Madrid Toledo: een man staat voor een graffitikunstwerk van Toledo.

Een dagje Madrid-Toledo? Dat is goed te doen! Tijdens mijn stedentrip naar Madrid en Bilbao heb ik vanuit Madrid dan ook een dagtrip naar Toledo gedaan. In deze blog beantwoord ik de vragen: “Hoe kom ik van Madrid naar Toledo?”, “Waar kan ik mijn auto kwijt in Toledo?” en “Wat zijn de beste plekken voor mooie foto’s?“.

Toledo

Toledo is één van de oudste steden van Spanje en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Het staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude centrum is hemelsbreed ongeveer één kilometer. Lekker overzichtelijk, daar houd ik van!

Plaza Zocodor: het centrale plein in het centrum van Toledo op een regenachtige dag met een oranje gebouw op de achtergrond.
Plaza Zocodor

Vervoer Madrid-Toledo: ga ik met de auto of met trein?

Met de auto is het ongeveer een uur rijden, prima te doen. Afhankelijk van waar je verblijft in Madrid kun je er ook voor kiezen om met de trein te gaan. Vanaf treinstation Atocha doet deze rechtstreekse hogesnelheidstrein er maar 33 minuten over. Wel moet je van tevoren treinkaartjes reserveren voor een specifieke tijd (dit kan aan het loket of op www.renfe.es).

In mijn geval kostte het me al zo’n veertig minuten om in het centrum van Madrid te komen, dus vond ik het makkelijker om met de auto te gaan. Daarnaast heb je net wat meer vrijheid met de auto. Waar je wel rekening mee moet houden wanneer je met de auto gaat, is de route die je kiest. Er zijn namelijk twee snelwegen van en naar Toledo, een autovia en een autopista.

Het verschil tussen een autovia en autopista

Autovia

Een autovia is een normale snelweg en is meestal aangelegd over een bestaande weg, waardoor de wegen over veel heuvels lopen, ze scherpere bochten maken en de bereikbaarheid minder goed kan zijn.

Autopista

Een autopista is een tolweg. Hier kwam ik zelf pas achter toen ik op de terugweg over de tolweg reed. Ik vond het al zo verdacht rustig op de weg. 😆 Op beide wegen geldt er een maximum snelheid van 120 km/u. Verder zeggen ze dat de faciliteiten langs de tolweg uitgebreider zijn, maar dat is mij niet opgevallen. Ik was in totaal €8,70 kwijt aan tolgeld (one-way). Qua reistijd scheelde het weinig.

Parkeren Toledo

We blijven Hollanders hè? In Toledo kun je je auto gratis parkeren op één van de twee grote parkeerterreinen. Dit zijn Safont of Azarquiel. Deze parkeerterreinen bevinden zich buiten het oude centrum aan de rand van rivier de Taag. Ze liggen vlak bij elkaar.

Wanneer je je auto toch liever in het oude centrum wilt zetten ben je aangewezen op betaald parkeren in een parkeergarage.

Parkeerplaats Safont

De dichtstbijzijnde gratis parkeerplaats is ‘Parking Gratuito Safont’. Vanaf dit parkeerterrein is het zo’n tien minuten lopen naar Puerta de Bisagra. Dit is de belangrijkste toegangspoort tot het oude centrum van Toledo. Vlak voor de poort zit een toeristenbureau waar je een plattegrond kunt halen of voor andere informatie terecht kunt.

Parkeerplaats Azarquiel

Wanneer parkeerplaats Safont vol is, kun je nog uitwijken naar ‘Parking gratuito de Azarquiel’. Deze bevindt zich aan de overkant van de Taag. Dit parkeerterrein ligt 250 meter verder dan die van Safont, dus het scheelt maar een paar minuten extra lopen.

De twee (letterlijke) hoogtepunten van Toledo

Mirador del Valle

Het absolute hoogtepunt van Toledo vond ik zelf het uitzicht op de stad vanaf uitkijkpunt Mirador del Valle. Dit is aan de andere kant van rivier de Taag. Je kunt hier zowel lopend als met de bus als met de auto komen. Ik heb het alledrie gedaan. 😉

Als je toch met de auto bent, is het leuk om voordat je de stad in gaat een rondje om Toledo heen te rijden. Dan heb je gelijk een idee hoe groot (klein) het is en hoe het eruitziet. In ongeveer een kwartier ben je de stad wel rond. Dit idee bedacht ik zelf pas toen ik eenmaal in de stad was na twintig minuten lopen. Vandaar dat ik toen met de bus vanuit het oude centrum naar Mirador del Valle ben gegaan. Het zou in de middag gaan regenen, daarom wilde ik hier (voor de foto’s) als eerst naartoe.

