Het gebied van de Aletsch Arena is zó groot dat alle wandelingen die je er kunt doen wel een aparte blog waard zijn. Dus bij deze; alle wandelingen die je vanaf Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp (op eigen houtje) kunt doen op een rij, inclusief overzichtskaartjes en links die je nodig hebt!

Aletsch Arena wandelingen

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen zijn er genoeg opties voor wandelingen in de Aletsch Arena. Onderstaande informatie helpt je op weg in deze blog:

  • Wanneer je op de link klikt naar de desbetreffende wandelingen in de Aletsch Arena lees je meer informatie. Zo kun je daar onder andere gpx, kml en fit-bestanden downloaden.
  • Wanneer je op de overzichtskaarten klikt, kom je op de interactieve routepagina van de desbetreffende wandelingen in de Aletsch Arena. Hier kun je gelijk zien wat de hoogtes van de route zijn, of er eetgelegenheden op de route liggen en waar de uitkijkpunten te vinden zijn. Daarnaast kun je filteren op seizoen (winter/zomer) en activiteit (fietsen, mountainbiken en paardrijden, winteractiviteiten).
  • Ik heb de wandelingen in de Aletsch Arena gesorteerd op duur, waarbij ik begin met de kortste route.
  • Op de meeste overzichtskaarten van de wandelingen in de Aletsch Arena staat dat de weg gesloten is, omdat ik deze blog in het winterseizoen heb geschreven. Bij elke wandeling staat vermeld in welke maanden je de wandelingen kunt doen, maar de meeste wandelroutes zijn geopend van juni tot en met oktober.
Aletsch Arena wandelingen: een wandelaar die een koe voorbij loopt met wandelstokken
Een wandelaar in de Aletsch Arena
Een Walliser koe met op de achtergrond bergen.
Een inwoner van Riederalp

Inhoud van de blog:

  1. Wandelingen in de Aletsch Arena vanaf Riederalp
  2. Wandelingen in de Aletsch Arena vanaf Bettmeralp
  3. Wandelingen in de Aletsch Arena vanaf Fiescheralp

Wandelingen vanaf Riederalp

Vanaf Riederalp zijn er tien verschillende wandelroutes voor je uitgestippeld. Twee daarvan hebben een thema, welke vooral leuk kunnen zijn wanneer je met kinderen wandelt.

Wandeling #1: themapad Casselweg rond de Riederhorn

Startpunt: Riederalp West | Wanneer: half juni – half oktober | Duur: 2u 15 | Afstand: 6,2 km | Meer info: themapad Casselweg rond de Riederhorn

Vanaf Riederalp West loop je omhoog naar Riederfurka, waar het themapad Casselweg begint en eindigt, bij Villa Cassel. De rondwandeling leidt je in ongeveer een uur rond de Riederhorn en is relatief eenvoudig.

Villa Cassel in de Aletsch Arena, Zwitserland.
Villa Cassel met links ervan de Riederhorn

De informatieborden langs het pad geven je interessante inkijkjes in het leven van Sir Ernest Cassel en zijn aristocratische gasten. Aan het begin van de 20e eeuw was de imposante Villa Cassel op Riederfurka de glamoureuze zomerresidentie van de Engelse bankier en zijn exclusieve gasten uit de aristocratie en high finance. Het themapad Casselweg biedt inkijkjes in hun leven en vertelt anekdotes uit de tijd dat leden van de Engelse upper class hun zomervakantie op Riederfurka doorbrachten. Deze wandeling eindigt met de afdaling naar Riederalp West.

Overzichtskaart van de wandelroute Riederhorn.
Overzichtskaart van de route rond de Riederhorn (themapad Casselweg)

Wandeling #2: rondwandeling van Riederalp naar Silbersand, Bischofsitz en terug

Startpunt: Riederalp West | Wanneer: juni – oktober | Duur: 2u 30 | Afstand: 7,1 km | Meer info: rondwandeling Riederalp – Silbersand – Bischofsitz

Vanaf bergstation Riederalp West wandel je omhoog naar Riederfurka. Van daaruit volg je de Untere Aletschweg in oostelijke richting door het beschermde Aletschbos met zijn parasoldennen, waarvan sommige meer dan 900 jaar oud zijn. Als je vervolgens door oude morenen naar Silbersand gaat, krijg je je eerste uitzicht op de opvallende Aletschgletsjer.

Het Aletschbos met op de achtergrond de Aletschgletsjer.
De Aletschgletsjer op de achtergrond

Hierna ga je verder naar de Bischofssitz of “Bishop’s Seat”, die zijn naam dankt aan een voormalige bisschop die zich vaak in een draagstoel naar dit punt liet dragen.

