Je auto parkeren in Zermatt? Forget about it. Zermatt is één van de autovrije bergdorpen in Zwitserland. Om in Zermatt te komen moet je je auto in Täsch parkeren. Maar hoe kom ik dan in Zermatt en wat kost het? Na het lezen van onderstaande tips ga je zonder zorgen naar Zermatt!

Je auto parkeren in Zermatt

Je auto parkeren in Zermatt gaat dus niet. Wanneer je van plan bent om met de auto richting Zermatt te gaan, is Täsch het meest dichtbij dat je kunt komen. Niet getreurd. Zowel vanaf Täsch als vanaf Zermatt vertrekt er tussen 5.55 uur en 21.55 uur elke 20 minuten een shuttletrein: de Zermatt Shuttle. Deze treinreis duurt maar 12 minuten en is dus prima te doen. Voor de decadentere reizigers onder ons zijn er ook opties om je auto te parkeren en met de bijbehorende taxiservice naar Zermatt te gaan.

Täsch: Een foto van een paar geparkeerde auto's van het merk Mercedes met lampen aan.

Waar je auto te parkeren in Täsch?

In Täsch zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om je auto te parkeren. Zelf heb ik hem voor het gemak in de parkeergarage van de Matterhorn Gotthardbahn (Matterhorn Terminal Täsch) geparkeerd.

Mijn ervaring met Zwitserse websites is dat ze niet erg modern en overzichtelijk zijn, dus hieronder vind je een zo compleet mogelijk overzicht van de belangrijkste punten om een voor jou geschikte parkeerplaats te vinden. Ik heb ze gesorteerd op parkeergelegenheid i.c.m. openbaar vervoer en parkeergelegenheid met shuttle service en op prijs van laag naar hoog.

Parkeergelegenheden in combinatie met openbaar vervoer

1. Parking Elite

Hoewel deze parkeergarage Elite heet, hebben we het hier gewoon over een garage van een 3-sterrenhotel. Hotelgasten kunnen hier hun auto gratis parkeren. Ben je geen gast? Ook dan kun je hier je auto parkeren, staat er op de website. Desondanks las ik een review van iemand die daar zijn auto geparkeerd had. Daarin stond dat je alleen gebruik kunt maken van de parkeergarage wanneer je met de shuttle bus van Hotel Elite naar Zermatt gaat. Ik heb het bedrijf gecontact en zij zeggen dat je hier gewoon kunt parkeren zonder dat je gebruikmaakt van de taxiservice.

Tarief per dag: CHF10 in de zomer / CHF13 in de winter
Kosten shuttleservice: CHF30 voor 1-3 personen per rit en CHF10 vanaf 4 personen (per persoon per rit).
Afstand tot het station: 250 meter / 3 minuten lopen
Aantal parkeerplaatsen: onduidelijk
Geopend: 24/7
Adres: Kantonsstrasse 185, 3929 Täsch, Zwitserland
Website: www.elite-taesch.ch

2. Parkhaus Bahnhof/Täscherhof

In tegenstelling tot wat er op de website wordt vermeld kun je je auto hier ook parkeren wanneer je geen gast bent van de hotels Typically Swiss, Modern Superior of Alpine Budget van Täscherhof. Je kunt alleen geen reservering maken wanneer je geen gast bent. Aangezien het dicht bij de parkeergarage van het station ligt, zou je hier gewoon even langs kunnen rijden om te kijken of er een parkeerplaats is.

Tarief per dag: CHF12
Afstand tot het station: 92 meter / 1 minuut lopen
Aantal parkeerplaatsen: onduidelijk
Geopend: 24/7
Adres: Bahnhofstrasse 1, 3929 Täsch, Zwitserland
Website: www.taescherhof.ch

3. Parking Matterhorn Terminal Täsch

Deze parkeergarage hoort bij en ligt aan het treinstation en is dus het makkelijkst. Ik ben twee keer op de bonnefooi gegaan en heb geen problemen ervaren met het vinden van een parkeerplaats.

  • Tarief per dag: CHF16
  • Afstand tot het station: 52 meter / 1 minuut lopen
  • Aantal parkeerplaatsen: 2100 overdekte parkeerplaatsen waarvan 131 met een oplaadpunt
  • Geopend: 365 dagen per jaar, 24/7.
  • Adres: Bahnhofplatz 8, 3929 Täsch, Zwitserland
  • Website: Matterhorn Terminal Täsch

4. Ante Portas Parking & Taxiservice Täsch

Ante Portas opende in 2021 haar deuren en biedt zowel parkeerplaatsen als een taxiservice aan. De tarieven van de taxiservice ontbreken echter op de website en op mijn mail hebben ze tot op heden nog niet gereageerd.

