Tijdens Worldwide Instameet 15

Als je een Instagramaccount hebt, zijn de woorden ‘instameet’ of ‘emptymeet’ waarschijnlijk wel eens voorbij gekomen in je tijdlijn. Maar wat houden die twee begrippen nou eigenlijk in? Ik hoop je door middel van mijn blog een beter beeld te geven van dit fenomeen.

Wat is dat nou: een Instameet?

Een Instameet houdt in dat een groepje mensen, dat elkaar doorgaans via Instagram kent, samen op pad gaat om te fotograferen. Dit kan in een bepaalde stad, een natuurgebied of in een speciaal daarvoor opengesteld museum zijn.

Wat is een Emptymeet?

Dat laatste fenomeen wordt ook wel een ‘emptymeet’ genoemd. De Instagrammers kunnen in een leeg museum (of op een andere interessante fotolocatie) hun gang gaan om zo unieke en creatieve foto’s te schieten zonder de reguliere bezoekers te storen. In ruil voor het openstellen van zo’n locatie, wordt er van de Instagrammers wel verwacht dat zij hier wat stories en een x aantal foto’s van posten op hun Instagramaccount en daarnaast wat foto’s sturen naar deze locatie. De locatie kan deze beelden dan gebruiken voor haar eigen social mediakanalen. Naast het feit dat een Instameet beide partijen vaak mooie en bijzondere beelden oplevert, krijgt een locatie op deze manier ook flink wat exposure. Een win-winsituatie. Het is een relatief nieuwe manier van reclame maken, oftewel: influencer marketing.

Wie organiseert een Instameet?

Iedereen kan een Instameet organiseren. Ze werden in het begin vooral georganiseerd door toegewijde Instagrammers. Zo konden ze elkaar persoonlijk ontmoeten, elkaar inspireren en van elkaar leren. Tegenwoordig is een Instameet een hot item en wordt het sociale fenomeen steeds meer opgepikt door bedrijven. Op deze manier kunnen ze contact maken met hun klanten en proberen ze een nieuw publiek te bereiken. Het kan om een nieuw restaurant gaan dat zich op de kaart wil zetten, een merk dat een nieuw product onder de aandacht wil brengen of een marketingafdeling van een stad die een bepaald programma onder de aandacht wil brengen.

Meestal heeft een Instameet een bepaald thema. De meest gangbare thema’s zijn: architectuur, cultuur, food, kunst, natuur en portret.

Hoe kun je deelnemen aan een Instameet?

Voor sommige Instameets krijg je een persoonlijke uitnodiging. Meestal heb je dan al vaker deelgenomen aan een Instameet en ben je inmiddels een bekende. Het klinkt misschien niet helemaal eerlijk, maar zo werkt het een beetje in het Instagramwereldje. Maak jezelf zichtbaar, wees (pro)actief of organiseer er zelf eentje!

Niet getreurd, je kans is nog niet verkeken. Er zijn ook Instameets waar je je voor kunt inschrijven.

Volg @instawalks op Instagram

Op het account van @instawalks kun je kijken welke Instameets er worden georganiseerd in Nederland, België en Luxemburg.

Hoe vergroot je de kans op deelname aan een Instameet?

Zorg dat je een openbaar Instagramaccount hebt, zodat je foto’s voor iedereen zichtbaar zijn. Het gaat allemaal om zien en gezien worden. Door je account openbaar te maken word je al een stuk interessanter, omdat dan iedereen die op de gebruikte hashtags zoekt jouw post kan zien in het overzicht. Hierdoor heb je meer bereik.

Let wel, voor de meeste Instameets die worden georganiseerd geldt er een maximum aantal deelnemers. Dit is niet omdat het je niet wordt gegund, maar omdat bv. een leeg museum lang niet zo leeg meer is wanneer er niet 15, maar 50 Instagrammers rondlopen of omdat er maar een beperkt budget voor is.

Ben je nu benieuwd geworden naar hoe het er aan toe kan gaan tijdens een Instameet? Lees dan één van de volgende blogs:
+ Domtoren Utrecht
+
POW! WOW! Rotterdam

Vond je dit een leuk en nuttig artikel? Like & spread the word!

Blijf op de hoogte en volg me op Facebook of Instagram. Vind ik leuk!  ✌🏻