Een groep mensen met rode bouwhelmen op die poseert voor de foto voor de Domkerk.

‘Utereg me stadsie, daar gebeurt van allerhand’

‘Nou, wat gebeurt er dan zoal tijdens zo’n Instameet?’ hoor ik je denken. Om je alvast een tip van de sluier te geven: het gaat over een bezoek aan het Stadskantoor, een zeer bijzondere klim naar de top van de Domtoren en over een bezoek aan de Buurtoren.

Een Instameet op de Domtoren

De Instameet van vandaag werd georganiseerd om afscheid te nemen van de Domtoren. In verband met restauratiewerkzaamheden zal hij namelijk de komende vijf (!) jaar in de steigers staan*. Een eerder geplande datum voor de meet ging helaas niet door vanwege het weer, maar op 17 juli was het dan zover. Eigenlijk had ik gepland om de dag ervoor naar Frankrijk te vertrekken. Thank God dat ik mijn vertrek met twee dagen heb uitgesteld, speciaal voor deze meet, want wat was het TOF! Dit was niet zomaar een meet, dit was er één met een uiterst unieke ervaring. Wat deze ervaring was, vertel ik je later.

*Tijdens de werkzaamheden blijft de toren gewoon geopend voor publiek. Wellicht wordt hij tijdens deze periode zelfs toegankelijk voor minder validen.

Stadskantoor

We ontmoetten elkaar deze dag aan het eind van de middag in het Stadskantoor. Voordat we de Domtoren op gingen, mochten we namelijk eerst nog de 21e verdieping van dit speelse en duurzame gebouw betreden. Hier werden we getrakteerd op een panoramisch uitzicht op het stationsgebied, de vele treinsporen, de stad en natuurlijk het icoon van mijn mooie stadje: de Domtoren. Normaal gesproken is deze verdieping niet toegankelijk voor publiek, maar speciaal voor deze zogeheten ‘emptymeet’ maakten ze een uitzondering.

Niet alleen het uitzicht vanaf het Stadskantoor is overigens te gek. Het gebouw zelf vind ik, als moderne architectuurlover, ook enorm fascinerend.

De Ulu Camii moskee in Utrecht, gezien vanaf het Stadskantoor op het Jaarbeursplein.
De Ulu moskee vanuit het Stadskantoor
Hoog Catharijne en het dakterras van Vapiano in het stationsgebied van Utrecht, gezien vanaf het Stadskantoor.
Het Stationsplein vanuit het Stadskantoor

Dineren in de Domtoren

Na ongeveer een uur op de 21e verdieping te hebben gefotografeerd, liepen we van Stadskantoor richting Domtoren. Eenmaal aangekomen kregen we allemaal een bouwhelm. Ik verklap nog even niet waarvoor. Eerst was het tijd om wat te eten. Inmiddels had ik wel trek gekregen. In de Michaëlskapel stonden er al pizza’s en drankjes op ons te wachten, nomnomnom. Wie kan er nou zeggen dat ie in de Domtoren heeft gedineerd? Superleuk!

Steigeren

Tijd om te beginnen aan de klimtocht. Aangezien ik vanwege de warmte die dag geen geschikt schoeisel had aangetrokken (‘zij was een beetje dom’), kreeg ik naast de bouwhelm ook nog een paar prachtige veiligheidsschoenen aan. Gelukkig zat daar ook een prachtpaar kleurrijke sokken in verstopt, welke in dit geval wel mooi pasten bij het rode jurkje dat ik aan had. Normaal gesproken zijn open schoenen geen probleem hoor als je daar goed op kunt lopen, maar in dit geval was het geen normaal bezoekje. We mochten namelijk.. de steigers op! Je weet wel, van die houten plankjes die op een paar stalen pijpjes steunen die de afgelopen twee jaar op 70-95 meter hoogte rondom de Domtoren hingen. SAY WHAT?

