De Aletsch Arena is een van de mooiste gebieden van Zwitserland en ligt in het kanton Wallis. Niet alleen de overweldigende Aletschgletsjer, maar ook de vele wandelingen en uitzichten zorgen ervoor dat dit een ware trekpleister is. Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp zijn de drie dorpen in dit gebied met elk zijn eigen unieke charme. Na het lezen van deze blog ga je goed voorbereid op reis en haal je het beste uit je bezoek aan de Aletsch Arena!
De Aletsch Arena
Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch: dat is de titel waaronder de grootste gletsjer van de Alpen (20 km lang) op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De enorme ijsstroom is afkomstig van de noordkant van de Eiger, Mönch en Jungfrau en stroomt naar beneden richting het Rhônedal. De nabijgelegen dorpjes in het dal en de drie autovrije resorts op de alpenweiden stralen een bijzondere charme uit met hun traditionele, sfeervolle Walliser huizen en hotels.
De drie plaatsen Fiescheralp, Bettmeralp en Riederalp koesteren zich in de zon, tussen dal en hemel. Vijf verschillende gondel-/kabelbanen brengen je van het Rhônedal naar een hoogte van ongeveer 2.000 m om toegang te krijgen tot deze resorts en de idyllische wandelpaden van de Aletschregio. Andere gondel-/kabelbanen en stoeltjesliften brengen je nog hoger, naar panoramische uitkijkpunten zoals de Eggishorn (2.927 m), die één van de mooiste uitzichten op de Aletschgletsjer biedt.
In de Aletsch Arena bevindt zich dus een heel netwerk van kabelbanen, gondelbanen en stoeltjesliften. Vraag je je af wat nou eigenlijk het verschil is tussen een gondelbaan en een kabelbaan?
Het verschil tussen een gondelbaan en een kabelbaan
De gondelbaan bestaat uit meerdere, meestal kleinere, cabines die aan één omlopende kabel hangen en waar je met vier tot acht personen tegelijk in kunt. De kabel is hierbij zowel draag- als trekkabel, bestaat uit één stuk en draait door het station. Een gondelbaan (gondelbahn) draait continu.
De ander is een kabelbaan (luftseilbahn). Een kabelbaan heeft slechts twee cabines die heen en weer pendelen. Deze gondels draaien niet door de eindstations, maar blijven ieder aan hun eigen kabel hangen. Dit wordt ook wel een pendelende kabelbaan genoemd. De cabines van een pendelkabelbaan kunnen meestal zo’n 40 personen tegelijk vervoeren en gaan op vaste tijden.
Inhoud van deze blog
- De Aletschgletsjer: de grootste gletsjer van de Alpen
- Riederalp
- Bettmeralp
- Fiescheralp
- Aletsch Explorer: de kabelbaan dagpas die je wilt hebben
- Betaalbare accommodaties in de buurt van de Aletsch Arena
- Tips en sidenotes voor je bezoek aan de Aletsch Arena
- Conclusie
De Aletschgletsjer
Als je op zoek bent naar een unieke en adembenemende ervaring mag de Aletschgletsjer in Zwitserland niet op je lijstje ontbreken. De Aletschgletsjer is de belangrijkste trekpleister van de Aletsch Arena, vandaar dat ik ermee begin. Het is tevens de grootste en één van de langste gletsjers van Europa. Deze enorme gletsjer is meer dan 20 kilometer lang en tot twee kilometer breed. Tenminste, nog wel. Met het oog op de toekomst doe je er goed aan de Aletschgletsjer zo snel mogelijk te bezoeken, want door de klimaatverandering smelt het ijs in rap tempo.
Als kind heb ik hem al een paar keer mogen aanschouwen, maar ik kan je vertellen dat ik ten opzichte van 30 jaar geleden al een behoorlijk groot verschil zie. Uit metingen van het Pro Natura Center Aletsch blijkt dat de Aletschgletsjer jaarlijks tot 50 meter in lengte krimpt en zich ook aan de randen sterk terugtrekt.
Welke activiteiten kun je doen op de Aletschgletsjer?
Er zijn een aantal activiteiten waarbij je deze enorme ijsplaat in het hart van de Zwitserse Alpen kunt betreden. Er zijn zowel één- als tweedaagse excursies. De lijst van de excursies die de Aletsch Arena aanbiedt lees je in mijn blog: ‘De Aletschgletsjer: alle zomerexcursies op een rij’.
