Genesteld in de Walliser Alpen van Zwitserland ligt het pittoreske dorp Saas-Fee. Hoewel beroemd om zijn skipistes en wintersporten, biedt dit charmante dorp ook tijdens de zomermaanden een breed scala aan activiteiten voor bezoekers. Met zijn adembenemende uitzichten, schilderachtige chalets en eindeloze activiteiten is het geen wonder dat dit bergparadijs een favoriete bestemming onder reizigers is geworden. Hier is mijn top 9 van dingen die je kunt doen in (en om) Saas-Fee!

Laat ik beginnen met een klein beetje informatie over het gebied, want waar ligt Saas-Fee precies? In Stalden splitst het Vispertal zich in twee zijdalen: het Mattertal en het Saasertal. Volg je het Mattertal, dan kom je uiteindelijk bij Zermatt.

Het Saastal omvat de vier Saasergemeenten; Saas-Almagell, Saas-Balen, Saas-Fee en Saas-Grund. Saas-Fee is het enige dorp dat autovrij is, maar geen zorgen, je kunt je auto gewoon kwijt in de grote parkeergarage aan het begin van het dorp. In deze blog deel ik mijn top 9 met dingen die je kunt doen in het Saastal.

1. Maak een rit met de Metro Alpin (Felskinn-Mittelallalin) in Saas-Fee

Deze activiteit is zowel een letterlijk als figuurlijk hoogtepunt in Saas-Fee. Op de eerste dag dat ik in Saas-Fee liep zag ik telkens groepen wintersporters lopen. Ik kon alleen maar denken: “Huh, het is toch zomer? Waar komen die mensen in hemelsnaam vandaan met hun ski’s en snowboards?”. Ik begreep er niks van.

Een foto van de voorkant van de bergtrein Metro Alpin, die je van Felskinn naar Mittelallalin brengt in Saas-Fee.
De Metro Alpin in Saas-Fee
Een foto van de zijkant van de bergtrein Metro Alpin met open deuren, die je van Felskinn naar Mittelallalin brengt in Saas-Fee.
De Metro Alpin klaar voor vertek

Nadat ik de Metro Alpin naar boven nam en uitstapte op het station van Mittelallalin kwam de aap uit de mouw: “Joh, het is hier een heus wintersportwalhalla!” Wist ik veel dat je in Saas-Fee ook in de zomer kunt skiën. Ik keek mijn ogen uit en moest er even van bijkomen.

Dat bijkomen deed ik heerlijk in het zonnetje op het plateau waar je via de trap naar Restaurant Allalin vanzelf op uitkomt. Het is overigens niet zomaar een restaurant, het is het hoogst draaiende restaurant ter wereld, namelijk op 3500 meter boven zeeniveau. Daarnaast draait het restaurant in een uur 360 graden om zijn as, waardoor je gewoon achterover kunt leunen en alle bergtoppen om je heen vanzelf voorbij komen! Het haalt overigens geen snelheden van de gemiddelde kermisattractie, dus je eten vliegt niet van tafel ofzo.

Dronefoto van Restaurant Allalin en het wintersportgebied dat boven Saas-Fee ligt.
Restaurant Allalin in de verte en rechts het begin van de skipistes.

Alleen al de route naar het station en de rit met de metro naar boven waren een belevenis. Je komt ineens in een totaaaaal andere wereld. Helaas zijn de tickets behoorlijk prijzig en valt de Metro Alpin ook niet onder de SaastalCard. Aan het einde van de blog ga ik dieper in op de SaastalCard.

Praktische informatie Metro Alpin in Saas-Fee

Prijs: een enkele reis kost CHF28 voor kinderen (6-16 jaar) en CHF56 voor volwassenen (vanaf 16 jaar). Voor een retourticket betalen kinderen CHF37.50 en volwassenen CHF75. Bij deze prijs zit ook de kabelbaanrit van Saas-Fee naar Felskinn inbegrepen.

Heb je een SaastalCard? Dan heb je alleen een ticket nodig voor het traject Felskinn-Mitelallalin, waarvoor kinderen CHF38 en volwassenen CHF45 betalen voor een retourticket.

Adres: Panoramastrasse, 3906 Saas-Fee, Zwitserland
Meer info: check hier de prijzen voor alle kabelbanen en Metro Alpin Saas-Fee
Tip: neem een warm vest of windjack mee, want in de metro is het ijskoud.