De terugweg voert je via de Lengmoosweg door de eeuwenoude dennen van het Aletschbos naar Riederfurka. Hier bevindt zich de imposante Villa Cassel, de thuisbasis van het Pro Natura Centre. De laatste etappe is de afdaling van Riederfurka naar bergstation Riederalp West.

Overzichtskaart van de wandelroute Riederalp-Silbersand-Bischofsitz.
Overzichtskaart van rondwandeling Riederalp-Silbersand-Bischofsitz

Wandeling #3: Themapad (ridgepad) van Moosfluh naar Riederfurka

Startpunt: Riederalp Mitte | Wanneer: juni – oktober | Duur: 2u 40 | Afstand: 6,72 km | Meer info: Moosfluh – Riederfurka

Tijdens deze wandeling heb je niet alleen fantastische uitzichten op de Aletschgletsjer en het berglandschap, je steekt er ook nog wat van op! Gedurende de route zijn er vijf stations te vinden (blauwe zuilen) met informatieve, akoestische en speelse presentaties. Laat je meevoeren in de wereld van het UNESCO-werelderfgoed. De thema’s zijn; Wildernis en beschaving, Natuurreservaat en alpenlandbouw, Waterschaarste en stuwmeren, Gratzug en arme zielen, Natuurbehoud en toerisme.

Themapad van Moosfluh naar Riederfurka met Villa Cassel op de achtergrond.
De laatste infozuil met op de achtergrond Villa Cassel

Je begint de wandeling bij het uitkijkpunt op Moosfluh. Vanaf Riederalp Mitte moet je dus eerst met de kabelbaan omhoog. Het bergpad leidt westwaarts via Hohfluh naar Riederfurka, naar de imposante Villa Cassel. De laatste etappe van de wandeling is de afdaling van Riederfurka naar Riederalp.

Tip: Loop de route andersom. Dan heb je de zon in je rug in plaats van in je smoel én dan loop je de Aletschgletsjer tegemoet in plaats van dat je het gevoel hebt steeds achterom te moeten kijken.

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Moosfluh-Riederfurka.
Overzichtskaart van de route Moosfluh-Riederfurka

Wandeling #4: van Riederalp naar Bettmerhorn over de Moränenweg

Startpunt: Riederalp Mitte | Wanneer: juni – september | Duur: 3u 30 | Afstand: 9,3 km | Meer info: Riederalp – Bettmerhorn over de Moränenweg

Een ontspannende wandeling langs de bergkam met een (bijna) constant zicht op de Altesch Gletsjer aan je linkerkant en aan de rechterkant het zonneplateau: Riederalp en Bettmeralp.

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Riederalp-Bettmerhorn via de Moränenweg.
Overzichtskaart wandeling Riederalp-Bettmerhorn via de Moränenweg

Wandeling #5: Riederfurka – Knebelbrücken

Deze wandelroute begint in Riederalp en leidt je rond de Riederhorn. Het pad begint met een klim omhoog naar Riederfurka, loopt dan zachtjes rond de Riederhorn onder de Casselweg naar beneden naar Oberried en dan terug naar Riederalp.

Een vrouw op een bankje dat geniet van het uitzicht vanaf de Riederfurka.
Riederfurka

Onderweg passeer je drie ‘Knebelbrücke’-bruggen en sommige delen van het pad zijn enigszins blootgelegd. Van half juni tot half oktober biedt dit wandelpad in het hart van het UNESCO-wereldnatuurerfgoed een enorme afwisseling: je steekt in totaal drie bruggen van ronde houten stammen over. Vroeger waren de constructies wat primitiever en gevaarlijker. Tegenwoordig zijn de bruggen zonder problemen begaanbaar. Onderweg kijk je uit op de dorpen in de vallei en het Gibidum-stuwmeer boven de Massa-kloof. De kloof is lang geleden in de rotsen uitgehouwen door het ijs van de Grote Aletschgletsjer.

Een bijzonder hoogtepunt van de wandeling is de historische Villa Cassel, gebouwd in 1902, op Riederfurka. Omringd door groene weiden en tegen een achtergrond van met sneeuw bedekte bergen van 4000 meter hoog, past het prachtige gebouw niet helemaal in het ongerepte landschap.

Het was de privévakantiewoning van Sir Ernest Cassel, een buitengewoon rijke Engels-Duitse bankier. Tegenwoordig herbergt het historische huis het Pro Natura Center Aletsch, een natuurbeschermingscentrum plus pension – en tegelijkertijd de toegangspoort tot het UNESCO-werelderfgoed Jungfrau-Aletsch.