Enkele weetjes over de Aletschgletsjer
- Het continue proces van smelten en bevriezen en het volume van de voortdurende sneeuwval hebben ervoor gezorgd dat het ijs van de Aletschgletsjer geleidelijk is gevormd. In tien jaar tijd verandert één meter verse sneeuw in één centimeter dicht, blauw gletsjerijs.
- Elk jaar wordt er gedurende vele miljoenen jaren een paar centimeter ijs gevormd. Het ijs op de Jungfaujoch zou zich daarom eigenlijk tot aan de hemel moeten opstapelen. Echter, onder zijn enorme gewicht en de kracht van de gratie wordt de hele ijsmassa gedwongen om langzaam bergafwaarts te stromen. Langzaam is een vrij relatief begrip om dit fenomeen te beschrijven: in feite is de gletsjer continu in beweging en op de hoogte van de Konkordiaplatz bereikt zijn snelheid ongeveer 200 meter per jaar, terwijl hij op de hoogte van de Bettmerhorn nog steeds 80-90 meter per jaar bereikt.
- De gletsjer is het resultaat van het samensmelten van drie firnvelden. Op de Konkordiaplatz wordt de ruimte te krap voor de Jungfraufirn. De Aletschfirn en Ewigschneefeld dringen het van links en rechts binnen en worden naaste buren. Samen vormen ze alle drie de eigenlijke Aletschgletsjer met zijn duidelijke donkere stroken. Deze stroken zijn de zogenaamde mediale stuwwallen. De stuwwallen van elk van de convergerende gletsjers vloeien samen en bevinden zich in het midden van de gletsjer en vormen zo een middenwal.
- Op de Konkordiaplatz is de gletsjer meer dan 900 meter dik. Dat zijn maar liefst drie Eiffeltorens op elkaar! Door met warm water in de gletsjer te boren, kon de ETH Zürich (het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich) de dikte meten tot op een meter nauwkeurig. Hier bereikt de gletsjer zijn diepste punt. Door het samenvloeien van de drie vaste velden is de gletsjer hier zeer diep ingegraven en ligt hij in een groot bassin. Als de gletsjer zich weer terugtrekt, vult het bassin zich met water en ontstaat er een enorm meer.
- Het ijs van de Aletschgletsjer stroomt niet gestaag. Door wrijvingsweerstand wordt de stroming aan de zijkanten en onderaf afgeremd. Verschillende snelheden leiden tot spanningen in het ijs waardoor gletsjerspleten ontstaan. Deze spleten vormen vaak een labyrint en alleen ervaren gidsen kennen de weg. Zelfs in de winter zijn de kloven verraderlijk, wanneer het gevaar bedrieglijk wordt bedekt met een laag sneeuw.
- Het onderste deel van de gletsjer waar het ijs smelt, wordt de ablatiezone genoemd. Talrijke stromen smeltwater en vele andere fascinerende fenomenen verwijzen naar het smelten, bijvoorbeeld de indrukwekkende gletsjertafels of de vuilkegels. Een gletsjertafel wordt gevormd door een groot blok steen dat op een ijssokkel rust en het ijs eronder beschermt tegen smelten. Vuilkegels worden op dezelfde basis gevormd: de dikke grond of lagen zand voorkomen dat het ijs smelt. Met behulp van de zon ontstaan indrukwekkende kunstwerken. Hieronder zie je zo’n gletsjertafel.
Het effect van de klimaatverandering op de Aletschgletsjer
Zo’n 24.000 jaar geleden bereikte de laatste ijstijd (Worm-ijstijd), die 115.000 jaar geleden was begonnen, zijn hoogtepunt. Grote delen van Zwitserland lagen onder een machtige ijsmassa en, je verwacht het niet, het was ijskoud. De gemiddelde jaartemperatuur was zo’n 14-15 °C lager dan vandaag de dag en de hoeveelheid neerslag was ook nog eens 80% lager.
In 1860 bereikte de gletsjer zijn laatste maximale lengte. De rand van het ijs reikte tot Riederfurka, ongeveer 200 meter hoger dan nu. Sindsdien trekt de Aletschgletsjer zich voortdurend terug, wat duidelijk te zien is aan de kenmerkende lijnen van lichter materiaal aan beide zijden van de gletsjer.