2. Voer de marmotten in Saas-Fee

Marmotten voeren: een belevenis voor jong en oud. De marmotten, waarschijnlijk de schattigste dorpelingen van Saas-Fee, worden de hele zomer graag gevoed met noten en wortelen (hetzij in Spielboden, hetzij in het Stafelwald). In de winter slapen ze vredig in hun grotten. De winterslaap duurt tussen de 6 en 8 maanden. Vanaf half april zijn de marmotten weer te zien en verheugen zich op je bezoek!

Twee marmotten die pinda's hebben gekregen en deze aan het knabbelen zijn in Spielboden, Saas-Fee.
Knabbel & Babbel
Een vrouw, omringd door drie marmotten, die ze aan het voeren is in Spielboden, Saas-Fee.
Marmotten voeren op Spielboden

Je kunt (en mag) ze aaien en voeren. Soms komen ze zelfs op schoot zitten, maar pak ze niet op en blijf vooral rustig zitten.

Praktische informatie voor het voeren van marmotten in Saas-Fee

Adres: Spielboden & Stafelwald
Meebrengen: verse wortelen of pinda’s met een jasje (bij de toeristeninfo kun je een zakje pinda’s kopen voor CHF6, maar in de supermarkt kan natuurlijk ook).

3. Maak een rit met de Feeblitzrodelbaan in Saas-Fee

Alleen of met z’n tweeën: de Feeblitz in Saas-Fee is een bijzondere ervaring, het is namelijk de steilste rodelbaan van de Alpen. Het duurt even voor je helemaal boven bent, maar eenmaal bij het begin van de baan kan het avontuur beginnen. In een adembenemende rit met snelheden tot 40 km/u zoef je de berg af. Plezier voor het hele gezin gegarandeerd!

Praktische informatie rodelbaan Feeblitz in Saas-Fee

Prijs: kinderen (8-16 jaar) betalen CHF5,50 en volwassenen betalen CHF7,50. Indien je meer ritjes wilt doen krijg je korting.
Adres: Mischiweg 1, 3906 Saas-Fee, Zwitserland
Meer info: www.feeblitz.ch

4. Maak een wandeling van Hannig naar Saas-Fee

Deze eco-trail begint bij bergstation Hannig, dus je pakt eerst de gondelbaan van Saas-Fee naar Hannig. Dit is al een beleving op zich, want dit zijn de kleinste gondeltjes in het Saastal.

Eenmaal boven vertrek je in zuidwestelijke richting. Na een kort stuk verlaat je het brede pad en neem je het pad naar Torrentbach en verder naar Schönegg. De steile maar korte afdaling vanaf de Schönegge volgt het pad dat naar de Mischabelhütte leidt. Halverwege de afdaling splitst Route 10 zich naar rechts af, die je over de stuwwal van Gent volgt tot aan het gletsjermeer. Op deze rustige en mooie plek kun je genieten van de millennia-oude kracht van de gletsjers.

Twee mensen die een wandeling maken in de zon vanaf Hannig, Saas-Fee.
Eén van de uitzichten tijdens de wandeling

Daarna zijn er twee opties:

Variant 1: klim naar Spielboden, waar honderden marmotten wachten om te worden verwelkomd en gevoerd. De afdaling vanuit Spielboden vindt plaats met de gondelbaan van Spielboden. Het pad kan ook in de tegenovergestelde richting worden bewandeld.

Variant 2: wandel verder naar het dalstation van Felskinn en vanaf daar naar het Kneipp-walhalla voor een verfrissende tussenstop. Direct naast ontspanningsplek begint de Suonenweg, waar je heerlijk in het bos kunt genieten. Op het ecopad staan ​​verschillende informatieborden die je meer inzicht geven in thema’s als natuur, energie, vegetatie en gletsjers rond Saas-Fee.

5. Maak een rondwandeling om de Mattmark-stuwdam in Saas-Almagell

Bij Europa’s grootste aarden stuwdam, de Mattmarkdam op 2200m boven zeeniveau, begint het startpunt van de wandeling rond het stuwmeer. De route volgt grotendeels de oever van het meer en is zelfs rolstoeltoegankelijk aan de westelijke oever. Het stuwmeer is misschien door de mens gemaakt, maar het omringende landschap laat alle natuurlijke schoonheid van het Saastal zien. Aan de zuidkant van het meer leidt een pad omhoog naar de Monte Moro-pas.

Een auto onderweg naar de Mattmarkstaudamm in Saas-Almagell.
Zo hoog/diep is de Mattmark-stuwdam
Het Mattmarkmeer in Saas-Almagell met een zwaarbewolkte lucht en een zonnetje dat er tussendoor piept.
De Mattmarksee

Het restaurant op de top van de dam is ideaal voor een korte verfrissing voor of na de wandeling. Het bezoekerscentrum biedt ook interessante inzichten in hernieuwbare energiebronnen. Weetje: de dam houdt maar liefst 100 miljoen kubieke meter water tegen, bizar toch?

