Ben je op zoek naar een romantisch uitstapje in Zwitserland? Dan ben je in het pittoreske Brig aan het juiste adres! Met zijn geplaveide straten, historische gebouwen en adembenemende berglandschappen waan je je in Brig in een heus sprookje. In deze blog laat ik je – in mijn ogen – de meest fotogenieke plekken zien!

Brig is een charmante stad en ligt in het kanton Wallis in Zwitserland. Het is gelegen in het Rhônedal, omringd door de majestueuze Alpen. De stad ligt op een hoogte van ongeveer 700 meter boven zeeniveau en is gelegen aan de oevers van de rivier de Rhône. Aan de andere kant van de Rhône ligt de plaats Naters. Brig en Naters vormen samen één stad. Naters en de bergen ten noorden van Brig behoren tot het toeristische gebied van de Jungfrau-Aletsch.

Door de strategische ligging aan de voet van de Simplonpas was de stad eeuwenlang een belangrijk handelscentrum en het goed bewaarde historische centrum getuigt van haar rijke verleden. Daarnaast is Brig, dankzij de strategische ligging, een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer. Het is vanuit andere delen van Zwitserland en Italië gemakkelijk bereikbaar met de trein.

1. De tuinen van Stockalperschloss

Het Stockalperpaleis wordt omgeven door prachtige tuinen (Schlosspark) die een vredig toevluchtsoord bieden aan de drukte van de stad. De tuinen zijn voorzien van verzorgde gazons, indrukwekkende fonteinen en een verscheidenheid aan bomen en bloemen, waaronder een rozen. Je kunt hier op je gemak door de tuinen wandelen en genieten van het prachtige landschap. De tuinen bieden ook een uitstekend uitkijkpunt om de verbluffende architectuur van het paleis in je op te nemen. Een oase van rust komt je hier tegemoet. Vergeet je picknickkleed niet! Ik vergat die wel, dus ik moest het doen met een stenen muurtje.

Een doorkijk vanaf de grand tour fotospot in de schlosstuin met uitzicht op het stockalperpaleis op een zonnige dag.
De Grand Tour fotospot in Brig
Een vrouw die op de muur van de tuin van het paleis van Stockalper geniet van het zonnetje in Brig Zwitserland.
Even bijkomen in de tuin van het Stockalperschloss

2. Pak een terrasje op het knusse dorpsplein

Okee, dit is natuurlijk een voor de hand liggende plek, maar het oude centrum van Brig is gewoon heel erg knus. Het plein in het hart van de stad is omgeven door historische gebouwen. Tijdens de zomermaanden is het dorpsplein vaak het toneel van verschillende evenementen, zoals concerten en markten. Het is een fijne plek om te genieten van de lokale sfeer en cultuur terwijl je ontspant in de zon, of juist onder een parasol in de schaduw. Of je nu een kopje koffie drinkt in de ochtend of een wijntje drinkt in de avond, een terrasje pakken op het dorpsplein van Brig is gewoon altijd een goed idee!

Het dorpsplein van het knusse Brig.
Het dorpsplein van Brig
Een dronefoto van het dorpsplein van Brig op een zonnige dag.
Droneshot van het dorpsplein van Brig

3. Bewonder de binnenplaats van het Stockalperschloss

Ga in het midden staan, kijk omhoog, maak een pirouette en verwonder je over de barokstijl uit de 17e eeuw. Je kunt hier nog echt genieten van de rust. In de periode dat ik er was, was het in ieder geval heerlijk rustig (eind augustus).

Tussen de Alte Simplonstrasse en de Sennereigasse vind je nog een fotogeniek poortje, te zien op de foto hieronder.

De binnenplaats van het Stockalperschloss in Brig, waarop de barokstijl uit de 17e eeuw goed is te zien.
De binnenplaats van het Stockalperschloss
Een fotogeniek poortje naast het Stockalperpaleis in Brig, gelegen tussen de Alte Simplonstrasse en de Sennereigasse.
Het fotogenieke poortje naast het Stockalperschloss

4. Slenter van het oude centrum van Brig naar de iets hoger gelegen Kollegiumkerk

De Kollegiumkerk heeft een rijke geschiedenis en culturele betekenis, met een oorsprong die teruggaat tot de 17e eeuw. Verken het fascinerende verleden van de kerk en dompel je onder in het lokale Zwitserse erfgoed.

Niet alleen de omgeving van de kerk straalt rust uit, ook tijdens de wandeling ernaartoe kun je blijven dagdromen zonder gestoord te worden. Tenslotte maakt de vredige en rustige sfeer van de kerk het een ideale plek om je gedachten op een rijtje te krijgen.

De Furkaweg die je naar de Kollegiumkerk leidt met op de achtergrond één van de vier torens van het Stockalperpaleis.
De Furkaweg die je naar de Kollegiumkerk leidt
Een luchtfoto van de Kollegiumkerk in Brig op een warme zomerdag.
De Kollegiumkerk in Brig

Accomodaties in Brig Zwitserland

Op Booking.com kun je kiezen uit zowel authentieke accommodaties als moderne hotels. Wat dacht je van het Schlosshotel met uitzicht op het Stockalperschloss of het sprookjesachtige Hotel Victoria? Romantiek ten top!

Interhome vind ik zelf altijd een fijne site voor accommodaties. Ze bieden echter geen accommodaties aan in Brig zelf, maar wel in de nabijgelegen gebieden.

Brig als uitvalsbasis

Vanwege zijn centrale ligging en toegang tot enkele van de mooiste landschappen van Zwitserland is Brig de ideale uitvalsbasis voor een vakantie. Met de Alpen in de buurt biedt Brig vele mogelijkheden voor outdoor activiteiten zoals wandelen, klimmen en skiën.

Vanuit Brig kun je gemakkelijk dagtochten maken naar andere prachtige plekken in de omgeving. Hier heb ik de volgende blogs over geschreven: de Aletschgletsjer in de Aletsch Arena, het beroemde Zermatt, de idyllische dorpen Saas-Fee en Grindelwald. Ook kun je de Simplonpas rijden. Need I say more?

Cameranu - Algemeen