Startpunt: Riederalp West | Wanneer: half juni – half oktober | Duur: 3u 45 | Afstand: 9,6 km | Meer info: Riederfurka – Knebelbrücken

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Riederfurka-Knebelbrücken.
Overzichtskaart van de route Riederfurka-Knebelbrücken

Wandeling #6: Riederalp – Mörel-Filet via Oberried en Ried-Mörel

Je wandelt vanaf bergstation Riederalp West in oostelijke richting naar de afslag Oberried, net na Golfhotel Riederhof. Het pad dat bekend staat als “Alte Schlitt” of “Herrenweg” voert door het Riederwald naar beneden naar Oberried, dat op een plateau tussen Riederalp en het dorp Ried-Mörel ligt. Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht op Goms, Ried-Brig, Termen en het Simplongebied. Je vervolgt je weg verder het dal in naar het schilderachtige en afgelegen dorpje Ried-Mörel.

Het laatste deel van de wandeling brengt je naar Mörel-Filet, een dorp dat bekend staat om zijn tamme kastanjes. Als je wilt, kun je met de kabelbaan van Ried-Mörel weer omhoog naar Riederalp of omlaag naar Mörel-Filet.

Startpunt: Riederalp West | Wanneer: half juni – half oktober | Duur: 4u | Afstand: 7,8 km | Meer info: wandeling Riederalp – Mörel-Filet via Oberried en Ried-Mörel

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Riederalp-Mörel-Filet via Overried en Ried-Mörel.
Overzichtskaart van de route Riederalp-Mörel-Filet via Oberried en Ried-Mörel

Wandeling #7: Riederalp – Blatten via de Knebelbrücke bruggen

Deze route brengt je van Riederalp naar Riederfurka, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht op bergen en gletsjers. Tip: als je voor dit gedeelte gebruikmaakt van de kabelbaan, gaat de rest van de route grotendeels bergafwaarts! Volg de borden naar de Knebelbrücke over een mooi aangelegd pad naar afslag Rotbrüch en verder via de Knebelbrücke naar Oberried. Hier volg je de Massaweg richting het Gibidum-stuwmeer/Blatten. Steek de brug onder de indrukwekkende Gibidum-dam over. Volg aan de andere kant van het dal het makkelijke pad omhoog naar bergdorp Blatten. Van daaruit neem je de bus, trein en kabelbaan die je via Brig en Mörel terugbrengt naar Riederalp.

Startpunt: Riederalp West | Wanneer: half juni – half oktober | Duur: 4u 30 | Afstand: 12,1 km | Meer info: Riederalp – Blatten via de Knebelbrücke bruggen

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Riederalp-Blatten via de Knebelbrücke.
Overzichtskaart van de route Riederalp-Blatten via de Knebelbrücke

Wandeling #8: van Riederalp naar de Chatzulecher meren via het Aletschbos

Vanaf Riederalp West is het een bergopwaartse wandeling naar Riederfurka, de thuisbasis van de imposante Villa Cassel en het Pro Natura Center Aletsch. Je volgt de Lengmoosweg richting Bischofssitz. De route voert je door het beschermde Aletschbos met eeuwenoude parasoldennen. Je blijft op deze weg tot je bij de wegwijzer Breitebode – Moosfluh – Biel komt en neemt dan de afslag omhoog richting de bergkam. Bij Biel splitst het pad zich af naar de beroemde smaragdgroene meren van Chatzulecher.

Elke stap op deze afdaling brengt je dichter bij de Aletschgletsjer. Volg op de terugweg hetzelfde pad naar Biel en ga dan in westelijke richting naar uitkijkpunt Moosfluh. Vanaf daar neem je bij Moosfluh de gondelbaan naar beneden naar Riederalp West. Als alternatief kun je vanuit Biel rechtstreeks naar de Riederalp lopen.

Startpunt: Riederalp West | Wanneer: juni – oktober | Duur: 5u | Afstand: 13 km | Meer info: Riederalp – Chatzulecher meren via Aletschbos

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Riederalp-Chatzulecher via het Aletschbos.
Overzichtskaart van de route Riederalp-Chatzulecher via het Aletschbos

Wandeling #9: rondwandeling van Riederalp naar de Grünsee, Silbersand en terug

Vanaf bergstation Riederalp West loop je omhoog naar Riederfurka. Vanaf daar volg je het pad door het Teiffewald naar de Grünsee. Daarna ga je verder oostwaarts naar Silbersand – het doel van de wandeling met een prachtig uitzicht op de Aletschgletsjer.

