In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over de Gornergratbahn. Van hoe lang het duurt om de top te bereiken en wat je onderweg kunt verwachten tot de prijs van de verschillende tickets die je kunt kopen. Bovendien deel ik een paar tips over dingen die je in Zermatt kunt doen terwijl je er bent. Enjoy the ride!

Een machinist van de Gornergratbahn met zicht op de Matterhorn.
Een machinist van de Gornergratbahn heeft heel de dag dit mooie uitzicht

Gornergratbahn

De Gornergratbahn is één van de populairste attracties van Zermatt, en dat is niet voor niets. Deze historische tandradtrein neemt je mee op een 3.089 meter hoge reis naar de top van de Gornergrat en biedt onderweg een prachtig uitzicht op de Matterhorn en de omringende Alpen. In 33 minuten klimt de trein 1469 meter over een afstand van 9,4 kilometer. Best indrukwekkend toch? Daarnaast is dit traject milieuvriendelijk, want hij rijdt volledig elektrisch. Het is trouwens ook nog eens de hoogste openlucht tandradbaan van Europa. Dus, of je nu een doorgewinterde reiziger bent of gewoon iets nieuws van je bucketlist wilt afstrepen, voeg de Gornergratbahn maar toe aan je lijstje!

De Gornergratbahn vanuit het raam in een bocht.
De Gornergratbahn

Inhoud van de blog

 1. De geschiedenis van de Gornergratbahn
 2. De stations van de Gornergratbahn
 3. Wat kost een ticket voor de Gornergratbahn?
 4. De dienstregeling van de Gornergratbahn
 5. Wat je verder nog moet weten over je bezoek aan Zermatt en de Gornergrat

De geschiedenis van de Gornergratbahn

Al sinds de 18e eeuw trekt het Alpengebied steeds meer mensen aan. De imposante met sneeuw bedekte bergen hebben een bepaalde aantrekkingskracht. Vooral de 4478 meter hoge Matterhorn was al gauw populair. Op 14 juli 1865 vond de eerste beklimming van de Matterhorn plaats.

Naast de populariteit van de Matterhorn waren de alpinisten ook fan van de Gornergrat. Vanaf daar heb je namelijk uitzicht op de Matterhorn en 29 toppen van boven de 4000 meter. Velen daarvan kunnen vanaf die basislijn worden beklommen. In 1842 was de eerste beklimming van de Gornergrat een feit. Het daadwerkelijke toerisme op de Gornergrat begon zich rond 1870 te ontwikkelen.

De Gornergratbahn over de Findelbachkloof.
Een Gornergrattrein over de Findelbachkloof

Een aantal weetjes over de Gornergratbahn op een rij:

 • In 1896 werd begonnen met de bouw van de enorme excursiespoorlijn: de GGB Gornergrat-Monte Rosa-Bahnen.
 • De bouw van de Gornergratbahn heeft twee jaar geduurd.
 • Het moeilijkste stuk van de route lag tussen Zermatt en Riffelalp. Naast de brug over de rivier de Vispe moest er namelijk een 90 meter lange brug over de Findelbach-kloof worden gebouwd.
 • De Gornergratbahn gaat over twee bruggen; de Getwingnrücke (24m) en het Findelbachviaduct (93m)
 • De Gornergratbahn gaat door vier tunnels en één galerij; de Gsässtunnel (40m), de Bränfluhtunnel (58m), de Kühlerbrunnentunnel (19m), de Landtunnel (179m) en de Riffelbordgallerie (792m).
 • De grootste helling is 20%.
 • De eerste elektrische tandradbaan in Zwitserland reed op een tandheugelsysteem – een systeem dat nog steeds wordt gebruikt – ontworpen door de ingenieur Roman Abt.
 • Op 20 augustus 1898 werd de GGB Gornergrat-Monte Rosa-Bahnen in gebruik genomen, de eerste elektrische tandradbaan in Zwitserland en de tweede wereldwijd.
 • Het topstation van vandaag lag oorspronkelijk 71 meter lager en werd tussen 1907 en 1909 verplaatst naar zijn huidige positie.
 • In 1910 werd het 3100 Kulmhotel geopend op de top van de Gornergrat.
 • De Gornergrat Bahn kon de eerste 30 jaar niet in de winter rijden.
 • Er kunnen zo’n 2400 reizigers per uur worden vervoerd (in beide richtingen).

