Een vrouw die een Professional Line fotoboek met een cover van acrylglas van Saal Digital in haar handen heeft. De cover is een foto van twee vrouwen met een zonnebril op die naar rechts kijken.

Een fotoboek maken is iets dat bij veel mensen op een to-do-lijstje staat. En blijft staan. Want ja, het is nou eenmaal veel werk en het kost veel tijd. Maar toen ik, na weken zwoegen, mijn Professional Line fotoboek eindelijk fysiek voor me had liggen werd ik toch wel érg blij van het resultaat. Die glimlach gun ik jou natuurlijk ook! In deze blog lees je mijn ervaring met het creëren van een fotoboek bij SaalDigital.

De opties wanneer je voor een Professional Line fotoboek kiest

Het formaat

Wanneer je voor een fotoboek uit de Professional Line kiest heb je een aantal opties. Zo kun je kiezen voor een staand fotoalbum in het formaat 22x30cm of voor een liggend album in het formaat 30x21cm of 40x30cm. Ga je liever voor een vierkant album? Die optie is er ook! Deze is verkrijgbaar in de formaten 21x21cm en 30x30cm.

De cover

Je kunt kiezen uit een fotocover van Acrylglas met een strook lederlook óf voor een complete omslag van lederlook/linnen. In het laatste geval kun je kiezen uit de volgende opties: lederlook zwart/wit/titaan, houtoptiek leisteen grijs/taupe, kurk of linnen.

Het fotopapier

Er zijn drie soorten fotopapier beschikbaar: glanzend, mat (ik vind dat altijd semiglanzend) en HighEnd-print mat.

Extra opties

Er zijn nog twee opties. Voor €30 extra heb je een luxe en bijpassende cadeaubox in lederlook of natuurlijk linnen. Daarnaast staat er dat je voor een barcode kunt kiezen. Nu lijkt het of je dat in het geval van een Professional Line fotoboek toch niet kunt kiezen, want er is maar één optie: zonder barcode.

Beelden zien van het Professional Line fotoboek?

Check hieronder een video van SaalDigital zelf voor het bekijken van de verschillende covers en papiersoorten. Een video geeft je soms net een wat duidelijker beeld dan een foto.


Het kiezen van het uiterlijk

De software die SaalDigital aanbiedt heb ik als erg gebruiksvriendelijk ervaren. Wanneer je de software opent, word je direct duidelijk begeleid bij het maken van een keuze uit de bovengenoemde opties over de look. Als je met je cursor over de opties gaat verschijnt er meer informatie over de desbetreffende optie.

De lay-out

Nadat je het uiterlijk van je fotoboek hebt bepaald, is het tijd voor de lay-out. De software geeft je drie keuzes:
1. Leeg document. Je start met een leeg document en stelt het design helemaal zelf samen.
2. OneMinute-Fotoboek. Kies je foto’s uit en laat je fotoboek automatisch maken. Achteraf kun je alles nog aanpassen.
3. AutoLayout. Laat je bij het ontwerpen door de automatische positionering ondersteunen door een onbeperkt aantal afbeeldingen per pagina. Deze begrijp ik eigenlijk niet. Als control freak koos ik voor de eerste optie.

Check hieronder een video over het gebruik van de software en het creëren van een fotoboek (deze snelcursus video duurt 8 minuten).

Het contact met de klantenservice van SaalDigital

Saal Digital is een Duits bedrijf. Het fotolab staat ook in Duitsland. Ze communiceren wel in het Nederlands, maar af en toe had ik toch het gevoel dat ze bepaalde vragen niet goed begrepen. Ik vermoed dat ze met een vertaaltool werken.

De enige manier om contact op te nemen met de klantenservice is per mail. De ene keer reageerden ze vlotter dan de andere keer, dit wisselde. Ik had het prettig gevonden om via een chatfunctie contact met ze te kunnen opnemen. Bij andere bedrijven merk ik dat dit meestal heel prettig (en vooral sneller) werkt.

Mijn ervaring met het Professional Line fotoboek

Voor mijn fotoboek koos ik een cover van Acrylglas met zwarte lederlook. Hoewel ik groot fan ben van kurk, vond ik een foto op de voorkant persoonlijker. De cover van Acrylglas zorgt ervoor dat het een echte eyecatcher is. Daarnaast koos ik voor HighEnd-print mat papier, dan ogen de kleuren net wat zachter.

Pluspunten:

+ Geen leverancierslogo, er staat dus nergens dat het boek van SaalDigital komt. Zo’n logo oogt toch altijd wat reclameachtig, maar de serie heet natuurlijk niet voor niks ‘Professional Line’.
+ Platliggende binding. Geen gezeur met pagina’s die een beetje bol blijven in het midden. Hierdoor kun je heel mooi een panoramafoto over twee pagina’s uitspreiden.
+ Bijpassende cadeaubox beschikbaar. Het ziet er prachtig uit en is mooi om cadeau te doen, maar heb ik niet besteld. Dat vind ik meer iets voor een fotoalbum van een bruiloft.

  • Een opengeslagen fotoboek met een afbeelding van de theeplantage in de Cameron Highlands in Maleisië.
  • Een opengeslagen fotoalbum met een collage van foto's uit Venetië in zachte pasteltinten.

Minpunten:

Het enige kleine minpunt dat ik kan verzinnen is dat het voor mij niet helemaal duidelijk was welke instellingen ik moest gebruiken voor het icc profiel, maar als je niet met Photoshop of Lightroom werkt heb je hier sowieso geen last van.

Eindconclusie

Alles bij elkaar genomen ben ik zeer tevreden. De kaft, de afwerking van het boek, de kleuren van de foto’s en de kwaliteit van het papier zijn allemaal dik in orde. Het kost misschien gemiddeld wat meer dan fotoboeken bij andere aanbieders, maar dat zie ik er ook wel echt in terug.

Twee handen die een fotoboek in handen houden met foto's van Mallorca.

Of je nu voor een fotoboek van SaalDigital gaat of voor een fotoboek van een ander merk: GO FOR IT!

BEGIN.NU.
Succes!