Mocht je je afvragen hoe deze stapel stenen zo op de Eggishorn terecht is gekomen: de Aletschgletsjer heeft in al die jaren het gesteente geschaafd, gekrast, gesleept en geploegd, waardoor er grote afzettingen van steenpuin zijn achtergebleven.
Riederalp
Wat kun je doen in Riederalp?
- De fotogenieke Villa Cassel bezoeken (het eerste natuurbeschermingscentrum van Zwitserland)
- Verkoeling zoeken in het beschermde Aletschwoud
- Een potje golfen op de hoogste 9-holesgolfbaan van Zwitserland (Golfclub Riederalp)
- Het Alpenmuseum bezoeken
- Een zoutbad nemen bij Salina Maris (het enige zoutbad in de Alpen in Zwitserland)
- Deelnemen aan begeleide gletsjertochten op de Aletschgletsjer (die hier beginnen)
- En natuurlijk zijn er een aantal wandelingen te doen. Een overzicht van alle wandelingen die je vanuit Riederalp kunt maken lees je in mijn blog “Aletsch Arena: alle wandelingen op een rij“.
Hoe kom je in Riederalp?
Om in Riederalp te komen kun je van twee verschillende trajecten gebruikmaken, namelijk:
Gondelbaan > Mörel – Ried-Mörel – Riederalp West (12 minuten)
De gondelbaan van Mörel (via Ried-Mörel) naar Riederalp West draait continu tussen 8.30-16.30 uur. Geen gedoe met overstappen, want je kunt gewoon het hele traject in dezelfde gondel blijven zitten.
Om 7.03 uur, 7.39 uur, 8.03 uur en 8.39 uur gaat er een konvooi van zes gondels op en neer. Ook in de avond om 17.03 uur, 17.39 uur, 18.03 uur, 18.39 uur, 19.0 uur, 19.39 uur, 20.03 uur en 21.39 uur zullen er nog konvooien op en neer gaan. Volgens de Zwitserse wetgeving mogen de gondels voor zonsopkomst en na zonsondergang niet continue rijden, vandaar dat ze de gondelbaanpolonaise in het leven hebben geroepen.
Kabelbaan > Mörel – Greich – Riederalp Mitte (9 minuten)
De eerste twee ritten van de kabelbaan van Mörel (via Greich) naar Riederalp Mitte gaan om 5.52 uur en 6.39 uur. Vervolgens vertrekken ze tussen 7.03-22.03 uur vanuit beide richtingen twee keer per uur en wel 3 en 39 minuten over elk heel uur.
De laatste rit vertrekt op maandag tot en met zaterdag vanuit beide richtingen om 23.05 uur en op zondag om 23.30 uur.
Stoeltjeslift > Riederalp – Hohfluh (4 minuten)
De stoeltjeslift die je van Riederalp nog verder naar boven brengt gaat alleen tussen 8 juli tot en met 15 augustus (2023). Deze lift draait continu tussen 9.00-12.30 uur en tussen 13.30-16.00 uur. Houd er dus rekening mee dat ze tussen de middag een uur zijn gesloten.
Het is ongeveer 5 minuten lopen van Riederalp West naar de stoeltjeslift die je naar Hohfluh brengt.
Gondelbaan > Riederalp – Moosfluh (7 minuten)
De gondelbaan die je van Riederalp naar het hoogste punt van Riederalp brengt draait van 10 juni tot en met 22 oktober (2023) continu tussen 8.30 en 16.30 uur. Er is nog een tussenstop bij de Blausee waar je eventueel kunt in- of uitstappen. Wil je dit niet, kun je gewoon blijven zitten!
Het is ongeveer 10 minuten lopen van Riederalp West naar de gondelbaan die je naar Moosfluh brengt.
Op onderstaande overzichtskaart zie je de trajecten op Riederalp. Wanneer je op de kaart klikt krijg je de kaart van de hele Aletsch Arena te zien.
Tarieven kabelbanen Riederalp
Zie onderstaande tabel voor de tarieven van de kabelbanen per traject in Riederalp.