De Matterhorn gezien vanuit één van de tunnels waar de Gornergratbahn doorheen rijdt.
Het uitzicht vanuit één van de tunnels
Twee passerende Gornergrattreinen met de Matterhorn op de achtergrond.
Een passerende Gornergrattrein

De stations van de Gornergratbahn

Hieronder neem ik je mee langs de stations waar de Gornergratbahn na Zermatt stopt. Dit zijn Findelbach, Riffelalp, Riffelberg, Rotenboden en natuurlijk de Gornergrat. Misschien heb je maar één dag gepland in Zermatt en moet je keuzes maken. Welke stations zijn dan de moeite waard om uit te stappen? Met deze tips krijg je alles op een rijtje voorgeschoteld en hoef je alleen nog maar een beslissing te maken!

Stop 1: wat is er te zien en te doen bij station Findelbach?

Als je van Zermatt naar Gornergrat reist, is de eerste halte station Findelbach (1774m). Deze halte is vooral handig als je in Winkelmatten verblijft en van daaruit de Gornergrat wilt bezoeken of als je vanaf de Gornergrat al helemaal naar beneden bent gewandeld en je knieën het niet meer redden tot het centrum van Zermatt. Daarnaast kun je station Findelbach natuurlijk gebruiken als startpunt voor een boswandeling richting Riffelalp, maar de meeste mensen slaan dit station over.

Vanaf station Findelbach zelf heb je ook niet veel meer uitzichtpunten dan die je al vanuit de trein te zien krijgt. In dat opzicht zou ik je dus afraden om bij deze halte uit te stappen.

Een bordje met station Findelbach, één van de stations van de Gornergratbahn.
Station Findelbach
Station Findelbach.
Het verlaten station van Findelbach

Faciliteiten station Findelbach

 • Toiletten
 • Wachtruime
 • Gratis wifi

Stop 2: wat is er te zien en te doen bij station Riffelalp?

Vanaf station Riffelalp (2211m) heb je verschillende uitzichten op zowel de Matterhorn als de Rothorn. Als het een heldere dag is, heb je grote kans om ook de Monte Rosa en de Weisshorn te zien. Bovendien staat één van de oudste berghotels van Zwitserland op de Riffelalp: Riffelalp Resort. Dit hotel bestaat al sinds 1859.

Verder rijdt hier de Riffelalptram van station Riffelalp naar het Riffelalp Resort. Deze antieke tram, die voor het eerst reed in 1899, vervoert nog steeds gasten naar het Riffelalp Resort. Dit hotel werd in 1884 in gebruik genomen en is nu een 5-sterren hotel van internationale faam. Gasten van het Riffelalp Resort maken gratis gebruik van de tram. Ben je liever lui dan moe? Dan betaal je CHF5 voor een enkele rit van een paar minuten. Verwacht overigens niet teveel van de tram. Ondanks dat je in eerste instantie zou kunnen denken dat het om een kermistrein gaat, is dit wél de hoogste tram van Europa. Dat je het even weet!

Faciliteiten station Riffelalp

 • Ticketautomaat
 • Toiletten (ook toegankelijk voor rolstoelen)
 • Wachtruimte
 • Hulp bij het in- en uitstappen voor rolstoelpassagiers
 • Gratis wifi

Wandelingen vanaf station Riffelalp

 1. Makkelijke rondwandeling op de Riffelalp
  Moeilijkheidsgraad: makkelijk | Duur: 1u | Afstand: 3 km

  Dompel je onder in het Zwitserse dennenbos met uitzicht op de Matterhorn. De wandeling begint vanaf station Riffelalp en neemt je mee in oostelijke richting (volg het bordje met Grünsee).

