplaats van Montserrat. Vanuit het dal kun je via de berghelling naar boven wandelen, maar je kunt ook met de funicular naar boven en je wandeling vanaf daar beginnen. Aangezien wij niet zoveel tijd hadden, deden wij het laatste. Vanaf het ‘upper station’ wandelden we in zo’n anderhalf uur naar het hoogste punt van het massief: Sant Jeroni. Eenmaal aangekomen bij de top bevonden we ons op een hoogte van 1236 meter. Over de terugweg deden we een uurtje. Het pad is trouwens ook geliefd bij hardlopers, dus bereid je maar vast voor dat er af en toe vanuit het niets iemand komt opduiken. 😉

Een retourkaartje voor de funicular naar Sant Jeroni kost €16. Voor een enkeltje ben je €10,40 kwijt. Toen wij er waren (in maart) ging er om de twaalf minuten een funicular. Boek hier je tickets voor de funicular!

Heb je geen auto tot je beschikking of zie je het niet zitten om tot aan het klooster te rijden? Naast de twee verschillende funiculars (die je ter hoogte van het klooster nog verder omhoog brengen) gaat er ook een kabelbaan van en naar het dal. De kabelbaan vertrekt vanaf de rivier El Llobregat en brengt je van en naar het klooster.

Nadat we terugkwamen hadden we natuurlijk wel een lekkere lunch verdient. Geert liet ons kennismaken met restaurant Vinya Nova. Wat een mooie plek! Het ligt een beetje afgelegen, maar de sfeer was er zó goed. Ook het eten was lekker. Aangezien je hier midden in de natuur zit (met uitzicht op Montserrat!) kun je hier goed ontspannen.

Mooiste bezienswaardigheden Catalonie: een rotsformatie van Montserrat, vlakbij Barcelona in Spanje.
Montserrat
Uitzicht op het klooster van Montserrat tijdens een rit omhoog met de funicular.
Het klooster van Montserrat

Castellers

In de avond bezochten we de Moixiganguers. Zo heten de castellers van Igualada. Al sinds de achttiende eeuw is het in Catalonië een traditie om menselijke torens te maken, oftewel: kastelen (castells). Elk jaar strijden er meer dan zestig Catalaanse verenigingen om de hoogste toren te bouwen.

Wij mochten deze avond een kijkje nemen tijdens een training. Erg bijzonder! Van jong tot oud trainde mee. Mooi om de kleintjes al zo bedreven naar boven te zien klimmen. Terwijl de rest voornamelijk naar de groep keek, trokken (zoals altijd) de kleintjes vooral mijn aandacht. Ik haalde mijn telefoon tevoorschijn om wat boomerangs te maken terwijl ze als echte aapjes omhoog klommen aan het oefenrek.

Een groep castellers, genaamt Moixiganguers, aan het trainen in Igualada.
De Moixiganguers aan het trainen
Een groepje kinderen dat aan het oefenen is om in palen te klimmen. Ze worden ook wel de Minimoixis genoemd.
De Moixiganguers in spé

Sitges

De badplaats Sitges wordt ook wel het St. Tropez van Spanje genoemd. Vroeger was het vooral een vissers- en kunstenaarsplaatsje. Tegenwoordig staat het onder meer bekend om zijn LHBT toerisme. Als homovriendelijke stad organiseert Sitges zelfs al meer dan tien jaar zijn eigen Gay Pride. Wil je meer weten over wat Sitges te bieden heeft voor LHBT’ers, kijk op gaysitgesguide.com.

Vanuit Torre Nova is Sitges in ongeveer een half uur te bereiken, prima te doen. Het is een leuk uitstapje wanneer je even naar het strand wilt voor een wandeling of voor een frisse duik in de zee. Er is een boulevard van 6 km lang. Maar vergeet vooral niet om ook even door de straatjes te slenteren! Deze authentieke straatjes bevinden zich achter de boulevard.

Als het LHBT toerisme je afschrikt kun je er ook voor kiezen om een bezoek te brengen aan Vilanova. Het stadje van Vilanova is wat authentieker en minder toeristisch dan dat van Sitges. Daarentegen schijnt het strand van Sitges mooier te zijn.

Tip van Geert en Jacqueline: restaurant La Masia in Sitges. Dit restaurant serveert gerechten uit de Catalaanse keuken.