HFT = Half Fare Travelcard
STP = Swiss Travel Pass
Voor het overzicht van de kabelbanen in de gehele Aletsch Arena (inclusief de tarieven voor Guest Card gebruikers), check Aletsch Bahnen.
Waar de auto te parkeren voor een bezoek aan Riederalp?
Car Park Mörel-Riederalp
Wanneer je met de auto naar de Aletsch Arena komt om de Riederalp te bezoeken kun je je auto bij Car Park Mörel-Riederalp parkeren. Deze parkeergarage bevindt zich in Mörel naast/onder dalstation Riederalp van de Aletsch Bahnen. De parkeergarage telt 440 overdekte parkeerplaatsen en nog een aantal plekken buiten. Een parkeerplaats reserveren is niet mogelijk, maar de keren dat ik op de bonnefooi ben gegaan (eind augustus) was er meer dan genoeg plek.
Zie onderstaande tabel voor de parkeertarieven van Car Park Mörel-Riederalp.
Parkplatz Mörel
Weet je al zeker dat je een hele dag gaat parkeren? Dan kun je, mits er plek is, ook parkeren bij Parkplatz Mörel. Dit onoverdekte parkeerterrein is van een particulier en bevindt zich op slechts drie minuten lopen naar het kabelbaanstation van Mörel. Er zijn niet heel veel plaatsen, maar wanneer je geld wilt besparen kan het wel lonen aangezien je hier voor een dag parkeren CHF5 kwijt bent tegenover CHF10 bij Car Park Mörel-Riederalp.
Er zijn overigens nog meer parkeergelegenheden in de buurt, maar ik heb zelf voor het gemak gekozen. Ik vond de prijzen te doen.
Bettmeralp
Wat kun je doen in Bettmeralp?
- De fotogenieke kapel Maria zum Schnee bezoeken
- Een duik nemen in de Bettmersee
- Een bezoek brengen aan Glacier World Bettmerhorn (gratis entree)
- Je uitleven in sportcentrum Bachtla met binnenzwembad, welness, fitness, sporthal en een golf-simulator
- Flowtrail Wurzenbord afstormen met je mountainbike (geopend in juni 2022)
- Ook vanaf Bettmeralp zijn er diverse wandelingen te maken. Een overzicht van alle wandelingen die je vanuit Bettmeralp kunt maken lees je in mijn blog Aletsch Arena wandelingen voor in de zomer.
Bettmerhorn
Wanneer je met de kabelbaan bovenkomt, kom je als eerst langs Panoramarestaurant Bettmerhorn, waar je onder het genot van een lekkere lunch of borrel kunt genieten van het uitzicht.
Eenmaal buiten komt de wereld je tegemoet. Het uitgestrekte gebied, de hoogte en de vele vergezichten zorgden ervoor dat ik me net een mier voelde op deze plek. Hier kun je echt genieten van de rust en de omgeving. Heb je behoefte om weer helemaal zen te worden? Dit is de place to be!
Daarnaast kun je het nóg hoger opzoeken. In 30 minuten klim je naar de top van de Bettmerhorn. Helaas ben ik zelf niet op de top van de Bettmerhorn geweest. Wel heb ik het museum Glacier World Bettmerhorn bezocht, waarvan de entree gratis is.
Hoe kom je in Bettmeralp?
Ook vanuit Betten kun je kiezen uit twee verschillende kabelbanen, namelijk:
Kabelbaan > Betten Talstation – Bettmeralp (7 minuten)
Deze kabelbaan is de snelste verbinding tussen Betten en Bettmeralp, want dit is de enige directe verbinding tussen die twee. De eerste rit vertrekt om 7.50 uur. Vervolgens vertrekken ze tussen 8.20 en 17.20 uur twee keer per uur vanuit beide richtingen; om 20 en 50 over elk heel uur. De laatste rit vertrekt om 17.50 uur.
Maar, nu komt het, want Zwitserse precisie kent geen grenzen. In de zomer (10 juni-22 oktober 2023) hebben ze nog wat extra tijden:
- Elke vrijdag tot en met zondag vertrekt er nog een rit om 18.20 uur, 18.50 uur, 19.20 uur en 19.50 uur.
- Elke vrijdag en zaterdag vertrekt er nog een rit om 20.20 uur en 20.50 uur.
- Elke vrijdag vertrekt er nog een rit om 21.20 uur en 21.50 uur.