 2. De Mark Twain Trail: Riffelberg – Riffelalp
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 1u 5min | Afstand: 3,5 km

  Deze wandeling loopt oorspronkelijk van de Riffelberg naar de Riffelalp, maar je kunt hem natuurlijk ook andersom lopen. Houd er in dat geval dan wel rekening mee dat de duur van de wandeling iets kan afwijken. Aangezien je dan naar beneden loopt ben je waarschijnlijk iets sneller.

 3. Swiss Top Walk (no.23): Riffelalp – Gornergrat
  Moeilijkheidsgraad: | Duur: 3u | Afstand: 6,3 km

  Het wandelpad begint voorzichtig in het bos voordat en brengt je langs de schilderachtige Aussichtsweg omhoog naar de Gornergrat. Fanatieke hardlopers gebruiken de Swiss Topwalk als trainingsparcours, dus schrik niet als er af en toe een hardloper op je af komt stormen. Er zitten geen beren ofzo, dus je hoeft niet mee te gaan rennen.

 4. De vier meren wandeling: Riffelalp – Sunnegga
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 3u 30min | Afstand: 10,2 km

  Op de site wordt deze route van Sunnegga naar Riffelalp beschreven, maar ook deze kun je natuurlijk andersom lopen. Houd er rekening mee dat de tijdsduur hierdoor kan afwijken. Je passeert tijdens deze wandeling de meren Grünsee, Grindjisee, Stellisee en Leisee. Eenmaal aangekomen bij Sunnegga kun je gelijk nog een andere bijzondere attractie meepakken, namelijk de Sunnegga funicular. Dat is een soort metro, maar dan in de BERG in plaats van onder de grond! En deze kabelspoorweg verplaatst zich niet horizontaal, maar meer verticaal.

  Niet te verwarren met de vijf meren wandeling (no.11), die van Blauherd naar Sunnegga loopt.

De Gornergratbahn met de Matterhorn op de achtergrond.
De Gornergrattrein op weg naar station Riffelalp

Stop 3: wat is er te zien en te doen bij station Riffelberg?

Zodra je uitstapt bij de halte Riffelberg (2582m) komt het weidse landschap je al direct tegemoet. Een uitstap is hier absoluut de moeite waard. Zo vind je hier onder andere Bruder Klaus, het fotogenieke Riffelbergkapelletje. Tijdens mijn bezoek aan Riffelberg was hij niet open, maar voor op foto’s doet hij het van buitenaf wat mij betreft ook erg goed.

Het Riffelalp Resort is niet het enige hotel dat je onderweg naar de Gornergrat tegenkomt. Ook bij station Riffelberg staat een hotel: Hotel Riffelhaus 1853. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is dit hotel gebouwd in 1853. Schrik niet, voor een kamer betaal je rond de €430 per nacht. Het hotel is overigens in 2014 gerenoveerd, dus alles ziet er voor die prijs wél weer fris uit. Het restaurant serveert klassiek Zwitserse gerechten. Naast de kapel vond ik Hotel Riffelhaus, met dank aan de rode luiken, ook erg fotogeniek.

Er zit nog een tweede restaurant, namelijk Buffet & Bar Riffelberg, maar op Google staat dat deze tijdelijk is gesloten.

Een luchtfoto van de Bruder Klaus kapel op de Riffelberg met op de achtergrond de Matterhorn.
De Bruder Klaus kapel
Hotel Restaurant Riffelhaus 1853 met een Matterhorn in de bergen.
Hotel Restaurant Riffelhaus 1853

Faciliteiten station Riffelberg

 • Toiletten (ook toegankelijk voor rolstoelen)
 • Kiosk met souvenirtjes en lekkers
 • Wachtruimte
 • Bagage claim- / drop-off
 • Kluisjes
 • In- en uitstaphulp voor passagiers in rolstoelen
 • Mobiele lift
 • Traploze toegang tot platforms (lift/oprit)
 • Gratis wifi

Wandelingen vanaf station Riffelberg

 1. De Mark Twain Trail (no.18): Riffelberg – Riffelalp
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 1u 5min | Afstand: 3,5 km

  Dit pad volgt de route die Mark Twain in 1878 koos en later beschreef in zijn boek Het beklimmen van de Riffelberg. In die tijd was omhoog lopen de enige manier om de Gornergrat en de Riffelberg te bereiken. In zijn boek beschrijft hij zijn uitdagende expeditie en geeft hij op zijn typische, humoristische wijze commentaar op de bergbeklimming van die dag.