De terugweg neemt je mee langs de Untere Aletschweg door het beschermde Aletschbos met zijn alpendennen, waarvan sommige meer dan 900 jaar oud zijn, tot aan Riederfurka. Hier heb je de mogelijkheid om het Pro Natura Center in de imposante Villa Cassel te bezoeken voordat je de laatste etappe van de wandeling bergafwaarts naar Riederalp begint.

Startpunt: Riederalp West | Wanneer: juni – oktober | Duur: 4u 30 | Afstand: 8,9 km | Meer info: Riederalp-Grünsee-Silbersand-Riederalp

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Riederalp naar de Grünsee, Silbersand en terug.
Overzichtskaart van de route Riederalp naar de Grünsee, Silbersand en terug

Wandeling #10: rondwandeling van Moosfluh naar Riederalp via de Märjelensee

Neem de gondelbaan naar uitkijkpunt Moosfluh, waar de wandeling begint. Volg het pad in oostelijke richting naar Biel, vanwaar het slechts een korte klim naar Hohbalm is. Het pad over de naar het noorden gerichte hellingen van de Bettmerhorn en Eggishorn naar de Märjelensee blijft ongeveer op dezelfde hoogte. Uitzicht op de Aletschgletsjer vergezelt je langs dit deel van de route. Ook het natuurlijke landschap, gevormd door het eeuwige ijs, is hier goed te zien.

Eenmaal bij de Märjelensee buigt het pad af van de gletsjer: de verlichte Tälligrat-tunnel (zie foto hierboven) brengt je terug naar de zuidkant, waar je westwaarts over het zonneplateau loopt. Vanaf Fiescheralp volg je de Herrenweg naar Bettmeralp, langs de Bettmersee. De Herrenweg brengt je vervolgens via Gopplerlücke naar bergstation Riederalp West.

Let op: aangezien deze route een wandeling van 20 km omvat, moet je in goede fysieke conditie zijn.

Startpunt: Moosfluh | Wanneer: half juni – half oktober | Duur: 6u 15 | Afstand: 23,9 km | Meer info: Moosfluh-MärjelenseeRiederalp | Let op: de moeilijkheidsgraad van deze route is moeilijk.

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Moosfluh-Riederalp via de Marjälensee.
Overzichtskaart van de rondwandeling Moosfluh-Riederalp via de Märjelensee

Wandelingen vanaf Bettmeralp

Wandeling #1: van Bettmeralp naar Riederalp via de Aletschpromenade

Het startpunt van deze wandeling is bergstation Bettmeralp. Vanaf hier ga je in westelijke richting over de Aletschpromenade, die verhard en daardoor rolstoeltoegankelijk is.

Er is vrijwel geen klim naar het doel van de wandeling – bergstation Riederalp. Bankjes langs de Aletschpromenade nodigen uit om even uit te rusten en van het uitzicht te genieten. Trouwens, de Aletschpromenade is ’s nachts verlicht en is dus ook ideaal voor een avondwandeling.

Enne, je mag hem ook andersom doen hoor! 😉

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: het hele jaar door | Duur: 1u | Afstand: 3,1 km | Meer info: Bettmeralp-Riederalp via de Aletschpromenade

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp-Riederalp via het Aletschbos.
Overzichtskaart van de rondwandeling Bettmeralp-Riederalp via het Aletschbos

Wandeling #2: rondwandeling Bettmersee

Vanaf bergstation Bettmeralp vertrek je in oostelijke richting, langs de Maria zum Schnee-kapel en enkele typische Walliser chalets, verder door het dorp en omhoog naar de Bettmersee. De lichte klim naar het idyllische bergmeer duurt ongeveer 15 minuten.

Bettmersee is een bijzonder mooie hoek van het zonneplateau, waar je op een kinderwagenvriendelijk wandelpad omheen kunt wandelen. Er is ook een uitstekende keuze aan vrijetijdsactiviteiten: bankjes nodigen uit om even uit te rusten, te picknicken, te zonnebaden of een frisse duik te nemen. Van half juli tot half oktober zijn er bij mooi weer elke dag roeibootjes, waterfietsen en sups te huur. Verder zijn er nog een natuurlijk bad voor kinderen, een beachvolleybalveld en een barbecueplek.

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: half juni – half oktober | Duur: 1u 15 | Afstand: 4,1 km | Meer info: rondwandeling Bettmersee

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmersee.
Overzichtskaart van de rondwandeling om de Bettmersee

Wandeling #3: van Bettmeralp naar de Bettmersee (themapad Marmot)

Vanaf bergstation Bettmeralp ga je in oostelijke richting tot aan de stoeltjeslift Schönbiel of Wurzenbord. Eén van de twee liften is tijdens de zomermaanden geopend en brengt je naar het startpunt van het themapad. De marmottenweg begint direct bij de stoeltjeslift en loopt naar beneden naar de Bettmersee.