Kabelbaan > Betten Talstation – Betten Dorf – Bettmeralp (7 minuten)
Wil je per se met de kabelbaan die een tussenstop maakt in Betten Dorf, vogel dan zelf even de tijden uit in onderstaand schema.
Gondelbaan > Bettmeralp – Bettmerhorn (8 minuten)
De gondelbaan die je van Bettmeralp naar Bettmerhorn brengt draait van 10 juni tot en met 22 oktober (2023) continu tussen 8.30-16.30 uur.
Het is ongeveer 20 minuten lopen van Bettmeralp naar de gondelbaan die je naar Bettmerhorn brengt.
Stoeltjeslift > Bettemeralp – Wurzenbord
Deze stoeltjeslift draait van 10 juni tot en met 22 oktober (2023) continu tussen 9.00-12.20 uur en tussen 13.00-16.00 uur. Deze lift wordt vooral gebruikt voor mountainbikers die de nieuwe Flowtrailbaan af willen stormen. Of door mensen die, zoals ik, alles uit hun Aletsch Explorer Pass willen halen en het gewoon leuk vinden om een rondje (of twee) met de stoeltjeslift te gaan. Wat is er nou fijner dan met wapperende haren de frisse berglucht op te snuiven terwijl je met bungelende beentjes van de vele vergezichten geniet? Zoals mevrouw Stemband zou zeggen: ‘de twee-de rondeee, de tweede rondeeeee!’.
Het is ongeveer 20 minuten lopen van Bettmeralp naar de stoeltjeslift die je naar Würzenbord brengt.
Tarieven kabelbanen Bettmeralp
Zie onderstaande tabel voor de tarieven van de kabelbanen per traject in Bettmeralp.
Waar de auto te parkeren voor een bezoek aan Bettmeralp?
Kom je met de auto naar de Aletsch Arena en wil je Bettmeralp en Bettmerhorn bezoeken? Dan parkeer je je auto gewoon op één van de 568 overdekte parkeerplaatsen in de parkeergarage (max. voertuighoogte: 2,4 meter) of één van de 1000 buitenplaatsen bij het dalstation van Betten. Vanuit Betten brengt de kabelbaan van Aletsch Bahnen je rechtstreeks naar de top.
Je kunt geen parkeerplaats reserveren, maar dat is over het algemeen ook niet nodig.
Tarieven voor het parkeren van je auto in Betten vind je in onderstaande tabel.
Parkeerduur | Zomer | Winter |
---|---|---|
Tot 1 uur | Gratis | Gratis |
Tot 2 uur | CHF 2 | CHF 2 |
Tot 3 uur | CHF 4 | CHF 4 |
Tot 4 uur | CHF 5 | CHF 6 |
Tot 5 uur | CHF 6 | CHF 8 |
Tot 10 uur | CHF 8 | CHF 10 |
Tot 11 uur | CHF 9 | CHF 11 |
1 dag | CHF 10 | CHF 12 |
7 dagen | CHF 55 | CHF 66 |
14 dagen | CHF 105 | CHF 126 |
21 dagen | CHF 155 | CHF 186 |
Tarieven parking dalstation Betten
Voor alle andere meerdaagse tarieven bekijk je de volledige lijst: Car Park dalstation Betten.
Fiescheralp
Wat kun je doen in Fiescheralp?
- De Aletschgletsjer zien zonder wandeling te hoeven maken
- Paragliden met zicht op de gehele Aletsch Arena
- Via ferrata: klimmen en klauteren op Klimpad Eggishorn (een soort klimbos, maar dan in de bergen)
- Begeleide gletsjertochten op de Aletschgletsjer
Eggishorn
De Eggishorn is één van de bergen in de Aletsch Arena. Vanaf de Eggishorn heb je het wijdste uitzicht over de Aletschgletsjer. Met zijn 2972 meter boven de zeespiegel bevindt hij (of zij/hen) zich in de Berner Alpen. Om de top te bereiken kun je vanuit Fiesch met de kabelbaan naar boven. Deze rit duurt zo’n 20 minuten. Vanaf daar wandel je in zo’n 30 minuten naar de top van de Eggishorn.
Het uitzicht vanaf de top is prachtig en vooral overweldigend. Ik voelde me net een mier daar op die stapel stenen.