  Daarnaast ligt deze route in onvergelijkbare landschappen. Door de weidsheid van het gebied zie je de Matterhorn ononderbroken, mits de wolken niet in de weg zitten natuurlijk.
Wandelroutes wijzen de weg op station Riffelberg, één van de stations van de Gornergratbahn.
Wandelingen vanaf station Riffelberg
Station Riffelberg van de Gornergratbahn.
Plattegrond Gornergratbahn

Stop 4: wat is er te zien en te doen bij station Rotenboden?

Station Rotenboden (2815m) is het op één na hoogste station van de Gornergratbahn. Vanaf hier heb je diverse mooie uitzichten. Om bij de wereldberoemde Riffelsee te komen stap je hier uit. Vervolgens loop je in vijf minuten naar de Riffelsee en kun je beginnen met het schieten van je reflectieshots! Ik had tijdens deze dag geen Matterhorn in zicht, dus je zult het met mijn reflectieshot hieronder moeten doen.

De langste tocht vanaf station Rotenboden is de wandeling naar de Monte Rosa Hut, waar je vier uur over doet. Iets verderop zie je welke wandelingen je nog meer vanaf station Rotenboden kunt doen.

Een vrouw op een grote steen die naar de Gornergletsjer staat te kijken vlakbij station Rotenboden.
Uitzicht op de Gornergletsjer vanaf Rotenboden
Een reflectiefoto van de Riffelsee met een persoon in de verte en de bergen op de achtergrond.
De Riffelsee bij station Rotenboden

Faciliteiten station Rotenboden

 • Ticketautomaat
 • Toiletten
 • Wachtruimte
 • In- en uitstaphulp voor passagiers in rolstoelen
 • Gratis wifi

Wandelingen vanaf station Rotenboden

 1. De Riffelsee wandelroute: Rotenboden – Riffelberg
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 1u | Afstand: 3,1km

  Deze wandeling start bij station Rotenboden en leid je via de wereldberoemde Riffelsee naar de Riffelberg. Voordat je deze wandeling gaat doen, wil je natuurlijk wel eerst naar de top van de Gornergrat. Je zou deze wandeling bijvoorbeeld op de terugweg kunnen doen of als je fanatiek genoeg bent kun je ook gewoon vanaf de Gornergrat naar Zermatt lopen.

 2. Oog in oog met de Matterhorn: Rotenboden – Riffelalp
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 1u 30min | Afstand: 5,9 km

  Dit is voor het grootste gedeelte dezelfde route als hierboven, maar nu loop je door tot station Riffelalp in plaats van station Riffelberg.

Eenmaal met de Gornergratbahn aangekomen op station Rotenboden kun je diverse wandelingen maken, zoals op de wandelbordjes wordt aangegeven.
Wandelingen vanaf station Rotenboden
Toegangspoortjes die toegang geven tot station Rotenboden van de Gornergratbahn.
Toegangspoortje op station Rotenboden

Stop 5: wat is er te zien en te doen bij station Gornergrat?

En dan sta je ineens op de top van de Gornergrat! Het eerste wat je doet is natuurlijk genieten van het 360 graden panoramazicht op de Matterhorn en de omringende Alpen. Daarnaast zijn er op de top van de Gornergrat een aantal dingen te zien en te doen. Hier zijn enkele tips:

1. Doe de 360° rondwandeling op de top

Deze korte en makkelijke 360° rondwandeling van 1,1 km op de top van de Gornergrat brengt je in zo’n 20 minuten langs alle plekken. Het begin- en eindpunt van dit ommetje bevindt zich op het uitkijkplatform achter het 3100 Kulmhotel. Je ziet onder andere het Monte-Rosa-massief met de hoogste Zwitserse top: de Dufourspitze. Als je naar beneden kijkt zie je de Gornergletsjer, de op één na grootste gletsjer van de Zwitserse Alpen.

