Een vrouw in een gele jas dat op het uitkijkpunt op de Sint-Pietersberg staat met op de achtergrond de ondergaande zon.
Uitzichtpunt Sint-Pietersberg (foto: Hans Tibben)

Maastricht ligt voor mij nou niet bepaald naast de deur. De laatste keer dat ik in Maastricht was, moet ik zelfs nog een tiener zijn geweest. Daar bracht Willemien verandering in! Samen met Visit Maastricht organiseerde zij deze Instameet. Tijdens deze dag bezochten we het Sphinxkwartier met flitsbezoekjes aan de Sphinxpassage, The Student Hotel en filmtheater Lumière. Ook brachten we een bezoek aan de Sint-Pietersberg en de grotten Noord en Zonneberg, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Nachtwacht enkele jaren heeft gelegen.

Tips Maastricht

Een warm welkom in dé Brandweerkantine van Maastricht

Waar begin je een Instameet in Maastricht mee? Juist, met VLAAI. Dat het pas 10.00 uur was, maakte niets uit. De Brandweerkantine is een hippe ontmoetingsplek, die op deze vroege zondagochtend al aardig levendig was. Zoals de naam het al verklapt, was dit vroeger een brandweerkazerne.

Foto: @wikaatje

Een impressie van het Sphinxkwartier

Sphinxpassage

Na de koffie en het gebak verplaatsten we ons te voet richting de Sphinxpassage, welke onderdeel uitmaakt van het industriële monumentale pand Het Eiffelgebouw. Deze overdekte tegelpassage is 120 meter lang en is daarmee het langste tegeltableau van Nederland, bestaande uit zo’n 30.000 tegeltjes van 15×15 cm. In de 26 hoofdstukken die hier worden tentoongesteld krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de Sphinxfabriek en waan je je weer even terug in de tijd.

Een man in oranje bomberjack met twee borden in een vitrine in zijn handen.
@marcodreijer met een bord voor z’n kop
nederland-limburg-maastricht-boeren-bont-bord-voor-kop-sphinxpassage-het-eiffelgebouw-tegelpassage-bordjes
@marcodreijer met twee borden voor z’n kop

The Student Hotel Maastricht

Sinds de restauratie van het Eiffelgebouw wordt een groot gedeelte van het gebouw gevuld door The Student Hotel. Helaas was het slechts een kort bezoekje, want vandaag stond vooral in het teken van de grotten. Maar dit bliksembezoek smaakte zeker naar meer. Wat een kleurrijk en trendy interieur! In tegenstelling tot wat de naam je misschien doet vermoeden, hebben de kamers jammer genoeg geen studentenprijsjes. Deze hotelketen richt zich voornamelijk op expats en buitenlandse studenten die voor langere tijd een gemeubileerde kamer kunnen huren.

Filmtheater Lumière

Nog een bliksembezoek aan een hippe locatie. Dit filmtheater zit sinds 2016 in een gedeelte van de Timmerfabriek. Ook de Timmerfabriek is een industrieel monument dat tot de fabrieken van Koninklijke Sphinx behoorde. Ik heb vooral de toiletten gezien, maar dat mocht de pret niet drukken. Zelfs daar vermaken wij ons. 😉

Een vrouw met een videocamera in haar hand die aan het filmen is vanuit een vrouwentroilet.
Foto: @wikaatje

Lunchen in de voormalige Tapijnkazerne

Tijd voor een lunch! Sinds 2015 bevindt Brasserie Tapijn zich in de voormalige militaire Tapijnkazerne. Deze ruimte diende vroeger als eetzaal voor de manschappen van de kazerne. Wederom een unieke plek met een stijlvol interieur en kaart vol met verse en verantwoordelijke gerechten.

Sint Pietersberg Maastricht

Na de lunch verplaatsten we onszelf richting de Sint Pietersberg en de mergelgrotten van Limburg. We bezochten vandaag de twee onderstaande grotten:

Grotten Noord

Allereerst leidde onze gids ons door het gangenstelsel van de Grotten Noord. Met slechts drie lantaarntjes liepen we zo’n dertig meter onder de grond en lieten we ons verwonderen door de vele tekeningen, gemaakt van houtskool. Deze houtskooltekeningen werden rond 1900 op de mergelmuren aangebracht om meer toeristen naar Maastricht te trekken. Maar er schuilde nóg iets bijzonders in deze grotten.