Een reflectiefoto vanaf het strand van badplaats Sitges met in de weerspiegeling de kerk Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla.
Het strand van Sitges

Een vrouw op een bankje aan de boulevard van Sitges.
De boulevard van Sitges

Barcelona

Uiteraard zijn we ook nog even naar Barcelona geweest. We hadden weliswaar niet heel veel tijd (lees: 3,5 uur). Geert en Jacqueline dropten ons bij de Arenas de Barcelona. Daar hebben we wat rondgelopen, van het uitzicht genoten, wat geshopt en natuurlijk wat foto’s gemaakt. Nadat de show van de Font Magica op de onwijs drukke Avinguda de Maria Cristina was afgelopen, keerden we terug naar de rust in Torre Nova.

Eén van de bezienswaardigheden in het centrum van Barcelona: Avinguada de Maria Cristina met Placa de les cascades op de achtergrond.
Avinguda de Maria Cristina
De magische fontein Font Magica in actie tijdens een show op de Avinguda de Maria Cristina met het paleis Placa de les Cascades op de achtergrond.
De magische fontein

Calçotada

Op onze laatste dag stond er nog iets typisch Catalaans op het programma: een calçotada. En wel met burgemeester Jaume van La Torre de Claramunt en zijn gezin! Een calçot lijkt een beetje op een bosui. Ze worden op een speciale manier bereid, namelijk: gegrild tot de buitenste laag zwartgeblakerd is. Vervolgens worden ze met bosjes van twintig in een krant gewikkeld en blijven ze een minuut of dertig in de krant gewikkeld om ze te laten sudderen.

Terwijl Jaume de calçots op de zelfgemaakte grill bereidde, deed ik de handstand en speelde ik verstoppertje met zijn dochters Merce en Roser. Konden ze gelijk hun Engels oefenen, wat ze al best goed konden!

Eenmaal aan tafel lieten Merce en Roser ons zien hoe je die calçots nou eigenlijk eet. Eerst haal je de zwartgeblakerde buitenste laag eraf. Daarna doop je hem in de romesco, een speciale calçotsaus. Vervolgens laat je hem als een haring je mond inglijden.

Een vrouw en twee kinderen naast haar aan tafel. Ze zitten buiten in de tuin van Torre Nova Resort aan een tafel met krantenpapier en vieren de Catalaanse traditie calçotada (bosui).
Merce, Roser en ik

Mijn indruk van Catalonië

Eerlijk gezegd was ik tien jaar geleden niet echt te spreken over Barcelona. Ik vond de mensen daar helemaal niet zo aardig. Sindsdien had ik Spanje altijd een beetje links laten liggen. De laatste jaren ben ik daar helemaal op teruggekomen. Inmiddels heb ik ook veel meer reiservaring en heb ik Bilbao, Cordoba, Granada, Madrid, Sevilla, Gran Canaria en Mallorca bezocht.

Deze keer heeft Catalonië mijn hart wél gestolen. Catalonië kent vele mogelijkheden. Dat maakte het voor mij verrassend leuk, ik houd namelijk wel van een beetje afwisseling. De ene dag een actieve wandeling, de andere dag wat rustiger aan met een bezoek aan het strand of slenterend door een stadje. Met temperaturen van rond de 20 graden heb ik heerlijke voorjaarsdagen gehad. Ook het verblijf in Torre Nova Resort heeft daaraan bijgedragen.

Wist je trouwens dat bij Torre Nova Resort duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel staan? Zo douche je er op zonne-energie en wordt ook het zwembad verwarmd door zonne-energie. Daarnaast maken de lift, de ruime doorgangen en de ontbrekende drempels het toegankelijk voor mindervaliden. Aan de ene kant ben je ver van alle drukte, aan de andere kant ben je dichtbij genoeg om allerlei leuke uitstapjes te maken. En tenslotte: de persoonlijke touch van Geert en Jacqueline maakt het ideale vakantieplaatje helemaal compleet.

Heb je nog vragen? Laat gerust een berichtje achter!

Blijf op de hoogte en volg me op Instagram. Vind ik leuk!  ✌🏻

Met dank aan: Torre Nova Resort & Spa

Toe aan een geheel andere regio? Lees mijn blog Toledo: een dagtrip vanuit Madrid.