Het 360 graden wandelpad op de top van de Gornergrat is Zermatt met zicht op de Matterhorn.
De 360° rondwandeling

2. Bezoek de nieuwe multimediale Zooom experience world

Ben je je verrekijker vergeten? Geen probleem, in Zooom stage 1 kun je de Matterhorn en de andere toppen door een periscoop van dichtbij bekijken. Zooom stage 2 neemt je mee op 3D-reis en laat je de Matterhorn in alle seizoenen ervaren. Als kers op de taart kun je in Zooom stage 3 nog een virtuele paraglidevlucht maken. Je kunt hierbij kiezen uit een ontspannende of avontuurlijke vlucht. Het observatorium biedt ook rondleidingen met interessante informatie over de sterrenconstellaties die vanaf deze hooggelegen locatie zichtbaar zijn.

Heb je een ticket met de Gornergrat als begin- of eindstation? Dan bezoek je de Zooom tentoonstelling gratis (dit geldt alleen in 2022). Een los entreeticket voor een volwassene kost CHF12.

Uitgebreide en actuele informatie vind je hier: Zooom experience world

In de Zooom experience kun je letterlijk inzoomen op de Matterhorn, namelijk met een periscoop
Zoom in op de Matterhorn
Een mevrouw die aan het virtueel paragliden is in de Zooom experience op de Gornergrat.
Zo ziet virtueel paragliden eruit

3. Bezoek Kapel Gornergrat

Dit schattige kapelletje is gebouwd in 1950 op verzoek van de bisschop. Sinds het bestaan van het Kulmhotel werden er namelijk in de zomer zondagsmissen opgedragen. Deze vonden plaats in de eetzaal van het hotel en was dus niet zo handig.

Kapel Gornergrat op de top in de vroege ochtend.
Kapel Gornergrat

4. Overnacht in het 3100 Kulmhotel

Heb je zin om met geld te smijten? Boek dan een overnachting in het 3100 Kulmhotel. Voor één nacht betaal je rond de €500. Wat betreft het uitzicht: het blijft een risico. Voor hetzelfde geld heb je net een bewolkte dag en zie je niets van de zonsondergang of zonsopkomst. Mij niet bellen. Voor datzelfde geld heb je ook een vliegvakantie van een week naar Griekenland, maar daar moeten we maar even niet aan denken. Het is natuurlijk wel een unieke ervaring om met een beperkt aantal mensen zo hoog op een berg te overnachten in de Zwitserse Alpen.

Het 3100 Kulmhotel met uitzicht op de Matterhorn, die helaas bedekt is met wolken.
3100 Kulmhotel met uitzicht op de Matterhorn

5. Maak één van de wandelingen vanaf de Gornergrat

Voor de wandelliefhebbers zijn er diverse wandelingen te maken vanaf de top van de Gornergrat. Van rustige wandelingen tot uitdagende paden, er is voor elk wat wils. Hieronder, van kort naar lang, de wandelingen die starten vanaf station Gornergrat:

 1. Het zonnepad: Gornergrat – Riffelberg
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 1u | Afstand: 3,1km

  Dit is de snelste route van station Gornergrat naar station Riffelberg. Deze wandeling duurt ongeveer een uur en volgt het spoor van de Gornergrat, inclusief een continu uitzicht op de Matterhorn en de andere toppen van 4.000 meter. Vlak onder de Gornergrat vind je de ‘Chalet Bomber’, de winterwerkplaats van een uiterst belangrijk persoon: de wisselwachter. Zijn taak is de wissels te onderhouden en vrij te houden van ijs en sneeuw, zodat de treinen op het juiste spoor blijven rijden.

 2. Ontmoet het Schaap-themawandeling: Gornergrat – Riffelberg
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 1u 30 min | Afstand: 5,7 km

  Dit is een themawandeling waarbij je tijdens het wandelen een quiz doet en interessante informatie kunt lezen over het beroemde Walliser zwartneusschaap. Wanneer je de QR-code gebruikt vind je nog meer weetjes en video’s over dit lokale schaap. Je start bij station Gornergrat en eindigt bij station Riffelberg.