Een vrouw in blauwe regenjas met een lantaarn in haar hand om de houtskooltekeningen te kunnen zien in de grotten Noord van de Sint Pietersberg in Maastricht.
@allesvandaan.nl
Rijksbewaarplaats no. 9

Dat bijzondere is Rijksbewaarplaats no. 9, ook wel de kluis genoemd. In 1939 werd De Nachtwacht vanwege oorlogsgevaar geëvacueerd uit het Rijksmuseum. Nadat het eerst op verschillende plaatsen in Noord-Holland heeft gelegen, werd het in 1942 naar de Sint Pietersberg verplaatst. Daar heeft het tot het einde van de oorlog opgerold gelegen. De opgerolde Nachtwacht moest iedere dag een beetje worden gedraaid om verklevingen tegen te gaan.

Deze kluis mochten we in. Hoe bijzonder is dat?

Een vrouw in een gele jas die in een donkere ruimte een lamp vasthoudt en tussen twee rekken staat in de kluis waar de Nachtwacht heeft gelegen.
Foto: @basephotography

Grotten Zonneberg

Na ons bezoek aan de Grotten Noord vervolgden we onze grottentocht in de Grotten Zonneberg. Ook hier werden een hoop houtskooltekeningen aangebracht op de mergelmuren en valt er nog iets anders bijzonders te zien.

Een tweede Nachtwacht in Nederland

Want, wist je al dat er in Nederland een tweede Nachtwacht te vinden is? Het gaat om een replica op ware grootte en deze bevindt zich in het ‘museum’ van de Grotten Zonneberg. Ik hoorde dit vandaag pas voor het eerst. Geschiedenis was dan ook niet mijn meest favoriete vak op school. 🙄 Toch vind de inmiddels volwassen versie van mezelf het nu interessant om te weten. Deze replica is overigens jarenlang onbereikbaar geweest en pas sinds 21 juni 2019 weer toegankelijk. Er was teveel risico op instorting door de naastgelegen mergelafgraving. Na goedkeuring van de provincie is vervolgens begonnen met de restauratie van de ‘grottennachtwacht’ en is het nu weer te bezichtigen.

Een man in oranje bomberjack dat twee lantaarns vasthoudt om licht te creeeren in de grotten van de Sint Pietersberg in Maastricht met op de achtergrond de houtskooltekening van de beroemde Nachtwacht.
@marcodreijer voor de replica van De Nachtwacht

Na het bekijken en fotograferen van deze bijzondere versie van De Nachtwacht wilden Willemien, Daniëlle en ik weer aansluiten bij de groep. De groep had het museum inmiddels verlaten. Toen we richting uitgang liepen, werden we aangestaard door een stuk of twintig lampjes. Wat een gekke gewaarwording, wat wás dit?! Het leken wel aliens. 👽👽👽 Eenmaal dichterbij gekomen, bleek het een andere groep te zijn die allemaal een hoofdlampje op hadden. Hahaha! Zo jammer dat ik hier geen beelden van heb. Deze groep kreeg trouwens een rondleiding voor gevorderden. Ze waren namelijk met een step! Hoe grappig is dat?

In totaal omvatten de grotten maar liefst 230 kilometer aan gangenstelsels. Daar is momenteel nog ‘maar’ 80 kilometer van overgebleven.

Wil je ook een bezoek brengen aan de eeuwenoude houtskooltekeningen, de kluis en het museum? Dit kan alleen onder begeleiding van een gids. Als je op de site van Explore Maastricht kijkt krijg je een overzicht van alle rondleidingen.

Vind je het interessant om wat uitgebreider te lezen over de geschiedenis van De Nachtwacht in de grotten? Lees dan de blog De Nachtwacht in de grotten die Evert-Jan hierover schreef.

Aan al het leuks komt een eind

Zo ook aan deze Instameet in Maastricht. Na meer dan twee uur onder de grond te hebben rondgedoold, sloten we deze gezellige dag af met een mooie zonsondergang op het uitkijkplatform van de ENCI-groeve.

Een vrouw in een gele jas dat op het uitkijkpunt van de Enci groeve op de Sint-Pietersberg loopt met op de achtergrond de ondergaande zon.
Foto: @hans_tibben

Aftermovie Instameet Maastricht

Bewegende beelden van deze dag zie je in onderstaande compilatievideo die ik heb gemaakt!


Nog geen genoeg gekregen van Zuid-Limburg? Wat dacht je van de Krijtfietsroute? Lees er meer over in mijn blog De krijt-fietsroute: terug in de tijd in Zuid-Limburg