Tarief per dag: Vanaf CHF16
Afstand tot het station: 300 meter / 4 minuten lopen
Aantal parkeerplaatsen: 167 overdekte parkeerplaatsen waarvan 13 met een oplaadpunt
Geopend: 8.00 uur tot 21.00 uur
Adres: Kantonsstrasse 143, 3929 Täsch, Zwitserland
Website: www.ante-portas.ch

Parkeergelegenheden in combinatie met een taxiservice

Van onderstaande locaties kun je alleen gebruikmaken in combinatie met de taxiservice.

5. Taxi Fredy Parking & Zermatt transfers

Tarief per dag: CHF13 (binnen) / CHF8 (buiten)
Kosten shuttleservice: CHF30 voor 1-3 personen per rit (’s nachts CHF40) en CHF10 vanaf 4 personen (per persoon per rit).
Aantal e-chargers: Ergens in 2023 verwachten ze 15 parkeerplaatsen met oplaadpunten te hebben. Ze zijn momenteel nog bezig met het bouwen van een nieuwe parkeergarage.
Geopend: 24/7
Adres: Kantonsstrasse 59, 3929 Täsch, Zwitserland
Website: https://taxi-zermatt.com/

6. Welcome Parking Täsch

Tarief per dag: CHF15 in de zomer (overdekt) / CHF8 in de zomer (buiten) / CHF18 in de winter (overdekt) / CHF10 in de winter (buiten)
Kosten shuttleservice: CHF30 voor 1-3 personen per rit (’s nachts CHF40) en CHF10 vanaf 4 personen (per persoon per rit).
Aantal e-chargers: Ergens in 2023 verwachten ze 15 parkeerplaatsen met oplaadpunten te hebben. Ze zijn momenteel nog bezig met het bouwen van een nieuwe parkeergarage.
Geopend: 24/7
Adres: Kantonsstrasse 81, 3929 Täsch, Zwitserland
Website: https://www.welcome-parking.com/

7. Parkhaus & Taxi Christophe AG

Bij Parkhaus & Taxi Christophe kun je je auto alleen parkeren in combinatie met de taxiservice die ze aanbieden. Daarnaast rijdt er in Zermatt zelf ook nog een e-taxi van Taxi Christophe.

Tarief per dag: CHF17 in de zomer (overdekt) / CHF15 in de zomer (buiten) / CHF20 in de winter (overdekt) / CHF16 in de winter (buiten)
Kosten shuttleservice: staat niet op de site vermeld
Aantal parkeerplaatsen: onduidelijk
Geopend: 24/7
Adres: Kantonsstrasse 139, 3929 Täsch, Zwitserland
Website: Parkhaus & Taxi Christophe AG

8. Alphubel AG Taxi + Limousine Service

Alphubel Taxi Service biedt valet parking en diverse taxiservices aan. Ook voor de luxere taxiritjes ben je hier aan het juiste adres. De taxi’s van Alphubel beschikken over een officiële vergunning om van en naar Zermatt te rijden.

Tarief per dag: CHF18 (alleen mogelijk in combinatie met een taxirit) / taxi vanaf CHF40
Aantal parkeerplaatsen: Onbekend. Vanwege beperkte parkeercapaciteit dien je minimaal 5-7 dagen van tevoren te reserveren.
Geopend: Op de site staat dat de taxiservice dagelijks tussen 7.00 uur en 21.00 uur beschikbaar is, maar er staat ook een tarief voor de taxiservice tussen 20.00 uur en 7.00 uur. Oftewel: onduidelijk.
Adres: Kantonsstrasse 153 – Alpine Park, 3929 Täsch, Zwitserland
Website: www.alphubel.ch

Conclusie parkeren in Täsch

Pas na mijn reis heb ik me verdiept in al deze opties. Ter plaatse kreeg ik geen grip op de wirwar aan opties en koos ik voor het gemak voor de parkeergarage van het station. Overigens een prima keuze.

Afhankelijk van het aantal personen waarmee je reist kan het dus voordeliger zijn om gebruik te maken van één van de parkeergelegenheden met de bijbehorende shuttle services. Voor een retourtje met de Zermatt Shuttle betaal je namelijk ook nog CHF17,20 per persoon (zonder korting (2024)).

Lees je deze blog vóór je bezoek aan Zermatt? Dan heb jij (in tegenstelling tot mij) in ieder geval de tijd genomen om je goed voor te bereiden en een weloverwogen beslissing te nemen wat betreft het parkeren in Täsch!

Je bezoek aan Zermatt

Ben je van plan om in Zermatt de Gornergrat te bezoeken? Lees dan mijn blog De Gornergrat in Zermatt: wat te doen.