 3. Een wandeling met uitzicht op gletsjers: Gornergrat – Riffelberg
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 2u 30min | Afstand: 6,3km

  Ontdek al wandelend de gletsjers op de Gornergrat. Vanaf station Gornergrat baan je je een weg langs de Hohtälli bergkam, maak je een steile afdaling naar de Gornergletsjer en kom je langs de Riffelsee. Vanaf daar heb je keuze uit verschillende paden naar de Riffelberg. De bordjes geven aan hoe lang je over de wandelingen doet.

 4. Het pad van de stilte: Gornergrat – Riffelalp
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld | Duur: 3u 15min | Afstand: 7,9km

  Deze wandeling (route no. 24) voert je weg van de drukkere paden op de Gornergrat. Onderweg passeer je vijf bergmeren. De grootste, de Gornergratsee, kom je als eerst tegen. Dit is eigenlijk een stuwmeer waar water voor de winterse sneeuwkanonnen wordt opgevangen.

Een overzichtskaart van de Gornergratbahn met tekst en uitleg waar je het beste zicht hebt op de Matterhorn.
Een overzichtskaartje van de Gornergratbahn

Wat kost een ticket voor de Gornergratbahn?

De ticketprijzen voor een ritje met deze populaire tandradtrein zijn helaas niet goedkoop, maar niet getreurd! Er zijn verschillende opties, dus je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt namelijk een (retour)kaartje kopen voor de hele rit van Zermatt tot aan de Gornergrat, maar je kunt er ook voor kiezen om een bepaald gedeelte van het traject af te leggen.

Een overzicht van de ticketprijzen voor de verschillende trajecten met de Gornergratbahn

Zie onderstaand schema voor de ticketprijzen van 2024 of klik voor de actuele prijzen (iets naar beneden scrollen naar price list) wanneer ik niet snel genoeg ben met aanpassen in het nieuwe jaar. 😉 Zoals je ziet verschillen de prijzen ook nog per seizoen.

Prijzen in 2024 van de Gornergratbahn in Zermatt, Zwitserland.

Wanneer krijg je korting op je ticket en wie reist er gratis?

50% korting op je ticket van de Gornergratbahn

Met de volgende kaarten profiteer je van 50% korting op je ticket voor de Gornergratbahn:

 • General Season Ticket
 • Half-fare Season Ticket
 • Kinderen van 6 tot 15,99 (even serieus, wie verzint deze leeftijd?)
 • Swiss Half-fare Card
 • Swiss Travel Pass, Swiss Travel Pass Flex, Swiss Travel Pass Youth en Youth Flex.

Met de Eurail Pass, een SBB dagkaart en een dagpas van de gemeente krijg je geen korting.

Gratis met de Gornergratbahn

In de zomer reizen kinderen tot 5,99 jaar gratis. In de winter reizen kinderen tot 8,99 jaar gratis. Kinderen met de volgende vervoersbewijzen reizen ook gratis tot aan de Gornergrat:

 • Junior Card
 • Children’s Co-Travel Card
 • Family Card STS
 • Wollicard (het hele jaar tot 8,99 jaar).

Honden mogen altijd gratis meereizen.

30% korting voor groepen van 10 of meer personen

Groepen van 10 personen of meer krijgen 30% korting op de ticketprijs.

Je Gornergratbahnticket online boeken

Het is in principe niet nodig om je ticket ver van tevoren te boeken. Echter kan het ter plaatse wel druk zijn op het station in Zermatt. Sommige mensen hebben daar geen zin in en kiezen voor het gemak van online boeken.

Als je van plan bent om op de bonnefooi naar boven of beneden te wandelen, kun je bij station Rotenboden of Riffelalp nog besluiten de trein te pakken en een kaartje te halen bij de kaartautomaat. Het is trouwens bijna net zo snel om naar beneden te wandelen als de trein naar beneden te nemen. Toen ik in de trein naar beneden zat, zag ik bij elk station hetzelfde koppel lopen.