Hoe kom ik in Fiescheralp?
Gondelbaan > Fiesch – Fiescheralp (10 minuten)
Fiesch heeft maar één traject naar Fiescheralp, hoe fijn is dat? Hier hoef je geen last van keuzestress te hebben. Het is nog een gondelbaan ook, welke continu draait tussen 7.15-17.30 uur.
Om 17.30 uur, 18.30 uur, 19.30 uur en 21.30 uur draaien ze ook nog een keer met zes gondels in konvooi, net zoals die in Riederalp.
Kabelbaan > Fiescheralp – Eggishorn (5 minuten)
Vanuit Fiescheralp kun je de kabelbaan pakken naar de Eggishorn. Deze vertrekt tussen 8.55-16.55 uur elke 25 en 55 minuten over heel elk uur.
Het is ongeveer 2 minuten lopen van Fiescheralp naar de kabelbaan die je naar de Eggishorn brengt.
Tarieven kabelbaan Fiescheralp
Zie onderstaande tabel voor de tarieven van de kabelbanen per traject in Fiescheralp.
Waar kan ik mijn auto parkeren voor een bezoek aan Fiescheralp?
Wanneer je met de auto naar de Aletsch Arena komt en je auto in Fiesch wilt parkeren, dan kun je terecht op het grote parkeerterrein. Hier zijn 450 onoverdekte parkeerplaatsen beschikbaar. Het parkeerterrein bevindt zich op slechts 100 meter van de ÖV-Hub (het knooppunt van het openbaar vervoer) van Fiesch, waar zowel het treinstation als de kabelbaanstations zich bevinden. Van daaruit kun je met de kabelbaan naar de Fiescheralp en vervolgens naar de Eggishorn, vanwaar je kunt genieten van het zicht op de wonderschone Aletschgletsjer.
Ook bevindt Infocenter Fiesch zich in de ÖV-Hub in Fiesch. Deze vind je op de eerste verdieping aan de linkerkant van de kassa’s van de kabelbanen. Hier kun je terecht met al je vragen over de Aletsch Arena. Houd er rekening mee dat het infocenter tussen de middag van 12.00 tot 13.30 uur (zaterdag van 12.30 tot 13.00 uur) en op zondag gesloten is.
Een parkeerplaats reserveren is overigens niet mogelijk.
Adres: Fieschertalstrasse 28, 3984 Fiesch, Zwitserland
Tarieven voor het parkeren van je auto in Fiesch
Zoals je in onderstaande tabel kunt zien betaal je in de winter meer dan in de zomer. In Zwitserland is de winter het hoogseizoen vanwege de wintersport en dus is het meeste hier in de wintermaanden juist duurder.
Aletsch Explorer: de kabelbaan dagpas die je wilt hebben
Zwitserland is al duur genoeg toch? Met de Aletsch Explorer Pass bespaar je kosten en hoef je niet meer te wikken en te wegen om een bepaald traject wel of niet te doen vanwege de prijs. De Aletsch Explorer is namelijk je toegangsbewijs voor de kabelbanen in de hele Aletsch Arena. Onderstaande trajecten zijn inbegrepen:
- Mörel – Riederalp Mitte/West – Hohfluh/Moosfluh
- Dalstation Betten – Betten-dorp – Bettmeralp – Bettmerhorn
- Fiesch – Fiescheralp – Eggishorn
Bovendien is ook het treintraject Brig-Mörel-Betten dalstation-Fiesch-Fürgangen (en in de winter de sportbus Fiesch-Fieschertal) inbegrepen. De Aletsch Explorer is verkrijgbaar als dagkaart en als meerdagenkaart tot 21 dagen.
Je koopt de Aletsch Explorer Pass online in de webshop of gewoon bij de verkooppunten in de Aletsch Arena. Als het al vaststaat welke dagen je precies de Aletsch Arena gaat bezoeken zou ik ze online boeken. Als je iets meer speling hebt qua dagen zou ik ervoor kiezen om ze ter plekke te kopen. Dan kun je de dag van je bezoek laten afhangen van het weer, want je krijgt geen geld terug.
De Aletsch Explorer Pass is niet geldig om te skiën of als sleepas.
Tarieven Aletsch Explorer Pass
- Onderstaande prijzen zijn in CHF inclusief 7,7% BTW.
- Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis met alle banen.
- De junior- en kinderco-travelcards zijn in de zomer geldig op alle faciliteiten
- Bij afname van meerdere dagen zijn de dagen niet vrij te kiezen. Het aantal dagen verwijst naar één stuk.
- De Aletsch Explorer Pass is geen optioneel abonnement.
Check hier de volledige prijslijst inclusief tarieven voor groepen.
Betaalbare accommodaties in de buurt van de Aletsch Arena
Er zijn genoeg betaalbare accommodaties te vinden in Zwitserland. Ik denk dat je bij de meeste vakantieparken in Nederland zelfs veel meer betaalt voor een week in het hoogseizoen. En trouwens, in Zwitserland valt de zomer juist onder het laagseizoen, dus waar wacht je nog op?!
Interhome
Interhome staat wat mij betreft al een tijdje bekend als betrouwbaar en is zeker niet onbetaalbaar. Als gezin zijn we vroeger regelmatig naar Zwitserland geweest – we boekten toen al bij Interhome.
Vergelijk zelf de prijzen van accommodaties in Bettmeralp en de prijzen van accommodaties in Riederalp. Je kunt ook prima in het dal verblijven, bijvoorbeeld in Fiesch of Ernen.
Aletsch Arena accommodaties
Via de website van de Aletsch Arena kun je ook accommodaties boeken. Voor het gemak heb ik Bettmeralp, Riederalp, Fiescheralp, Fiesch en Fieschertal vast als zoekgebied ingevoerd wanneer je op bovenstaande link klikt.
Zelf verbleef ik in een typisch Zwitsers huis in Fieschertal, namelijk accomodatie Wichel Leni. De eigenaar is al in de 80 en erg lief en gastvrij.
Tips en sidenotes voor je bezoek aan de Aletsch Arena
- Kijk goed hoe laat de laatste kabelbaan naar beneden vertrekt! Ze gaan (helaas) niet allemaal tot zonsondergang.
- Gebruik voor de tijden van de kabelbanen de app: Swiss Travel (download voor Android en download voor Apple)
- Mocht je een papieren kaart fijner vinden om te gebruiken onderweg: bij ieder kabelbaanstation en informatiecentrum in de Aletsch Arena kun je gratis de meest actuele panoramakaart meenemen.
- De stoeltjeslift van Riederalp naar Hohfluh draait alleen tussen +/- 9 juli en 15 augustus (en tijdens Ride the Alps ergens daarna). Voor de actuele dienstregeling en openingstijden van alle kabelbanen in de Aletsch Arena check Aletsch Banen dienstregeling en openingstijden voor zowel het zomer- als winterseizoen.
- Dit zijn echte zomeractiviteiten. In de winter is er wel 75 km aan geprepareerde winterwandelwegen die deels overeenkomen met de zomerwandelingen.
- Wil je weten hoe het (weer) er ter plaatse uitziet? Check hier alle live webcams in de Aletsch Arena.
Conclusie Aletsch Arena
Zoals je hebt kunnen lezen is er in de Aletsch Arena meer dan genoeg te doen. Zelf verbleef ik een week in dit gebied, maar dat was eigenlijk (voor mij) niet helemaal genoeg. Tijdens het schrijven van deze blog kwam ik erachter dat ik eigenlijk nog zoveel meer had willen doen qua wandelingen.
In die week heb ik ook nog een dagje Furkapass en een dagje Brig gedaan voor de afwisseling. De blogs hierover volgen nog!
Mijn top 3 van activiteiten in de Aletsch Arena
- De Eggishorn en het beklimmen van de top.
- Bettmeralp en de Bettmerhorn
- Via de Tälligrattunnel naar de Märjelensee wandelen om vervolgens zo dicht mogelijk bij de gletsjer te komen. Dit heb ik 30 jaar geleden gedaan en is me nog steeds bijgebleven, toen de Tälligrattunnel nog niet was verlicht en we de tocht in de tunnel nog in het donker moesten afleggen. Het jaar erop hadden we een zaklamp meegenomen. Tegenwoordig is hij gewoon verlicht. Helaas had ik deze keer geen tijd voor deze wandeling en heb ik hier dus geen foto’s van. Een goede reden om nog eens terug te gaan!