Praktische informatie rondwandeling Mattmark-stuwdam

Adres: Am Stausee, 3905 Saas-Almagell, Zwitserland
Parkeren: Er zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig.
Parkeerkosten: 1 uur = CHF1 | 2 uur = CHF2 | 3 uur = CHF3 | Dagkaart CHF3
Openbaar vervoer: er gaat ook een bus, Mattmark is de laatste halte. Check www.postauto.ch
Meer info: www.saas-fee.ch/mattmark

6. Speel een potje Pit-Pat in Saas-Almagell

Pit-Pat, wat? Pit-Pat is een combinatie van midgetgolf en biljart. Het spel bevat 18 verschillende tafels met obstakels zoals hellende hindernissen. Met gerichte slagen van de stick probeer je de harde rubberen bal in het gat van de betreffende tafel te manoeuvreren. Wie de minste pogingen nodig heeft, wint.

Toen ik een jaar of zes was kwam ik hiermee in aanraking tijdens één van onze vakanties in Saas-Fee. Destijds zat er nog eentje in Saas-Fee zelf, maar die is kennelijk verdwenen. Wel is er een gewone midgetgolfbaan in Saas-Fee te vinden.

Een aantal verschillende pit-pattafels in het dorpje Saas-Almagel.

Praktische informatie Pit-Pat in Saas-Almagell

Adres: Service-Center Saas-Almagell, Dorfplatz 3905 Saas-Almagell, Zwitserland
Parkeren: de parkeerplaats bij het pit-pat terrein in Google Maps
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8:30-11:00 uur & 15:00-18:00 uur | Zaterdag 8:30-11:00 uur
Prijs: kinderen betalen CHF4 en volwassenen CHF6. Met een SaastalCard krijg je CHF0.50 korting per persoon (dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen).
Website: Midgetgolf/Pit-Pat Saastal

7. Bewonder de Rundkirche van Saas-Balen

Dit fotogenieke kerkje werd in 1809 gebouwd in barokstijl en is de enige ronde kerk in Zwitserland. Het is geclassificeerd als van nationaal belang in de lijst van culturele activa. De kapel, gewijd aan de Tenhemelopneming van Maria, bestaat uit twee cilinders van verschillende afmetingen die in elkaar overgaan en worden afgedekt door platte kegelvormige daken. Aan de voorzijde is een Toscaanse vestibule bevestigd, waarin een geveltoren met een geregen uivormige koepel is geïntegreerd.

Praktische informatie voor een bezoek aan de Rundkirche van Saas-Balen

Openingstijden: Het kerkje is niet standaard geopend. Kennelijk had ik geluk tijdens mijn bezoek dat ik naar binnen kon. Ik werd zelfs bijna opgesloten voor een nachtje.
Adres: Dorf, 3908 Saas-Balen, Zwitserland
Meer informatie: de Rundkirche van Saas-Balen (Duitse tekst)

Eén van de fotogenieke bezienswaardigheden van Saas-Balen: de Rundkirche.
De Rundkirche van Saas-Balen
Het plafond wanneer je omhoog kijkt wanneer je in de Rundkirche van Saas-Balen staat.
Een look-up vanuit de Rundkirche

8. Pak de kabelbaan van Saas-Grund naar Hohsaas en maak bovenop een rondwandeling

Ben je net zoals ik gek op kabelbanen en kan een rit je niet lang genoeg duren? Dan ben je met de kabelbaan van Saas-grund naar Hohsaas aan het juiste adres. Dit is namelijk de langste kabelbaan van Saastal en duurt zo’n tien minuten.

Eenmaal boven kun je kiezen uit twee wandelingen; een gewone rondwandeling van een uur óf de 18 vierduizenders rondwandeling van 20 minuten. Ik deed de laatste.

Tip: kom je voor het spotten van alle 18 toppen? Kijk dan eerst goed naar het weer. Als het bewolkt is kun je lang zoeken (of wachten).