Vier informatiestations op deze gemakkelijke wandeling voorzien je van interessante weetjes over marmotten. De kans is groot dat je ze onderweg tegenkomt.

Een vrouw die twee marmotten ziet tijdens het wandelen in de Aletsch Arena in Zwitserland.
Marmotten onderweg

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 1u 40 | Afstand: 4,4 km | Meer info: Bettmeralp-Bettmersee (themapad Marmot)

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp-Bettmersee met als thema Marmot.
Overzichtskaart van de route Bettmeralp-Bettmersee (thema Marmot)

Wandeling #4: van Bettmeralp naar Betten Village (themapad Cultuurontdekking)

Vanaf het bergstation van de kabelbaan Bettmeralp ga je in oostelijke richting tot aan de kapel Maria zum Schnee. Het themapad begint bij Bettmer-Alphitta. De Culturele Ontdekkingsroute voert langs prachtige alpenweiden en de gehuchten Ried en Domo naar het dorp Betten.

Op negen informatieborden langs het prachtig aangelegde pad vertellen Aletscha en Aletschander, twee kinderen uit de streek, interessante verhalen over hoe het dorpsleven vroeger was: hoe was het dorpsleven in Wallis toen, tijdens de wintermaanden beneden in het dorp? En hoe was het in de zomer als de bergboeren hun vee naar de alpenweiden brachten? Op de ongeveer 4 km lange route brengen deze verhalen interessante feiten over het leven van mensen in het Wallis van weleer. Terug in het dorp Betten brengt de kabelbaan je terug naar Bettmeralp of omlaag naar het dalstation van Betten.

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 2u 30 | Afstand: 4,6 km | Meer info: Bettmeralp-Betten (themapad Cultuurontdekking)

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp-Betten dorf met als thema Cultuurontdekking.
Overzichtskaart van de route Bettmeralp-Betten Village (thema Cultuurontdekking)

Wandeling #5: van Bettmeralp naar Mörel-Filet via Betten Dorf

Het startpunt van deze tocht is het bergstation van de kabelbaan Bettmeralp. Neem de onderdoorgang en volg de weg langs de wijk Alpmatten tot aan Ried. Sla vervolgens af naar het wandelpad dat naar de vallei leidt. Het pad leidt langs de kleine gehuchten Domo, Breite en Egga naar Betten Dorf, dat je in westelijke richting oversteekt, langs de kerk.

Neem het pad onder het middenstation van de kabelbaan Betten Dorf en ga bergafwaarts naar Mörel-Filet langs de schietbaan en Breiten. Tijdens dit deel van de wandeling moet je op verschillende punten de weg oversteken. Eenmaal in het dal aangekomen, heb je twee opties: je kunt de trein naar het dalstation van Betten nemen en de kabelbaan naar Bettmeralp, of je kunt de kabelbaan naar Riederalp nemen en via de Aletschpromenade naar Bettmeralp lopen.

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 2u 45 | Afstand: 8,3 km | Meer info: Bettmeralp-Mörel-Filet via Betten Dorf

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp-Mörel-Filet via Betten Dorf.
Overzichtskaart van de route Bettmeralp-Mörel-Filet via Betten Dorf

Wandeling #6: van Bettmeralp naar Betten Dorf via Weiden en Martisberg

Vanaf het bergstation van de kabelbaan Bettmeralp in oostelijke richting, langs de kapel Maria zum Schnee en enkele typische Walliser chalets, verder door Bettmeralp. Daarna wandel je door het avonturenpark Baschweri en door het bos voordat je de afslag Weiden/Martisberg neemt. De afdaling naar de Martisberg gaat door een bijzonder mooi en idyllisch landschap: langs de weg zie je koeien grazen in bloeiende velden met allerlei kleurrijke bloemen, maar ook prachtige lariksbossen en lenteweiden.

In Martisberg aangekomen, doorkruis je het dorp en neem je de weg door het Baderwald naar Betten Dorf. Mooie uitzichten over het Rhônedal begeleiden je tijdens dit deel van de wandeling. Terug in het dorp Betten brengt de kabelbaan je terug naar Bettmeralp of omlaag naar het dalstation van Betten.

Tip: De regio Martisberg werd door Forst Aletsch gekozen voor een biodiversiteitsproject vanwege het ongerepte karakter en de overvloed aan soorten.

