Zoek je naar een duurzame manier om Zwitserland te verkennen? Dan is de Swiss Travel Pass precies wat je nodig hebt! Deze pas biedt onbeperkt reizen met treinen, bussen en boten op het netwerk van het Swiss Travel System. Daarnaast heb je gratis toegang tot meer dan 480 musea en tentoonstellingen. In deze blog geef ik je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of de Swiss Travel Pass bij je past; de prijzen, de voordelen en het gebruik van de pas.

Plan je een reis naar Zwitserland? Dan heb je vast wel eens gehoord van de Swiss Travel Pass. Deze pas heeft verschillende voordelen en kan je reis naar Zwitserland nog leuker (en vooral vrijer) maken. In deze blog ga ik dieper in op de Swiss Travel Pass. Ik vertel je wat het is, hoeveel het kost, wat de voordelen zijn en hoe het werkt.

Een eerste klas treinrit in Zwitserland met de Swiss Travel Pass.

Wat is de Swiss Travel Pass?

De Swiss Travel Pass is een pas waarmee je onbeperkt toegang hebt tot treinen, bussen en boten – op het netwerk van het Swiss Travel System – door heel Zwitserland. Met de pas krijg je ook gratis toegang en kortingen op bepaalde attracties, zoals musea en kabelbanen.*

Er zijn vijf verschillende passen beschikbaar. Zo kun je kiezen uit een 3-daagse, 4-daagse, 6-daagse, 8-daagse of 15-daagse pas. Het vrij reizen geld voor aaneengesloten dagen.

*De pas is alleen beschikbaar voor niet-ingezetenen van Zwitserland of het Vorstendom Liechtenstein.

De Swiss Travel Pass vs. de Swiss Travel Pass Flex

Ben je van niet van plan om op alle aaneengesloten dagen te reizen en wil je meer vrijheid? Naast de gewone pas heb je ook nog de Swiss Travel Pass Flex, welke je, zoals de naam al zegt, meer flexibiliteit geeft. Voor een relatief klein bedrag extra, krijg je dus veel meer vrijheid. I-de-aal!

Wat kost de Swiss Travel Pass?

De kosten van een Swiss Travel Pass zijn afhankelijk van hoe lang je van plan bent in Zwitserland te blijven. Prijzen variëren afhankelijk van of je een ticket voor volwassenen of kinderen koopt. Kijk en vergelijk in onderstaande tabel. De tarieven in de tabel zijn gebaseerd op basis van reizen in de 2e klas, inclusief belastingen en toeslagen.

Duur van de pasSwiss TP
Volwassenen > 25 jaar
Swiss TP Flex
Volwassenen > 25 jaar
Swiss TP
Jongere 16-25 jaar
Swiss TP Flex
Volwassenen 16-25 jaar
3-daagse pas€234,01€269,47€165,13€190,45
4-daagse pas€283,65€326,20€200,58€230,97
6-daagse pas€362,67€388€256,30€274,54
8-daagse pas€393,06€413,32€278,59€292,77
15-daagse pas€433,58€453,84€309,99€324,17
Tarieven voor de gewone pas en de flexpas

Zoals je ziet valt de prijs voor de Flex-pas ten op zichte van de gewone pas best mee. Je krijgt er zoveel meer vrijheid voor terug. Iets dat best handig kan zijn in een land als Zwitserland, waar je nooit zeker bent van wat het weer doet.

Wat zijn de voordelen van de Swiss Travel Pass?

Het hebben van deze Zwitserse reispas heeft verschillende voordelen. Allereerst biedt het onbeperkte toegang tot het openbaar vervoer in heel Zwitserland. Bovendien geeft het kortingen op sommige attracties, zoals musea en kabelbanen. Tot slot zijn er kortingen beschikbaar voor bepaalde restaurants en winkels die de pas als betaalmiddel accepteren.

De voordelen van de pas op een rij:

Hoe werkt de Swiss Travel Pass?

Het gebruik van de pas is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is je pas laten zien bij het instappen in de bus of op de boot en tijdens een kaartcontrole in de trein. Hoe heerlijk is dat? Geen gepeins meer om ergens wel of niet naartoe te gaan vanwege de prijs én geen gedoe meer met het kopen van losse trein-, bus- en bootkaartjes!

Bij deelnemende musea en restaurants die de pas als betaalmiddel accepteren hoef je alleen maar je pas te laten zien en je ontvangt je gratis toegangsbewijs of de korting.

Je ontvangt de pas per e-mail en kunt hem zelf uitprinten. Je hoeft – eenmaal in Zwitserland aangekomen – dus niet nog ergens naar een loket of automaat te zoeken.

Een passagier in de bus die gebruiktmaakt van de Swiss Travel Pass en geniet van het uitzicht tijdens de busrit.
Een busrit met uitzicht

Op welke trajecten kun je onbeperkt met de Swiss Travel Pass reizen?

Op onderstaande overzichtskaart zie je precies waar je gebruik kunt maken van de pas.

De rode lijnen geven de treintrajecten aan, de gele lijnen de bustrajecten, de blauwe lijnen de boottrajecten en de zwarte lijnen de kabelbanen. Klik op de afbeelding om hem in het groot te zien.

Een overzichtskaart van de trajecten waarop je de Swiss Travel Pass kunt gebruiken. (Trein, bus en boot).
Overzichtskaart van de trajecten van bus, trein en boot waarop je de pas onbeperkt kunt gebruiken.

Conclusie

De Swiss Travel Pass biedt je een betaalbare én duurzame manier om Zwitserland te ontdekken. Of je nu profiteert van onbeperkte toegang tot het openbaar vervoer of van kortingen op bezienswaardigheden, deze handige pas maakt je het reizen door Zwitserland een stuk gemakkelijker.

Wist je dat je met de pas onder andere 50% korting krijgt op alle kabelbanen in de Aletsch Arena én op de Gornergratbahn in Zermatt? Lees deze blogs voor meer tips en laat je lekker maken door de foto’s!