Prijs: gratis met de SaastalCard. Heb je die niet? Dan betalen kinderen voor een retourticket CHF19,50 en volwassenen CHF39. Voor een enkeltje betalen kinderen CHF15 en volwassenen CHF30.
Adres: Sportplatzstrasse, Saas-Grund, Zwitserland
Webcam: kijk voor je vertrek het weer boven in Hohsaas 3200m

Het uitzicht wanneer je boven bent gekomen op Hohsaas met de kabelbaan vanuit Saas-Grund. Je ziet een bordje dat aangeeft hoe hoog je staat en dat is 3142 meter boven zeeniveau.
Boven op Hohsaas
Eén van de bordjes met informatie tijdens de 18 viertausender rondwandeling op Hohsaas.
De 18 Tausender rondwandeling

9. Breng een bezoek aan het schilderachtige Zermatt

Op slechts een uur rijden van het Saastal ligt Zermatt, ook wel bekend vanwege de majestueuze Matterhorn. De “Horu”, zoals de lokale bevolking de Matterhorn (4.478 m boven zeeniveau) liefkozend noemt, is de meest imposante en beroemdste berg van Zwitserland en de Alpen in het algemeen. Pak de Gornergratbahn en bewonder de Matterhorn vanaf de Gornergrat. Vanaf hier zie je 29 van de 34 vierduizenders in Zwitserland binnen een straal van ongeveer 15 km. Geloof mij, de hele rit is de moeite waard!

Het centrale plein in Zermatt, ongeveer op een uur reizen vanaf Saas-Fee.
Het centrale plein in Zermatt
Foto genomen vanuit Zermatt met de Matterhorn op de achtergrond. Op slechts een uur reizen van Saas-Fee.
De beroemde Matterhorn gezien vanuit Zermatt

Voor meer informatie over Zermatt, en de Gornergratbahn in het bijzonder, lees mijn blog ‘De Gornergratbahn: alles wat je moet weten’.

Hoe werkt de SaastalCard?

Verblijf je in Saas-Fee, Saas-Grund of Saas-Almagell, dan betaal je als volwassene CHF7 per nacht aan toeristenbelasting. Kinderen tussen de 6 en 16 jaar betalen CHF3,50 per nacht. Hiermee krijg je automatisch de SaastalCard. Met deze zogeheten bezoekerspas kun je onbeperkt gebruikmaken van alle kabelbanen en bussen in het gebied (behalve de Alpin Metro, maar daar krijg je wel korting op).

Een SaastalCard is niet los te koop en je krijgt hem dus ook niet helemaal gratis.

De meeste verhuurders bieden een SaastalCard aan. Vraag voor aankomst aan je verhuurder of hij SaastalCard aanbiedt (er kan een toeslag van max. CHF3,80 per nacht zijn, extra kosten moeten in de huurovereenkomst worden vermeld).

De voordelen van de SaastalCard op een rij:

  • Kabelbanen inbegrepen (excl. Metro Alpin)
  • Voor een Metro Plus Ticket (Felskinn-Mittelallalin) betaal je eenmalig CHF45
  • Vrij gebruik van de bus in het Saastal: van Niedergut tot Saas-Fee en van Saas-Grund tot Mattmark
  • Korting op veel activiteiten
  • Korting op het parkeren van je auto in Saas-Fee
Een gondelbaan in Saas-Fee op een zonnige dag.
Een gondelbaan in Saas-Fee

Accommodaties in het Saastal

Zelf gebruikte ik Saas-Grund als uitgangspunt en verbleef ik een week in Appartement Haus Quelle. Voor een week betaalde ik €422 voor twee personen, prima te doen, toch?! Voor vier personen betaal je maar een schijntje meer. Zo duur hoeft een vakantie naar Zwitserland helemaal niet te zijn. Zoek je een grotere accommodatie of een accommodatie in een andere plaats? Check www.interhome.com.

Ook voor een bezoek aan Zermatt is een verblijf in het Saastal een prima optie. Zo ben ik zelf drie keer met de auto naar Zermatt gegaan vanuit Saas-Grund. Omdat we vroeger regelmatig met het gezin naar Saas-Fee zijn geweest, wilde ik nog eens terug. Door heel de week op dezelfde locatie te verblijven kon ik zelf schuiven met de dagen en de bezoekjes aan Zermatt laten afhangen van het weer. Je zal maar twee dagen in Zermatt verblijven en net die twee dagen rotweer hebben. Ik heb graag wat speling wanneer ik reis.

Conclusie

Zoals je ziet is er voor ieder wat wils en zijn er genoeg verschillende soorten activiteiten in het Saastal. Er zijn natuurlijk nog veel meer wandelingen, via ferrata trajecten en biketrails.

Afhankelijk van hoeveel gebruik je zou willen maken van de kabelbanen en bussen in Saas-Fee kan het dus lonen om in een accommodatie in het Saastal te verblijven vanwege de SaastalCard.

Ben je net zoals ik van plan om met de auto naar Zermatt te gaan vanuit het Saastal? Lees mijn blog ‘Parkeren in Täsch voor een bezoek aan Zermatt’.