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 3u | Afstand: 9,5 km | Meer info: Bettmeralp-Betten Dorf via Weiden en Martisberg

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp-Betten Dorf via Weiden en Martisberg.
Overzichtskaart van de route Bettmeralp-Betten Dorf via Weiden en Martisberg

Wandeling #7: van Bettmeralp naar de Bettmerhorn via de Bettmersee

Vanaf bergstation Bettmeralp ga je oostwaarts via Bettmeralp om vervolgens omhoog te gaan naar de Bettmersee. Het mooi aangelegde wandelpad begint aan de oostkant van het idyllische bergmeer. De route voert je in ongeveer twee uur via Schönbiel en Hohbalm naar bergstation Bettmerhorn. Vanaf daar ga je de ongeveer 30 minuten durende klim naar de top van de Bettmerhorn aan.

De beklimming van de zuidflank van de berg splitst zich direct voor het bergrestaurant af en vereist enige fysieke conditie. Het is echter goed beveiligd met kabels en op sommige plaatsen met houten treden. Eenmaal aangekomen op de top van de Bettmerhorn kun je ten volle genieten van het adembenemende panoramische uitzicht op de Aletschgletsjer en de vierduizend meter hoge Walliser toppen voordat je via dezelfde weg terug naar bergstation Bettmerhorn gaat. Van daaruit ga je met de gondel naar beneden naar Bettmeralp.

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 3u 15 | Afstand: 6,7 km | Meer info: Bettmeralp-Bettmerhorn via Bettmersee

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp-Bettmerhorn via de Bettmersee.
Overzichtskaart van de route Bettmeralp-Bettmerhorn via de Bettmersee

Wandeling #8: rondwandeling Bettmeralp via het Aletschbos

Het eerste deel voert je van Bettmeralp omhoog naar de Bettmersee en langs de westelijke oever naar de afslag Gopplerlücke. Hierna volg je de Herrenweg naar Berghaus Toni (Riederalp West). Daarna ga je bergopwaarts naar Riederfurka, waar je eventueel het Pro Natura Center Aletsch bij Villa Cassel kunt bezoeken. Goed geïnformeerd over het Aletschbos en het UNESCO-werelderfgoed ga je vanuit Riederfurka over de Moraine Trail door het beschermde Aletschbos.

Na ongeveer 30 minuten opent zich het uitzicht op de imposante Aletschgletsjer. Langs eeuwenoude alpendennen ga je verder richting Moosfluh en Biel. Hier wissel je naar de kant van het zonneplateau en begin je aan de laatste etappe van de wandeling, de afdaling naar de Bettmersee en Bettmeralp.

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 4u 15 | Afstand: 12,8 km | Meer info: Bettmeralp via Aletschbos

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp via het Aletschbos.
Overzichtskaart van de rondwandeling Bettmeralp via het Aletschbos

Wandeling #9: rondwandeling van Bettmeralp naar de Chatzulecher meren en terug

Het bergstation van de kabelbaan Bettmeralp is het startpunt van de tocht.

Een vrouw die twee marmotten ziet tijdens het wandelen in de Aletsch Arena in Zwitserland.
Bergstation Bettmeralp

Vertrek in oostelijke richting, langs de kapel Maria zum Schnee, door het dorp en omhoog naar de Bettmersee. Hier volg je het pad langs de westelijke oever van het meer. Via de Blausee en Breite Bodu omhoog naar het bergstation Moosfluh. Op het uitkijkpunt wacht je een prachtig panoramisch uitzicht op de Aletschgletsjer en de vierduizenders van Wallis!

Vanaf daar volg je het pad in oostelijke richting naar Biel en ga dan bergafwaarts naar de Chatzulecher-meren, die je aan de rand van de gletsjer ziet glinsteren. De terugweg volgt hetzelfde pad terug naar Biel, waar je naar de zuidkant van de berg wisselt voor de laatste etappe van de wandeling: de afdaling naar Bettmeralp.

Tip: Voor een kortere tocht neem je eerst de gondelbaan naar Moosfluh en vertrek je vanaf dat startpunt in westelijke richting en volg je de Aletschpromenade omhoog naar Riederalp (ca. 25 min.).

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 4u 30 | Afstand: 11,6 km | Meer info: Bettmeralp-Chatzulecher meren

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Bettmeralp-Chatzulecher meren.
Overzichtskaart van de rondwandeling Bettmeralp-Chatzulecher meren

Wandeling #10: De Drie Meren: Bettmersee, Blausee, Märjelensee

Je verlaat het bergstation van Bettmeralp en gaat omhoog naar de Bettmersee. Volg nu het pad langs de westelijke oever van het meer en dan omhoog naar de Blausee. Van daaruit gaat de route omhoog naar Biel en Hohbalm, waar je oversteekt naar de andere kant van de bergkam.