Boek hier je retourticket voor de Gornergratbahn via Get Your Guide. Bij de prijs van €96,33 zit voorrangstoegang inbegrepen. Je betaalt dus niet meer, maar een retourticket met voorrangstoegang is hier de enige mogelijkheid. Het voordeel van Get Your Guide is dat je naast betaling met een credit card ook kunt betalen met iDeal, Klarna, Paypal of Google Pay.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon via de site van de Gornergratbahn zelf boeken waarbij je elk station als begin- of vertrekpunt kunt kiezen. Let er wel op dat je hier alleen met een credit card kunt betalen.

Timetable Gornergratbahn

De dienstregeling verschilt per seizoen. Zelfs binnen het seizoen zijn er nog verschillende dienstregelingen. In de zomer vertrekt de eerste trein vanuit Zermatt in ieder geval om 7.00 uur. Tussen het vertrek van de eerste en de tweede trein zit iets langer, maar gedurende de dag vertrekt er in principe elke 24 minuten een trein.

Check hier de meest actuele tijden van de Gornergratbahn.

Wat je verder nog moet weten over je bezoek aan Zermatt en de Gornergrat

Waar moet je zitten voor de beste plek in de Gornergratbahn?

Tip #1: Kies voor een zitplaats aan de rechterkant

Wanneer je de trein van Zermatt naar Gornergrat pakt en een tête-à-tête wilt met de Matterhorn is een bankje aan de rechterkant de beste plek in de trein. Zo wijkt de Matterhorn geen moment van je zijde. De andere kant heeft uiteraard ook mooie uitzichten, maar laten we eerlijk wezen, we komen natuurlijk voor de betoverende Matterhorn. Het zijn overigens vrije zitplaatsen, dus je kunt geen specifieke plaats reserveren.

De Matterhorn gezien vanuit een rijdende Gornergratbahn met een mevrouw die een foto maakt door het open raam. Het uitzicht is adembenemend.
Een zitplaats aan de rechterkant

Tip #2: Ga naast de machinist van de Gornergratbahn staan

Je kunt ook voor een plek naast de machinist kiezen. Er is één trein waarbij er geen bekraste plaat voor het raam zit, waardoor het haast lijkt alsof je de trein zelf bestuurt en je goede video’s of foto’s kunt maken. Ook leuk voor (grote) kinderen. Je moet dan wel hetzelfde geluk als ik hebben om nét die trein zonder plaat te hebben. Enige nadeel voor foto’s is dat dit raam natuurlijk niet open kan.

Tip #3: Ga in een treinwagon zitten waarvan de ramen open kunnen

Deze tip geldt vooral wanneer je graag foto’s maakt zonder glas ertussen of als je gewoon de frisse berglucht wilt inhaleren tijdens de rit, voor het echte één-met-de-natuur-gevoel. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist kan het aan de frisse kant zijn en kunnen er mensen gaan klagen. Maar hey, dan moeten ze maar in een dichte wagon gaan zitten hoor. Sorry, not sorry.

Een vrouw die uit het raam van de Gornergratbahn hangt.

Kun je net zo vaak in- en uitstappen als je wilt met een retourticket?

Met een retourticket mag je bij elk tussenstation uitstappen en weer instappen om je reis te vervolgen. Elk traject mag echter maar één keer worden afgelegd. Bedenk dus goed wanneer je waar wilt uitstappen.

Het weer in Zermatt

Van heel Zwitserland valt er in Zermatt de minste regen en schijnt de zon er zo’n 300 dagen per jaar. MAAR: als het er zonnig is, betekent het niet per definitie dat de Matterhorn vrij is van wolken. De wolken kunnen de Matterhorn vaak moeilijk loslaten. Net als je denkt dat ie bijna uit de wolken komt, komt er weer een andere wolk. Het is net een paringsdans. Wat heb ik die berg vervloekt toen ik er was. Op enig moment vond ik het echt even een Scheißhorn.

Tip #1: Check de live webcams

Check voor je bezoek aan de Gornergrat de live webcams en je ziet hoe op dat moment het zicht ter plaatse is. Soms hangen de wolken in het dorp van Zermatt laag, maar steekt de Matterhorn boven het wolkendek uit. Magiiiisch! Hierdoor kun je op hetzelfde moment de Matterhorn vanaf Zermatt niet zien, maar vanaf de Gornergrat wel.