De bus gaat maar één keer per uur, doet er ongeveer twintig minuten over en een enkeltje kost €1,40 p.p. Hij vertrekt elk uur om kwart voor vanaf Calle de la Paz, om de hoek bij het centrale plein Plaza Zocodover.

Een vrouw in een felroze jas poseert bij uitzichtpunt Mirador del Valle met het oude centrum van Toledo op de achtergrond.
Het uitzicht op het oude centrum van Toledo vanaf Mirador del Valle

Wandel van Mirador del Valle naar Puente de San Martin

Na te hebben genoten van het uitzicht ben ik in een half uurtje van Mirador del Valle naar Puente de San Martin (San Martin’s Bridge) teruggelopen, vanwaar je de stad weer in kunt. Mocht je hem andersom willen lopen, houd er dan rekening mee dat het omhoog loopt en je er iets langer over zult doen.

Toen ik bij de brug aankwam, rook het zóóó onwijs LEKKER. Waar het naar rook, weet ik tot op de dag van vandaag niet. Waren het mineralen? Ik heb op internet gezocht, maar heb er niets over kunnen vinden. Ik ben er heilig van overtuigd dat het van het water afkwam. De geur van eten zou ik namelijk direct herkennen en het was ook geen schone was. Mocht jij wel weten wat het is, laat het me dan weten!

Zicht op de rivier de Taag tijdens het lopen van Mirador del Valle naar Puente de San Martin in Toledo.
Het uitzicht onderweg van Mirador del Valle naar Puente de San Martin

Bibliotheca de Castilla-La-Manca

Nog een ander hoogtepunt is het uitzicht vanaf de openbare bibliotheek Biblioteca de Castilla-La Manca. Laat je vooral niet afschrikken door de beveiliging bij binnenkomst, je hoeft alleen maar je tas door de scan te laten gaan en je kunt naar boven tot aan het eetcafé. Je kijkt vanaf hier uit over het oude centrum van Toledo. Echt een aanrader!

Uitzicht vanaf de bovenste verdieping van de bibliotheek van Castillië La Mancha.
Uitzicht vanaf de bibliotheek van Castilië La Mancha
Uitzicht op het dak van Castilië La Mancha en een gedeelte van het centrum van Toledo.
Uitzicht vanaf de bovenste verdieping van de bibliotheek

Als je bij buitenkomst nog iets verder door loopt richting Taag, heb je vanaf het parkje ook nog uitzicht over de Taag, Academia de Infanteria en het uitzichtpunt Mirador del Valle.

Uitkijkpunt Mirador del Valle, welke uitkijkt op de Taag en Academia de Infanteria in Toledo. Er staat een groepje mensen op een torentje.

De Joodse wijk

Wanneer je door de Joodse wijk loopt, zie je om de zoveel meter Joodse tegeltjes met daarop Joodse symbolen die in de straatstenen zijn verwerkt. Deze geven de grenzen van de Joodse wijk aan. Ook geven ze aan tot hoe ver de Joodse bevolking vroeger mocht komen tijdens de Sjabbat. In de avonduren worden deze grenzen aangegeven door middel van projecties op de straten.

Een hotel in het oude centrum van Toledo.
Als je heel goed kijkt zie je rechtsonder van het hotel de kleine vierkante tegeltjes met Joodse symbolen. Voor heel even waan je je weer als een kind tijdens een speurtocht.
Een Joods tegeltje met symbool dat met cement is vastgemaakt aan een muur in de Joodse wijk in Toledo.
Zo zien de tegeltjes met Joodse symbolen er van dichtbij uit

Dolen door het oude centrum

Verder heb ik me deze dag lekker laten verrassen door te ienemienemutten door de straatjes. Vanwege de regen heb ik een groot gedeelte van de dag binnen doorgebracht. Van lunchen in een café tot schuilen in de kathedraal tot ‘dineren’ bij de Mac (jaja, errug! 🙈). Ik heb dus lang niet alles gezien en moet nog een keer terug!

Plaza Amador de los Rios met bloesem in de bomen waar een man staat te fotograferen.
Plaza Amador de los Rios
Een winkelstraat in het centrum van Toledo op een regenachtige dag.
Eén van de winkelstraten in het oude centrum van Toledo

Tip: trek vooral schoenen aan waar je goed op kunt lopen. De straatstenen lopen namelijk niet erg comfortabel.

Catalonië al ontdekt? Lees mijn blog Spanje: mooiste bezienswaardigheden Catalonië.

Blijf op de hoogte en volg me op Instagram. Vind ik leuk!  ✌🏻