Op het volgende deel van het pad naar de “Roti Chumma” word je getrakteerd op uitzichten op de Aletschgletsjer. Je kunt ook Walliser Blacknose-schapen zien, die de zomer doorbrengen met grazen op de schaarse alpenweiden.

Eenmaal aangekomen bij de “Roti Chumma”, ligt de monumentale gletsjer recht voor je. Je blijft echter richting Märjela en de Märjelensee lopen. Voorbij de Gletscherstube gaat de route terug in de richting van het zonneplateau. Ga door de verlichte Tälligrat-Tunnel (Upper Tälli) en verder naar Fiescheralp. Vanaf hier kun je of met de kabelbaan naar Fiesch afdalen of via de Herrenweg verder naar Bettmeralp, het startpunt van de tocht.

Startpunt: Bettmeralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 6u 30 | Afstand: 20,6 km | Meer info: De Drie Meren: Bettmersee, Blausee, Märjelensee | Let op: moeilijkheidsgraad is moeilijk

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute De Drie Meren: Bettmersee, Blausee en Märjelensee.
Overzichtskaart van de rondwandeling De Drie Meren: Bettmersee, Blausee, Märjelensee

Wandelingen op de Fiescheralp

Wandeling #1: van Fiescheralp naar Fiesch (thema Gogwärgi (dwerg))

Het startpunt van het themapad is het middenstation van de kabelbaan Fiesch-Eggishorn op de Fiescheralp. De Gogwärgiweg-route neemt je mee langs de historische Herrenweg-route bergafwaarts naar Fiesch, 1.150 meter lager.

Je treedt in de voetsporen van de Gogwärgini – ijverige kleine dwergen die ooit in heel Oberwallis woonden: de tien Gogwärgi-stations vermaken jong en oud met dwergverhalen die van vorige generaties zijn overgeleverd en onthullen veel geheimen van de natuur door te spelen. Een hoogtepunt van de afwisselende route is de stenen piramide, of Gogwärgiturm, halverwege de route, waar naar verluidt ooit de Gogwärgini van Fiesch woonden.

Startpunt: Fiescheralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 2u 30 | Afstand: 6,5 km | Meer info: Fiescheralp-Fiesch (thema Gogwärgi)

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Fiescheralp-Fiesch met als thema Gogwärgi.
Overzichtskaart van de route Fiescheralp-Fiesch (thema Gogwärgi)

Wandeling #2: van Fiescheralp naar Riederalp via de Herrenweg en de Aletschpromenade

Neem vanuit Fiesch de kabelbaan naar de Fiescheralp. Van daaruit ga je verder in westelijke richting over het vlakke pad via Laxeralp naar restaurant Bättmer Hitta. Vanaf hier gaat de route verder bergafwaarts: na een paar minuten lopen bereik je Bettmeralp en steek je deze over tot aan het bergstation van de kabelbaan aan de westelijke rand van het dorp. Onderweg passeer je de kapel Maria zum Schnee en typische Walliser chalets.

Een foto van het kapelletje Maria in de sneeuw in Bettmeralp. Er ligt op deze foto geen sneeuw, maar dat is de naam van de kapel. Op de voorgrond zie je een waterbak met een straal water. Verder zie je nog een houten kruis en een aantal vlaggen van Europese landen.
Kapel Maria zum Schnee in Bettmeralp

Vanaf de rand van het dorp ga je verder over de Aletschpromenade richting Riederalp West. Zodra het prachtige bergbos achter je ligt, bevind je je op open terrein. De rest van de wandeling kun je genieten van het indrukwekkende panorama van de Mischabelgroep, de Matterhorn, de Weisshorn, naar beneden in het Rhônedal en verder naar Riederalp West. Neem vanaf Riederalp de kabelbaan naar beneden naar Mörel en de trein terug naar Fiesch.

Tip: Het traject Bettmeralp – Riederalp is geasfalteerd en ’s nachts verlicht. Het is dus heel goed mogelijk om het in de late avond te wandelen.

