Betreed de wereld van spanning en romantiek op de Ederheide, waar herten hun bronsttijd vieren. Vanuit de wildkansel van Natuurcentrum Veluwe in Ede krijg je een exclusieve blik op dit natuurlijke spektakel. Ervaar de opwinding terwijl herten hun kracht meten en bewonder hun indrukwekkende geweien. Ontdek hoe de wildkansel je de perfecte plek biedt om deze majestueuze dieren in hun natuurlijke habitat te observeren.
Wat is een wildkansel?
Nadat Marion en ik eerder deze dag Het Nationale Park De Hoge Veluwe bezochten, wachtte ons nog een ander avontuur op de Veluwe: een wildkanseltocht. Een wat? Ja, dat dachten wij dus ook. Het heeft ons enige moeite gekost voor we dit eindelijk normaal konden uitspreken, laat staan dat we wisten wat het inhield. Dat noemen we het verrassingseffect wanneer je weer eens op pad gaat voor Honeyguide en het programma niet zelf samenstelt!
Een wildkanseltocht is dus een unieke ervaring waarbij je als natuurliefhebber de mogelijkheid krijgt om in de prachtige omgeving van de Veluwe de lokale flora en fauna te verkennen. Tijdens onze tocht stond de wildkansel centraal, een strategisch geplaatste observatiepost die je in staat stelt om ongestoord te genieten van de natuur om je heen in de hoop wilde dieren te spotten.
Op wildkanseltocht met Natuurcentrum Veluwe
Vanuit Natuurcentrum Veluwe vertrokken we onder leiding van ervaren gids Alberto per fiets naar het rustgebied. Na zo’n tien minuten fietsen kwamen we met de groep aan bij het afgesloten terrein en parkeerden we onze fietsen.
Hier begon onze safari in eigen land. Alberto begon vol verwondering te vertellen over de natuur. Na een korte inleiding gingen we te voet verder. Niet veel later spotten we al de eerste edelherten en hindes!
Zo zachtjes als we konden slopen we verder. Alhoewel je met een groep van 20 man niet onopgemerkt kunt lopen over al die knisperende bladeren in het bos. Zoals je op de foto kunt zien, zagen ze ons dus ook. Hoiii!
Op een gegeven moment begonnen er zelfs een paar te burlen voor ons. Wat leuuuk! Aangezien het al eind oktober was, was het niet zeker of we dat nog wel gingen meemaken. We stonden vrij ver van de herten af, dus heel goede beelden heb ik er ook niet van kunnen maken. Het gaat om de ervaring toch?
Nadat we het schouwspel van de burlende herten in ons hadden opgenomen vervolgden we onze route richting de wildkansel. Na zo’n tien minuten kwamen we aan bij de kijkwand. Vanachter de wand zagen we dezelfde groep herten nogmaals zonder bomen en struiken ervoor.
Op dat moment was er niets te zien op het veld. Hierdoor had Alberto alle tijd om ons te voorzien van allerlei interessante informatie en weetjes over de edelherten. Van hoe lang de geweien erover doen om zo groot te worden tot aan hoe weinig een edelhert slaapt.
- De gemeente Ede heeft ongeveer 65 jaar geleden een landgoed gecreëerd van zo’n 700 hectare, waarvan 80 hectare rustgebied is
- Er komt maximaal één keer per dag een excursie plaats om de dieren zo min mogelijk te storen
- Alleen de mannetjes hebben een gewei
- Vrouwen heten hinde en jonge herten zijn kalfjes.
- Alleen tijdens de bronsttijd kun je de mannetjes en vrouwtjes met kalfjes bij elkaar zien. De rest van het jaar wonen ze apart.
- De wolf speelt nu een grote rol. De herten zijn daardoor alerter en actiever.
- Een bok kan gemiddeld 200 kilo worden en 130 cm hoog. Is de geweidrager.
- Vrouw, hinde is 130 kilo gemiddeld en 120 cm hoog, zonder gewei.
- Ze eten gras, hei, knollen, zaadjes, eikels, paddenstoelen, bast van de bomen, met als voorkeur loofbomen.
- Als er teveel edelherten, reeen en wilde zwijnen zijn dan eten ze het bos op. Als er geen controle is. Daarom worden er af en toe dieren doodgeschoten.
- Ze slapen 2 uur per dag, ze rusten uit 5 uur per dag en zijn 6 uur aan het kauwen. 4 uur aan persoonlijke verzorging en sociale contacten, 7 uur voedsel aan het zoeken en eten.
- Geweien hebben verschillende patronen. Een gewei kan tussen de 10 en 12 kilo zwaar worden. Het gewei bestaat uit bot. Het gewei heeft minimaal twee doelen: 1. Verdedigen tijdens de bronsttijd. 2. Om hinden te lokken. Alleen de beste bok kan zijn dna doorgeven aan de volgende generatie.
Een gewei heeft een oogtak, ijstak, middeltak en de kroon, adhv dat kun je zien - Eén van de bokken is de baas (plaatshert) en neemt de roedel over. Hij is de enige die zich kan voortplanten. De uitdagers (tegenstanders).
Het burlen is de bronstroep. Dat wil zeggen: ik ben hier de baas, wegwezen jij! En ook tegen de vrouwen: ik ben hier de beste!
Plaatshert heeft twee opties. Plaatsherten eten of drinken bijna niks of niet en ze slapen ook bijna niet. Na de bronsttijd kunnen ze zomaar 30 kilo afgevallen zijn. Ze moeten continu scherp zijn.
In het uur dat we er met ons goede gedrag zaten hebben we gezien:
- 1 roofvogel
Andere excursies
Naast de wildkanseltochten biedt Natuurcentrum Veluwe diverse andere excursies. Zo kun je bijvoorbeeld in de maanden december, januari en februari op bosuilen excursie.
- Volwassenen betalen €10 en kinderen van 8 t/m 12 jaar betalen €8.
- Kinderen onder de 8 jaar mogen helaas nog niet mee.
- Het evenement gaat alleen door wanneer er minstens 10 tickets zijn verkocht.
- Houd vooral de activiteitenpagina van Natuurcentrum Veluwe in de gaten om te zien welke activiteiten er gepland staan.
Conclusie: ontdek de natuur met Natuurcentrum Veluwe
- De wildkanseltochten van Natuurcentrum Veluwe bieden een unieke kans om de Veluwe op een bijzondere manier te ervaren.
- Verken de Ederheide onder begeleiding van een ervaren gids tijdens de verschillende seizoenen, waaronder de indrukwekkende bronsttijd van de herten.
- Naast wildkanseltochten zijn er diverse andere excursies, zoals fietsen door de natuur en groepsexcursies voor een gezellige en educatieve ervaring.
- Natuurcentrum Veluwe staat garant voor deskundigheid, betrouwbaarheid, en een onvergetelijke ontdekkingsreis door de prachtige natuur.
Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn blog over Het Nationale Park De Hoge Veluwe?