In één oogopslag check je hier de webcams van Zermatt. Of kies voor een directe link naar de webcam van; Zermatt dorp, de Riffelberg of de Gornergrat.

Een wolkendek boven Zermatt met een uitstekende Weisshorn in de zon. Op de top van de Gornergrat.
De Weisshorn boven het wolkendek vanaf het uitkijkplatform op de top van de Gornergrat

Is er toch heel de dag dikke bewolking voorspeld? Wanneer je als doel hebt van het uitzicht te genieten, dan zou ik toch afraden om de Gornergrat op de gaan. Er is niets frustrerender dan dat, zeker wanneer je met mooie foto’s thuis wilt komen. Dat brengt mij naar de volgende tip.

Tip #2: plan (als het kan natuurlijk) meerdere dagen Zermatt, zodat je wat speling hebt met het weer. Zelf heb ik Zermatt drie keer bezocht vanuit Saas-Balen, waar ik een week verbleef. Ik heb eindeloos de weerapps gecheckt, maar het weer blijft gewoon veranderen en dat heeft natuurlijk alles te maken met het Alpengebied.

De euro vs. de Zwitserse frank

Waar je vroeger nog je geld wisselde bij de grens of bij een wisselkantoor hoef je er tegenwoordig bijna niet meer naar om te kijken. Gedurende mijn reis van twee weken heb ik geen enkele keer geld gepind of gewisseld. Je kunt op de meeste plaatsen gewoon contactloos betalen. In sommige souvenirwinkels kun je wel nog alleen contant betalen. Bij dit soort winkeltjes kan dat zelfs in euro’s, aangezien de euro momenteel (2022) net zoveel waard is als de Zwitserse frank.

Overige wandelingen in Täsch, Randa en Zermatt

Voor een overzicht van alle wandelroutes die je kunt doen in Täsch, Randa en Zermatt kijk je op Planning hikes & tours. Hier vind je niet alleen de moeilijkheidsgraad, de duur en lengte van een wandeling, maar ook de geschikte maanden voor de desbetreffende wandeling. Daarnaast kun je filteren op wat je onderweg wilt zien en op het type wandeling.

Met de auto naar Zermatt

Ben je met de auto op vakantie en wil je Zermatt bezoeken tijdens je road trip? Lees dan mijn blog Parkeren in Täsch voor een bezoek aan Zermatt.

Een rotonde met een miniatuur van een Zwitserse houten brug.
Onderweg naar Täsch. Te leuk toch, zo’n rotonde?

Conclusie

Tijdens mijn bezoek aan Zermatt heb ik vooral het gebied rondom elk station bekeken om alle ins en outs op een rijtje te krijgen. Ik was er in de zomer (begin september) en dan is het echt goed vertoeven in de bergen. Maar, hoewel ik een koukleum ben lijkt het me ook prachtig om Zermatt, de Gornergrat en de Matterhorn onder een laag sneeuw te zien. Dat oogt net wat sfeervoller dan al dat gesteente in de zomer, in my opinion.

De Gornergratbahn is een attractie op zich en biedt een unieke ervaring voor wie naar de top van de berg wil reizen. Er zijn verschillende ticketopties, dus je kunt er zelf voor kiezen hoeveel je uitgeeft. Je hoeft je kaartje niet van tevoren te boeken, maar het kan wel. Het uitzicht vanaf de top is spectaculair, en qua mogelijkheden is er voor elk wat wils. Daarom kan ik de vraag ‘Is de Gornergratbahn je geld waard?‘ beantwoorden met een volmondige JA.

Mijn favoriete tussenstations waren Riffelberg en Rotenboden. Op deze plaatsen valt er meer te doen dan bij de stations Findelbach en Riffelalp en heb je meer uitzichten. Ik zet de Swiss Top Walk vast op mijn lijstje voor mijn volgende bezoek. Waar wacht jij nog op?

Vragen?

Heb je deze blog gelezen en heb je er wat aan gehad? Of is er misschien nog informatie die je mist of niet klopt? Let me know in een comment!