Een man aan het fotograferen op de steigers van de Domtoren.
@bart_achterhof aan het fotograferen vanaf de steiger
Een vrouw met bouwhelm op de steigers aan de buitenkant van de Domtoren.
Sabine aan het fotograferen vanaf de steiger

Het topje van de Domtoren

Vanuit de Michaëlskapel klommen we via de Egmondkapel (25 meter hoogte), de luidzolder (40 meter hoogte) en de klokkenzolder (49 meter hoogte) tot aan de lantaarn van de toren, waar het carillon hangt. Inmiddels stonden we op een hoogte van 70 meter. Nu begon de uitdaging pas echt. Gewapend met mijn telefoon, camera en cameratas wurmde ik mezelf op de smalle trappetjes tussen de steigers door. Ondertussen probeerde ik af en toe een foto te schieten, ervoor te zorgen dat mijn jurkje niet omhoog waaide en nog van het bijzondere uitzicht te genieten.

Op 80 meter hoogte, direct onder het gewelf van de toren, was er een platform waar je een vreugdedansje op kon doen. U-NIEK! De zon begon inmiddels wat te zakken en scheen mooi door de toren heen. Wat een cadeautje.

Het uitzicht op de Utrechtse binnenstad en het stationsgebied vanaf de Domtoren
De Buurtoren en het Stadskantoor vanaf de Domtoren
Twee vrouwen met rode bouwhelmen op die in het gewelf van de Domtoren aan het fotograferen zijn.
@pics_by_deb & @justgoglobal in het gewelf

Maar het kan nóg gekker. Vanaf dit platform kon je namelijk tot op de allerhoogste steigerplanken komen. Daar waar de onderliggende steigers nog waren voorzien van een doek, gold dit voor de top niet. Als je naar beneden wilde kijken moest je je helm dus goed vasthouden, anders kon deze zo naar beneden vallen. ‘Levensgevoarlijk’, op z’n Utrechts. Om van de ene kant naar de andere kant te kunnen komen moest ik ook nog eens een soort van hordelopen. De horden waren in dit geval de uitstekende waterspuwers, waar je met de reguliere rondleiding op neerkijkt wanneer je op de top staat. Komisch, maar vooral erg bijzonder.

Een vrouw met een rode bouwhelm op die een selfie maakt op de steigers op de top van de Domtoren
@pics_by_deb aan de buitenkant van de Domtoren
Uitzicht op de Oudegracht vanaf de Domtoren met in de verte een luchtballon
Het uitzicht vanaf de top van de Domtoren

Over unieke ervaringen in de Domtoren gesproken: wist je al dat je kunt trouwen in de Domtoren? Ook kun je er terecht voor zakelijke ontvangsten en particuliere verhuur.

Een bezoek aan de Buurtoren

Het eind van deze nu al fantastische meet kwam in zicht. Toch was er nog een laatste hoogtepuntje. Een bezoek aan de Buurtoren. Het 54 meter hoge, nooit afgemaakte broertje van de Domtoren. Deze toren is vrijwel alleen toegankelijk tijdens de Open Monumentendagen, dus niet zomaar te bezoeken.

Vanaf de Buurtoren hadden we weer uitzicht op de Domtoren en op de omliggende straten. Inmiddels ging de zon bijna onder en werd het tijd om afscheid te nemen van elkaar en van deze mooie Instameet.

Doorkijk van de Domtoren half in de steigers vanaf de Buurtoren
Uitzicht vanaf de Buurtoren
Je ziet hier een groepje fotografen achter de schermen bij een Instameet op de buurtoren.
Een kijkje achter de schermen

Wat voelde ik me vereerd dat ik hiervoor was uitgenodigd. En wat een leuk groepje. Wat een geluk!

Aftermovie

Meer foto’s van de stad Utrecht kun je bekijken en bestellen in de Gallery Utrecht in mijn eigen beeldbank

Met dank aan: Utrecht Marketing, Domtoren Utrecht en Torens & Monumenten, Erfgoed Gemeente Utrecht