Startpunt: Fiescheralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 2u 30 | Afstand: 7,9 km | Meer info: Fiescheralp-Riederalp via Herrenweg en Aletschpromenade

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Fiescheralp-Riederalp via de Herrenweg en de Aletschpromenade.
Overzichtskaart van de route Fiescheralp-Riederalp via de Herrenweg en de Aletschpromenade

Wandeling #3: van Fiescheralp naar Lax via Laxerstafel

Neem vanuit Fiesch de kabelbaan naar de Fiescheralp. Hier begint de wandeling, die je van het zonneplateau naar het dal voert. Vertrek vanaf Fiescheralp in westelijke richting en volg het pad dat zich aftakt naar Laxerstafel, waar een meertje en uitzicht op het adembenemende bergpanorama op u wachten.

Vanaf hier gaat een kronkelend pad verder de vallei in, waardoor het een ontspannen afdaling naar Lax wordt. Het hoogteverschil van zo’n 1.000 meter op deze etappe is goed te overbruggen. Eenmaal in Lax neemt u de trein terug naar Fiesch.

Startpunt: Fiescheralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 2u 30 | Afstand: 7,3 km | Meer info: Fiescheralp-Lax via Laxertafel

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Fiescheralp-Lax via Laxerstafel.
Overzichtskaart van de route Fiescheralp-Lax via Laxerstafel

Wandeling #4: rondwandeling van Fiescheralp door de Tälligrattunnel naar de Märjelensee tot de rand van de gletsjer

Het wandelpad begint in Fiescheralp, vlakbij het bergstation van de kabelbaan. Volg de borden “Märjela, Gletscherstube” tot aan de Tälligrat-tunnel. Neem de verlichte Tälligrat-tunnel (1 km) naar de Märjela-vallei.

Halverwege de berghut Gletscherstube slaat u linksaf en vervolgt u het bergpad dat naar de Märjelensee en de rand van de gletsjer leidt. De terugweg naar Fiescheralp gaat eveneens door de Tälligrat-tunnel.

Startpunt: Fiescheralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 3u 05 | Afstand: 10,6 km | Meer info: rondwandeling Fiescheralp door Tälligrattunnel naar Märjelensee

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Fiescheralp door de Tälligrattunnel.
Overzichtskaart van de rondwandeling Fiescheralp door de Tälligrattunnel

Wandeling #5: van Fiescheralp naar Bellwald via Bürghutte en de Aspi-Titterbrug

Ga vanaf bergstation Fiescheralp in oostelijke richting naar de Märjelensee via Salzgäb en Oberes Tälli (door de verlichte tunnel). Bij het bergrestaurant Gletscherstube volg je het pad via Märjelenwang en Stock naar beneden naar de Burghütte en verder naar de hangbrug Aspi-Titter.

Dit deel van de route is relatief veeleisend en steil – je moet op je passen passen. Op dit punt heb je een hoogteverschil van ongeveer 600 meter overbrugd. Je moet geen hoogtevrees hebben om over de hangbrug te lopen. Aan de overkant ga je bergafwaarts via Obflie, Ried en Gasse naar het dorpscentrum van Bellwald. Neem vanaf daar de kabelbaan naar Fürgangen en de trein terug naar Fiesch.

Startpunt: Fiescheralp | Wanneer: juni – oktober | Duur: 4u 50 | Afstand: 14,1 km | Meer info: Fiescheralp-Bellwald via Bürghutte en Aspi-Titterbrug

Aletsch Arena wandelingen: overzichtskaart van de wandelroute Fiescheralp-Bellwald via Burghütte en de Aspi-Titterbrug.
Overzichtskaart van de route Fiescheralp-Bellwalld via Burghütte en de Aspi-Titterbrug

Wandelingen in de Aletsch Arena met een gids

Er zijn nog vijf verschillende wandelingen in de Aletsch Arena onder leiding van een gids die je tijdens de wandeling van interessante informatie voorziet. Voor meer informatie klik je op onderstaande links:

Conclusie

Zoals je ziet zijn er genoeg wandelingen om de gehele Aletsch Arena van binnen en van buiten te verkennen. Uiteraard staat het je geheel vrij om je eigen route samen te stellen. 😉 Happy hiking!

Kom je niet alleen voor de wandelingen naar de Aletsch Arena en wil je weten wat er nog meer te zien en te doen is in Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp? In mijn blog Aletsch Arena: alles wat je moet weten voor je zomervakantie heb ik per gebied alle praktische zaken voor je op een rijtje gezet, zoals wat er te beleven valt, hoe je er komt, waar je het beste je auto kunt parkeren en hoeveel dat kost, waar je betaalbare accommodaties kunt boeken in de buurt van de Aletsch Arena en vertel ik wat meer over de Aletschgletsjer.

Of wil je het juist nog wat spectaculairder? Check dan mijn blog De Aletschgletsjer: alle zomerexcursies op een rij en ga de gletsjer op!